Γιατί οι μαμάδες είναι λιγότερο πιθανό από τους μπαμπάδες να «περάσουν» στα παιδιά τους τον διαβήτη τύπου 1

Ένα παιδί έχει διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 (T1D) εάν ο πατέρας του έχει την πάθηση από ό,τι αν έχει η μητέρα του, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη

Όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη, ένα παιδί έχει διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1 (T1D) εάν ο πατέρας του έχει την πάθηση από ό,τι αν έχει η μητέρα του, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Μαδρίτη. Αν και τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες μπορούν αναμφίβολα να μεταδώσουν γονίδια που κάνουν πιο πιθανό το παιδί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1, φαίνεται ότι όταν οι γυναίκες με T1D είναι έγκυοι, προστατεύουν επίσης τα αναπτυσσόμενα μωρά τους από την πάθηση.

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα: Οι πατέρες με T1D τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά παιδιών με T1D. Αλλά γιατί; Οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς, αλλά η έρευνα είναι σημαντική, επειδή ο εντοπισμός του τι προστατεύει ή μειώνει τον κίνδυνο T1D ενός παιδιού θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη προληπτικών θεραπειών. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτήν την έρευνα.

Πώς προστατεύονται οι έγκυοι γυναίκες από τον κίνδυνο T1D

«Θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν το να έχεις μια μητέρα έναντι ενός πατέρα με τύπο 1 σου προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία ή αν είναι βραχυπρόθεσμη», δήλωσε η Lowri Allen, MD, γιατρός στο Συμβούλιο Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και του Vale της Ουαλίας που συνέβαλε στη νέα μελέτη. «Για παράδειγμα, με μια λοίμωξη, μια μητέρα μπορεί να παρέχει βραχυπρόθεσμη προστασία λόγω των αντισωμάτων που μεταδίδει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννηση, ένα μωρό θα έχανε τελικά αυτή την προστασία με την πάροδο του χρόνου και θα γινόταν πιο ευαίσθητο σε αυτές τις λοιμώξεις».

Η Δρ Allen και οι συνεργάτες της ήθελαν να μάθουν: Αυτή η προστασία από τη μητέρα «εξαντλείται» ή μένει στο παιδί μακροπρόθεσμα;

«Και αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη προστασία», συνέχισε η Allen, «θα δείξουν τα δεδομένα ότι τα παιδιά με διαβητικές μητέρες θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 αργότερα σε σύγκριση με αν την πάθηση τους την περνάει ο πατέρας τους;».

Αλλά η ιδέα της «προστασίας» δεν είναι απλή. Έχει σημασία η ηλικία της διάγνωσης του γονέα; Για να απαντηθούν αυτά τα είδη ερωτήσεων, η μελέτη χρειάστηκε τόσο μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων όσο και μακρά περίοδο παρακολούθησης των ποσοστών διάγνωσης T1D.

Η πρόσφατη μελέτη ήταν η μεγαλύτερη του είδους της, με σχεδόν 11.500 συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με T1D μεταξύ 0 και 88 ετών.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών περιλαμβάνουν:

  • Τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες με T1D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν T1D σε σύγκριση με παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με T1D.
  • Δεν υπάρχει διαφορά στο χρονοδιάγραμμα της διάγνωσης του T1D του παιδιού με βάση το εάν γεννήθηκαν από μητέρες με T1D σε σχέση με τους πατέρες με T1D.
  • Ο χρόνος της διάγνωσης του γονέα είναι σημαντικός. Τα παιδιά που αναπτύσσουν T1D είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πατέρα που είχε διαγνωστεί με T1D πριν γεννηθεί το παιδί.
  • Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με T1D μετά τη γέννηση του παιδιού δεν προσέφεραν πρόσθετη προστασία.

Η ουσία είναι ότι η διαφορά στον κίνδυνο δεν έχει να κάνει με τα γονίδια της μητέρας ή του πατέρα. Μάλλον, το κλειδί ήταν κάποιο είδος προστασίας που πρόσφερε μια μητέρα με διαβήτη τύπου 1 μέσω της μήτρας.

