Η θερμική απεικόνιση προσώπου ως εργαλείο διάγνωσης του διαβήτη κι άλλων χρόνιων ασθενειών

Οι γιατροί θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιήσουν τη θερμοκρασία του προσώπου για την έγκαιρη διάγνωση μεταβολικών ασθενειών

Μια πιο κρύα μύτη και πιο ζεστά μάγουλα μπορεί να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι θερμοκρασίες σε διαφορετικές περιοχές του προσώπου συνδέονται με διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτές οι διαφορές θερμοκρασίας δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές με το άγγιγμα κάποιου, αλλά μπορούν να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα μοτίβα χωρικής θερμοκρασίας που προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη και απαιτούν θερμική κάμερα και μοντέλο εκπαιδευμένο σε δεδομένα.

Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν στις 2 Ιουλίου στο περιοδικό Cell Metabolism. Με περαιτέρω έρευνα, οι γιατροί θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιήσουν αυτή την απλή και μη επεμβατική προσέγγιση για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών.

«Η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία», λέει η Jing-Dong Jackie Han, ο αντίστοιχος συγγραφέας της εφημερίδας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στο Πεκίνο. «Αλλά το εργαλείο μας έχει τη δυνατότητα να προάγει την υγιή γήρανση και να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν χωρίς ασθένειες».

Η ομάδα είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τρισδιάστατη δομή του προσώπου για να προβλέψει τη βιολογική ηλικία των ανθρώπων, η οποία δείχνει πόσο καλά γερνάει το σώμα. Η βιολογική ηλικία συνδέεται στενά με τον κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του διαβήτη. Ήταν περίεργοι αν άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως η θερμοκρασία, μπορούσαν επίσης να προβλέψουν το ρυθμό γήρανσης και την κατάσταση της υγείας τους.

Η Han και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις θερμοκρασίες του προσώπου περισσότερων από 2.800 Κινέζων συμμετεχόντων μεταξύ 21 και 88 ετών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες για να εκπαιδεύσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να προβλέψουν τη θερμική ηλικία ενός ατόμου. Εντόπισαν αρκετές βασικές περιοχές του προσώπου όπου οι θερμοκρασίες σχετίζονταν σημαντικά με την ηλικία και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της μύτης, των ματιών και των μάγουλων.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία της μύτης μειώνεται με την ηλικία με ρυθμό πιο γρήγορο από άλλα μέρη του προσώπου, που σημαίνει ότι τα άτομα με πιο ζεστή μύτη έχουν νεότερη θερμική ηλικία. Ταυτόχρονα, οι θερμοκρασίες γύρω από τα μάτια τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης και η λιπώδης ηπατική νόσος είχαν ταχύτερη θερμική γήρανση. Έτειναν να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή των ματιών από τους υγιείς ομολόγους τους της ίδιας ηλικίας. Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση είχαν επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες στα μάγουλα.

Με την ανάλυση των δειγμάτων αίματος των συμμετεχόντων, η ομάδα αποκάλυψε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα οφειλόταν κυρίως στην αύξηση των κυτταρικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με φλεγμονές, όπως η επιδιόρθωση κατεστραμμένου DNA και η καταπολέμηση λοιμώξεων. Η αύξηση αυτών των δραστηριοτήτων οδήγησε σε αύξηση της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές του προσώπου.

«Το θερμικό ρολόι συνδέεται τόσο έντονα με μεταβολικές ασθένειες που τα προηγούμενα μοντέλα απεικόνισης προσώπου δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν αυτές τις καταστάσεις», εξηγεί η Han.

Λόγω αυτής της σύνδεσης, η ομάδα ξεκίνησε να δοκιμάσει εάν η άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει τη θερμική ηλικία. Ζήτησαν από 23 συμμετέχοντες να πηδήξουν με σχοινάκι για τουλάχιστον 800 φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Προς έκπληξη της ομάδας, αυτοί οι συμμετέχοντες μείωσαν τη θερμική τους ηλικία κατά πέντε χρόνια μετά από μόλις δύο εβδομάδες άσκησης.

Στη συνέχεια, η ομάδα θέλει να διερευνήσει εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θερμική απεικόνιση προσώπου για να προβλέψουν άλλες ασθένειες, όπως διαταραχές ύπνου ή καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Ελπίζουμε να εφαρμόσουμε τη θερμική απεικόνιση προσώπου σε κλινικές συνθήκες, καθώς έχει σημαντικές δυνατότητες για έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση της νόσου», επισημαίνει η Han.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Είκοσι λεπτά διαλογισμού μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας, σύμφωνα με νέα έρευνα
Περισσότερα

Είκοσι λεπτά διαλογισμού μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τα λάθη μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μόλις 20 λεπτά διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει την ικανότητα ενός ατόμου να εντοπίσει ευκολότερα τα λάθη του σύμφωνα…