Η πρώτη νίκη για τους διαβητικούς στις ΗΠΑ που αγωνίζονται για τη μείωση της τιμής της ινσουλίνης

νίκη για τους διαβητικούς στην αμερική
νίκη για τους διαβητικούς στην αμερική

Την Τετάρτη, 22 Μαΐου, το Colorado έγινε η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που επέβαλε ανώτατη τιμή στην ινσουλίνη. Ο κυβερνήτης Jared Polis υπέγραψε το σχέδιο νόμου που προωθήθηκε από τον αντιπρόσωπο της πολιτείας Dylan Roberts, ο οποίος πριν τρία χρόνια έχασε τον αδερφό του που έπασχε από διαβήτη τύπου 1. Με το νόμο αυτό ορίζεται ανώτατη  συμμετοχή των ασφαλισμένων στα 100 δολάρια το μήνα. Ο νόμος θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020. 
Στο Colorado, το κόστος της ιατρικής περίθαλψης, μόνο όσον αφορά στο διαβήτη, έχει ανέβει περίπου στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Από αυτά, τα 700 εκατομμύρια αφορούν συνταγογραφούμενα φάρμακα.  
Σύμφωνα με το κανάλι CBS του Denver, πολλά άτομα που πάσχουν από διαβήτη και μένουν στο Colorado πληρώνουν 600 με 900 δολάρια το μήνα για φιαλίδια ινσουλίνης. Με αυτόν τον νόμο, το ανώτατο ποσό που θα καλούνται να πληρώσουν στο ταμείο για ινσουλίνη τα άτομα με διαβήτη που διαθέτουν ασφάλεια, θα είναι 100 δολάρια για όσα φιαλίδια και ό,τι τύπο ινσουλίνης χρειάζονται. Το όριο αυτό θα ισχύει και για ασφαλισμένους που στο συμβόλαιό τους έχουν μεγάλο εκπιπτώμενο ποσό (δηλαδή υπάρχει ένα ποσό που πληρώνουν οι ίδιοι πριν αρχίσει να τους καλύπτει η ασφάλεια), μιας και αυτοί οι άνθρωποι τώρα πληρώνουν εξωφρενικά ποσά για την ινσουλίνη τους. Αυτό που ελπίζουν οι διαβητικοί στην Αμερική, είναι ότι με το νόμο αυτό θα γίνει η αρχή για ολική αναμόρφωση της τιμής της ινσουλίνης.  

“Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την επιβίωση των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1. Τη χρειάζονται όσο χρειάζονται και το οξυγόνο. Η εξωφρενική τιμή της ινσουλίνης κυριολεκτικά θέτει τη ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο.” είπε ο Roberts. “Με αυτό το νέο νόμο, οι κάτοικοι του Colorado δε θα είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ αυτού του φαρμάκου που είναι απαραίτητο για τη ζωή τους, και των άλλων εξόδων τους.” 

Ως αποτέλεσμα του νόμου, ο Εισαγγελέας Phil Wiser θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις αυξήσεις της τιμής της ινσουλίνης και τις εταιρίες που εμπλέκονται. Ο αντιπρόσωπος Roberts είπε ότι η έρευνα θα μπορούσε να δώσει έναυσμα και σε άλλες πολιτείες που προσπαθούν να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή της ινσουλίνης. Επιπλέον θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως δικλείδα ώστε οι παρασκευαστές φαρμάκων να μην “φουσκώνουν” τις τιμές των σκευασμάτων τους σε παράλογα επίπεδα. Και συμπλήρωσε ότι: “Αυτός ο νόμος είναι μόνο η αρχή. Θα χαρώ πολύ να συνεργαστώ με τον εισαγγελέα πάνω στη συγκεκριμένη έρευνα, και να δουλέψω πάνω σε σχέδια νόμου που θα προωθούν την διαφάνεια και το χαμηλότερο κόστος θεραπείας για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη στο Colorado.” 
Αυτή η προσπάθεια που γίνεται ώστε να θεωρηθούν υπεύθυνοι οι κατασκευαστές των φαρμάκων έρχεται μετά από τεράστια κατακραυγή σχετικά με το κόστος της ινσουλίνης και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Έχουν έρθει στο προσκήνιο ιστορίες ανθρώπων που χώριζαν τις δόσεις της ινσουλίνης τους σε μερίδες προκειμένου να κάνουν οικονομία και θανάτων ανθρώπων που δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν την ποσότητα που χρειάζονταν. Στις 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε μια σειρά από καταθέσεις αντιπροσώπων των κατασκευαστών ινσουλίνης καθώς και υπεύθυνων στελεχών προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την άνοδο της τιμής της ινσουλίνης στις ΗΠΑ.  

Πηγή: beyondtype1.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
μετφορμίνη
Περισσότερα

Η μετρφορμίνη είναι ένα από τα λίγα φάρμακα στον κόσμο που έχει νόημα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μεγάλη έρευνα που διήρκησε 15 χρόνια έδειξε ότι ένα φθηνό αντιδιαβητικό φάρμακο, η μετφορμίνη, μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά από το διαβήτη τύπου 2. Τα…