Αυτή τη στιγμή, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ποιο προστατευτικό χαρακτηριστικό έχει το έμβρυο από τη μητέρα.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί τι είναι το πιο σημαντικό για την έκθεση στον διαβήτη τύπου 1 στη μήτρα», πρόσθεσε η Allen. «Είναι έκθεση σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, θεραπεία με ινσουλίνη, αντισώματα που σχετίζονται με διαβήτη τύπου 1, συνδυασμός αυτών ή έκθεση σε άλλη πτυχή του διαβήτη τύπου 1;»

Εγκυμοσύνη και επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Για μια γυναίκα με T1D, η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια από τις πιο έντονες εμπειρίες λόγω της πίεσης να διατηρήσει σχεδόν μη διαβητικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Είναι καλά κατανοητό ότι τα επίπεδα A1C κάτω από 7 τοις εκατό είναι κρίσιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη μείωση του κινδύνου του παιδιού για γενετικές ανωμαλίες και του κινδύνου της μητέρας για επιπλοκές, όπως η προεκλαμψία.

Είναι δυνατόν, όμως, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να προστατεύουν κατά κάποιο τρόπο το παιδί που μεγαλώνει; Ακόμη και με εξαιρετικά αυστηρή διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα και ένα επίπεδο A1C στα 5, ένα έμβρυο εξακολουθεί να εκτίθεται σε επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υψηλότερα από τα κανονικά σε σύγκριση με μια μη διαβητική εγκυμοσύνη.

«Λοιπόν, αυτή είναι πιθανώς η ερώτηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων», εξήγησε η Άλεν. «Προς το παρόν, όλα είναι πολύ υποθετικά. Δεν είχαμε δεδομένα για τη διαχείριση του γλυκαιμικού δείκτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε αυτή τη μελέτη».

Η Allen επισημαίνει προηγούμενη έρευνα, τη μελέτη BABYDIAB του 1999, στην οποία οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα A1C στην έγκυο γυναίκα με T1D κατά το τρίτο τρίμηνο και τον κίνδυνο του παιδιού να αναπτύξει T1D. Τα παιδιά με τις λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 ήταν αυτά με μητέρες που είχαν μέτρια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – όχι πολύ υψηλά, ούτε πολύ χαμηλά.

«Ανέφεραν ότι οι μητέρες με μέτρια υπεργλυκαιμία, επίπεδα A1C μεταξύ 5,7 και 7 τοις εκατό, [παρείχαν] χαμηλότερο κίνδυνο T1D σε σύγκριση με εκείνες με επίπεδα A1C κάτω από 5,7 τοις εκατό», εξήγησε η Allen. «Αλλά τότε ο κίνδυνος να αναπτύξει το παιδί T1D ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερος εάν η μητέρα είχε A1C πάνω από 7 τοις εκατό».

Η Allen σχολίασε ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι τα μέτρια αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να διεγείρουν την ανάπτυξη βήτα κυττάρων στο πάγκρεας του μωρού πριν τη γέννηση, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη. Τα βήτα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.

«Αλλά αν η υψηλότερη έκθεση στη γλυκόζη του αίματος ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, τότε τα βήτα κύτταρα του παιδιού θα μπορούσαν να εξαντληθούν και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το άγχος σε αυτά και την πιθανότητα διαβήτη», πρόσθεσε η Allen.

Αυτή είναι μόνο μια θεωρία. Η Allen είπε ότι υπάρχουν πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι η έκθεση στη γλυκόζη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στο DNA του παιδιού.

«Πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του πώς η γλυκαιμική έκθεση επηρεάζει τον κίνδυνο T1D στο παιδί», πρότεινε η Allen, «και στη συνέχεια πρέπει να βρούμε πώς χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες με ουσιαστικό τρόπο». Η Allen και οι συνεργάτες της ελπίζουν ότι η έρευνα μπορεί τελικά να υποστηρίξει την ανάπτυξη θεραπειών για την πρόληψη και τη θεραπεία του T1D.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι υψηλότερες δόσεις ινσουλίνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου στον διαβήτη τύπου 1

Μια νέα ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου
Ολιγόλεπτα διαλείμματα για δραστηριότητα: Σύμμαχος και για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Ολιγόλεπτα διαλείμματα για δραστηριότητα: Σύμμαχος και για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1

Τα ολιγόλεπτα διαλείμματα για δραστηριότητα είναι ένας απλός αλλά πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τα άτομα με Διαβήτη τύπου…