Το κάπνισμα ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου: μύθος ή αλήθεια;

Όλοι, ανεξαιρέτως, γνωρίζουν πως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων και πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο. Το κάπνισμα, επίσης, επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, τα νεφρά, τα μάτια, τα νεύρα, τους μυς και τις αρθρώσεις και πολλά άλλα. Φυσικά, αν κάποιος έχει διαβήτη, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό πως οι άνθρωποι με διαβήτη που καπνίζουν έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό, κάνει τη διαχείριση της νόσου πιο δύσκολη και τον κίνδυνο να εμφανιστούν επιπλοκές όπως απώλεια όρασης, νευροπάθειες, νεφροπάθειες και προβλήματα με την καρδιά, μεγαλύτερο. Ωστόσο, οι έρευνες σχετικά με το ποια ουσία ακριβώς του τσιγάρου είναι αυτή που ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ήταν αρκετά περιορισμένες, μέχρι τον Μάρτιο του 2011.
Σε μια παρουσίαση στην American Chemical Society που έγινε το 2011, ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία που ενοχοποιούν την νικοτίνη ως τη βασική ουσία που είναι υπεύθυνη για τα ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου στους ανθρώπους με διαβήτη.
Ο επικεφαλής της έρευνας αυτής, Xiao-Chuan Liu, καθηγητής στο τμήμα χημείας του California State Polytechnic University στην Πομόνα, είπε: «Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τους ανθρώπους με διαβήτη. Πολύ περισσότερο απ ‘ότι για τους ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη. Η έρευνα αυτή πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους με διαβήτη να κόψουν τελείως το κάπνισμα και να συνειδητοποιήσουν πως η νικοτίνη είναι αυτή που ανεβάζει το σάκχαρο».
Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να αποκλειστούν και τα προϊόντα νικοτίνης, όπως πχ τα αυτοκόλλητα. Και συμπληρώνει: «Αν τα χρησιμοποιήσετε για μια μικρή περίοδο, ώστε να διακόψετε το κάπνισμα, τότε είναι αποδεκτό. Αν όμως συνεχίσετε να έχετε εθισμό στη νικοτίνη και χρησιμοποιήσετε το προϊόν μακροπρόθεσμα, θα είναι επιβλαβές. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά τσιγάρα και τσίχλες νικοτίνης για πολύ καιρό. Η λήψη νικοτίνης πρέπει να διακοπεί».
κάπνισμα
Η νικοτίνη είναι μια χημική ένωση που την συναντάμε στα φύλλα του καπνού (αλλά όχι μόνο: πολύ μικρές ποσότητες νικοτίνης υπάρχουν στην ντομάτα, στην πατάτα και στη μελιτζάνα!). Η νικοτίνη έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς μέσω του καπνίσματος τσιγάρων, πούρων και μέσω του μασήματος του καπνού. Ανεξάρτητα από την πηγή της, η νικοτίνη σχετίζεται με ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου, καθώς εμποδίζει τη δράση της ινσουλίνης και ενθαρρύνει το σώμα να παράγει περισσότερη γλυκόζη. Γι αυτούς τους λόγους, η νικοτίνη έχει αρνητική επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου, κάτι που αποδεικνύεται προβληματικό για όσους έχουν διαβήτη.

Η νικοτίνη αυξάνει την παραγωγή γλυκόζης

Η νικοτίνη προκαλεί αύξηση των κατεχολαμινών στον οργανισμού. Στις κατεχολαμίνες ανήκουν ορμόνες, όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη. Οι ορμόνες αυτές παράγονται όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε συναισθηματικό ή σωματικό στρες. Επηρεάζουν το σώμα με πολλούς τρόπους – αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς, την πίεση του αίματος, το ρυθμό αναπνοής και τα επίπεδα γλυκόζης. Ταυτόχρονα διασπούν το λίπος και αυξάνουν τα επίπεδά τους στο αίμα. Η παραγωγή κατεχολαμινών μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει την καύση θερμίδων – κάτι που εξηγεί για ποιο λόγο είναι συνηθισμένο να παίρνει βάρος όποιος σταματήσει το κάπνισμα.
κάπνισμα

Η νικοτίνη επηρεάζει τη δράση της ινσουλίνης

Οι καπνιστές που έχουν διαβήτη είναι πιθανότερο να έχουν διαταραγμένη δράση ινσουλίνης (γνωστή και ως ινσουλινοαντίσταση) απ’ ότι οι καπνιστές που δεν είναι διαβητικοί. Η χρήση νικοτίνης συνδέεται με το λίπος στην κοιλιά, πράγμα που επίσης επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που απομακρύνει τις μεγάλες ποσότητες γλυκόζης από το αίμα και η μειωμένη δράση της είναι αιτία υψηλού σακχάρου.  Η αντίσταση στην ινσουλίνη κάνει το σώμα να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να διαχειριστεί τη γλυκόζη. Αν το σώμα δεν καταφέρει να ακολουθήσει την αυξανόμενη αυτή ανάγκη για ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου θα ανέβουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, διαβήτη και να επιδεινώσει τον έλεγχο του σακχάρου σε κάποιον που ήδη νοσεί.
Η νικοτίνη έχει επίδραση στον μεταβολισμό και στην όρεξη. Αυτός είναι και ο λόγος που το κάπνισμα έχει συσχετισθεί με τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Παρόλο που ο έλεγχος του σωματικού βάρους είναι σημαντικός στον διαβήτη, η νικοτίνη δεν είναι αποτελεσματική – οι επιζήμιες επιδράσεις της είναι πολύ περισσότερες από τα ενδεχόμενα οφέλη του ελέγχου του βάρους.

Η επιδείνωση, λοιπόν, που προκαλεί στον έλεγχο του σακχάρου η νικοτίνη είναι πραγματική και την κάνει απαγορευτική για όλους τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη.

Επειδή τα επίπεδα σακχάρου και το σωματικό βάρος ενδέχεται να επηρεαστούν από τη διακοπή καπνίσματος, είναι σημαντικό, για όποιον αποφασίσει να διακόψει το κάπνισμα, να πάρει τη συμβουλή ενός γιατρού ο οποίος θα τον βοηθήσει με την διατροφή και την διαχείριση του σακχάρου.
GlykouliGr
 

Πηγές: http://healthfore.com/
http://www.pinnaclehealth.org
https://www.acs.org
http://www.livestrong.com
Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα