Διαβήτης τύπου 2: Τρεις διατροφικές αλλαγές για καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου!

διαβήτης τυπου 2, γλυκουλι, φρουτα, χυμοι, ρυζι
Σημαντική αύξηση παρουσιάζει ο διαβήτης τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα, με τον αριθμό των πασχόντων να ανέρχεται στα 422 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Από ποσοστό 4,7% του ενήλικου πληθυσμού το 1980, το 2014 οι διαβητικοί έφτασαν το 8,5% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο.
Ο διαβήτης, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, αποτελεί βασική αιτία επιπλοκών όπως η τύφλωση, η νεφρική ανεπάρκεια, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.
Ένα από τα πρώτα βήματα για τον έλεγχο του διαβήτη και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τρεις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας για να πετύχετε αυτόν τον σημαντικό στόχο και να προστατεύσετε την υγεία σας.

1. Καστανό αντί για λευκό ρύζι

Οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ρύζι, καθώς προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τηγανητά και τα τρόφιμα που προέρχονται από λευκό αλεύρι.
Οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ρύζι, καθώς προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν κυρίως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τηγανητά και τα τρόφιμα που προέρχονται από λευκό αλεύρι.
Καλύτερη επιλογή αντί για το λευκό ρύζι είναι το καστανό, καθώς έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μεταβολίζονται με αργό ρυθμό, αποτρέποντας έτσι την απότομη άνοδο του σακχάρου στο αίμα. Η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με καστανό υπολογίζεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 16%, σύμφωνα με φυτικών ινών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

2. Ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό

φρούτα, χυμοί, διαβητης τυπου 2, γλυκουλι
Τα φρούτα δεν αποτελούν μόνο εξαιρετική πηγή βιταμινών, αλλά είναι και ένας τρόπος να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς να καταφύγετε σε τούρτες ή παγωτά με τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου συνιστάται να επιλέγονται ολόκληρα τα φρούτα αντί για τον χυμό τους, καθώς στην πρώτη περίπτωση λαμβάνετε επίσης μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών η οποία δεν υπάρχει στους χυμούς.
Ενδεικτικά, ένα μέτριο πορτοκάλι δίνει τρία με τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ένα ποτήρι (240 ml) χυμός πορτοκάλι μόλις ένα γραμμάριο.

3. Φασόλια αντί για κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας –είτε το φρέσκο είτε το επεξεργασμένο (αλλαντικά)– έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και διαβήτη.
Για να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών χωρίς να είναι αναγκαία η κατανάλωση κρέατος, η Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση συνιστά την κατανάλωση οσπρίων, υπογραμμίζοντας πως μόλις μισό φλιτζάνι φασόλια δίνει αντίστοιχη ποσότητα πρωτεϊνών με μερίδα 28 γρ. κόκκινου κρέατος, χωρίς όμως τα κορεσμένα λιπαρά του.
 

Πηγή: Medical Daily
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
bio
Περισσότερα

Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα καθημερινά αποδεικνύεται πως δεν αποτελούν μόδα, αλλά πραγματικά τρόπο ζωής !!! Πως μπορούμε όμως να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζουμε είναι βιολογικό;

Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 - Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.
Περισσότερα

Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 – Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Ομοσπονδία Διαβήτη (ADA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD) δημοσίευσαν νέες κατευθυντήριες γραμμές…
νερό
Περισσότερα

Πιείτε νερό και προλάβετε τον διαβήτη, συστήνουν Γάλλοι ερευνητές

Οι άνθρωποι που πίνουν λιγότερα από δύο ποτήρια νερό την ημέρα, είναι πιθανότερο να έχουν υψηλές τιμές σακχάρου του αίματος, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care.