Με «ανεξήγητα» περιστατικά υπογονιμότητας σχετίζεται ο διαβήτης

υπογονιμότητα

Αθήνα

Αν έχετε προσπαθήσει να μείνετε έγκυος ανεπιτυχώς και δεν έχετε εντοπίσει την αιτία της υπογονιμότητας, ίσως είναι καιρός να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος για να ελέγξετε εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά.

Με τα ποσοστά του διαβήτη τύπου ΙΙ να αυξάνονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως, όλο και περισσότεροι ειδικοί της υπογονιμότητας θεωρούν πως αυξημένα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να σχετίζονται με κάποια «ανεξήγητα» περιστατικά υπογονιμότητας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερα από 200.000 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 2,4% του πληθυσμού που σκοπεύει να τεκνοποιήσει, πάσχουν από τη νόσο, χωρίς να το γνωρίζουν.
Υπάρχει σύνδεση διαβήτη και υπογονιμότητας
Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς της γονιμότητας, μια γυναίκα με υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να μένει έγκυος, και μάλιστα κατ’ επανάληψη. Αλλά, δυστυχώς, η ύπαρξη του διαβήτη εμποδίζει το έμβρυο να εμφυτευτεί φυσιολογικά στη μήτρα, προκαλώντας αποβολή πριν καν συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος. Δηλαδή, ο διαβήτης δεν εμποδίζει τη σύλληψη, αλλά εμποδίζει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης, καθώς τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης έχει αναφερθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες αποβολής κατά 30-60%, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία.
Ακόμα και όταν γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι προς εξέταση, μεταξύ των οποίων:
– Αυξημένος κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών που οφείλονται σε ανωμαλία που προκλήθηκε σε εμβρυϊκά κύτταρα από τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
– Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κύησης στη μητέρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας και για τη μητέρα και για το μωρό
– Μεγαλόσωμο μωρό, με αποτέλεσμα τοκετό με καισαρική τομή, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης της μητέρας.
Κίνδυνοι από τα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης
Εκτός από την παρεμπόδιση της εμφύτευσης ενός εμβρύου, τα πάρα πολύ υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σημαντικών οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί μια εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό ο έλεγχος της γλυκόζης είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τη γονιμότητα.
Τύποι Διαβήτη
Είναι γνωστό πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο διαβήτης τύπου Ι, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις, καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο σώμα, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη ινσουλίνη μέσω καθημερινών ενέσεων. Αυτό το είδος διαβήτη είναι το πιο επικίνδυνο κατά την εγκυμοσύνη, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.
Ο διαβήτης Τύπου ΙΙ -η αδυναμία του οργανισμού να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να συμβαδίσει με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα- είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη σήμερα, παγκοσμίως, και μπορεί συχνά να ελεγχθεί με διατροφικές αλλαγές και αύξηση της άσκησης και, σε περίπτωση εγκυμοσύνης, οι παρενέργειές του μπορούν να περιοριστούν, εξασφαλίζοντας μια ασφαλή κύηση.
Ο έλεγχος του διαβήτη
Σύμφωνα με το Δρ Δημήτρη Α. Μπιλάλη MBBCh MMedSc CCST FRCOG, μαιευτήρα – χειρουργό γυναικολόγο, προκειμένου να επιτευχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη, πρέπει να παροτρύνουμε τη μέλλουσα μαμά:
– Να χάσει βάρος -αν χρειάζεται- επειδή το πλεονάζον βάρος δυσκολεύει τον έλεγχο των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα
– Να μειώσει το δείκτη A1C (μέσος όρος γλυκόζης στο αίμα) κάτω από 6.5 πριν προσπαθήσει να μείνει έγκυος
– Να ελέγχει καθημερινά τα επίπεδα του σακχάρου, για 3-6 μήνες δίνοντας στο σώμα της την ευκαιρία να προετοιμαστεί για την εγκυμοσύνη
Πόσο επικίνδυνος είναι ο Διαβήτης για την Ανδρική Υπογονιμότητα
Οι άνδρες, επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας λόγω των υψηλών επιπέδων γλυκόζης. Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση, κατά την οποία το σπέρμα πηγαίνει στην ουροδόχο κύστη, καθιστώντας αδύνατο να φτάσει στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, όπως και η στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται τόσο από τον ίδιο το διαβήτη, όσο και από τα φάρμακα που λαμβάνονται για την καταπολέμησή του.
Ακόμα μία επικίνδυνη παρενέργεια του διαβήτη στους άνδρες για την αναπαραγωγική διαδικασία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δρ. Μπιλάλης είναι και οι βλάβες στο DNA του σπέρματος, που και αυτές με τη σειρά τους μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην εξέλιξη μίας κύησης.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι και οι άντρες με διαβήτη πρέπει ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα για να μην προκληθούν δυσκολίες επίτευξης μίας εγκυμοσύνης ή κίνδυνος αποβολής ή προβλήματα στο έμβρυο.
Το διαβητικό ζευγάρι και η προοπτική της εγκυμοσύνης
Για το ζευγάρι, όπου ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν διαβήτη και αναρωτιούνται αν είναι ασφαλής μία εγκυμοσύνη, το σημαντικό είναι η κατανόηση των παραπάνω κινδύνων και ο έλεγχος και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα αλλά και η διατήρησή τους σε φυσιολογικά επίπεδα πριν τη σύλληψη και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα περιορίσει τους κινδύνους και θα βοηθήσει σε μία ασφαλή εγκυμοσύνη και την απόκτηση ενός υγιούς μωρού. Το κλειδί για την επιτυχία, φυσικά, είναι η συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο και το μαιευτήρα, η τήρηση των οδηγιών τους για σωστή διατροφή, άσκηση και όποια άλλη αγωγή κρίνουν κατάλληλη, ώστε να γεννηθεί ένα υγιές μωρό, παρά τη διάγνωση του διαβήτη.
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Επίπεδα νηστικής γλυκόζης, περιφέρεια μέσης και ηλικία κατά τη στιγμή της διάγνωσης, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη
Περισσότερα

Επίπεδα νηστικής γλυκόζης, περιφέρεια μέσης και ηλικία κατά τη στιγμή της διάγνωσης, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη

Τα επίπεδα της νηστικής γλυκόζης, η περιφέρεια της μέσης και η ηλικία του ατόμου τη στιγμή της διάγνωσης…
Ο διαβήτης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σε νεαρούς ενήλικες
Περισσότερα

Ο διαβήτης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σε νεαρούς ενήλικες

Ο διαβήτης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σε νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα…