5 +1 Τρόποι για να Αποφύγετε την Νυχτερινή Υπογλυκαιμία

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε τις πτώσεις του σακχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά με μερικές απλές στρατηγικές μπορείτε να αποφύγετε την νυχτερινή υπογλυκαιμία και να κοιμάστε χωρίς να ανησυχείτε.

Οι νυχτερινές πτώσεις του σακχάρου είναι συχνό φαινόμενο στους ανθρώπους με διαβήτη. Έρευνα που έγινε το 2013 κατέληξε πως οι νυχτερινές υπογλυκαιμίες είναι πιο συχνές απ’ όσο πιστεύουν οι γιατροί. Τα καλά νέα είναι πως με μερικά απλά βήματα, μπορείτε να τις αποφύγετε.

1. Ελέγξτε το σάκχαρό σας πριν πέσετε για ύπνο

Για όλους τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουν το σάκχαρό τους πριν κοιμηθούν, για να είναι σίγουροι ότι δεν θα βιώσουν κάποιο επεισόδιο υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν το σάκχαρο είναι χαμηλό την ώρα που πέφτετε για ύπνο, φάτε ένα υγιεινό σνακ. Το μέγεθος του σνακ πρέπει να είναι ανάλογο της πτώσης του σακχάρου. Αν χρησιμοποιείτε αντλία, σκεφτείτε να μειώσετε την δόση.

2. Γνωρίζετε τα σημάδια της νυχτερινής υπογλυκαιμίας

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας συνήθως εμφανίζονται όταν το σάκχαρο πέσει κάτω από 70 mg/dl.  Περιλαμβάνουν τρέμουλο, ιδρώτα, σύγχυση, ακανόνιστη συμπεριφορά και πονοκέφαλο. Με την νυχτερινή υπογλυκαιμία μπορεί να ξυπνήσετε με αυτά τα συμπτώματα ή να ξυπνήσετε με υψηλό σάκχαρο που είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος στην υπογλυκαιμία. Σε κάθε περίπτωση μετρηθείτε γιατί είναι πιθανό να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα. Πολλές φορές το σώμα επευαισθητοποιείται και αναπτύσσει αυτό που ονομάζουμε «υπογλυκαιμική άγνοια».
Τρόποι για να Αποφύγετε την Νυχτερινή Υπογλυκαιμία

3. Μην παραλείπετε το βραδινό γεύμα

Η παράλειψη του βραδινού γεύματος ή η αντικατάστασή του από ένα πολύ μικρότερο γεύμα είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες υπογλυκαιμίας. Τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα κάθε βράδυ και δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας.

4. Αποφύγετε την έντονη άσκηση αργά το βράδυ

Η συχνή άσκηση γενικά προτείνεται, αλλά η έντονη άσκηση πριν τον ύπνο όχι. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία. Αποφύγετε την άσκηση τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αν το σάκχαρό σας είναι λιγότερο από 100 όταν πάτε για ύπνο μετά από άσκηση, διπλασιάστε το βραδινό σνακ για να αποφύγετε πτώση του σακχάρου όσο κοιμάστε.

5. Περιορίστε το αλκοόλ το βράδυ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νυχτερινής υπογλυκαιμίας. Γενικά, πίνετε με μέτρο – όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες  – αλλά αποφεύγετε να το κάνετε το βράδυ. Αν παρ’ όλα αυτά συμβεί να πιείτε ένα ποτό κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών, προτιμήστε να το απολαύσετε μαζί με φαγητό γιατί θα μειώσει τον κίνδυνο της νυχτερινής υπογλυκαιμίας.

6. Να είστε προετοιμασμένοι

Αν ξυπνάτε συχνά με συμπτώματα υπογλυκαιμίας, έχετε κάτι μαζί σας στο κρεβάτι, όπως για παράδειγμα λίγο χυμό, ώστε να μπορέσετε να αντιδράσετε αμέσως χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείτε από το κρεβάτι.
Αν η νυχτερινή υπογλυκαιμία είναι συχνό πρόβλημα, μιλήστε με το γιατρό σας. Ίσως χρειάζεται να αλλάξετε το πλάνο διαχείρισης του διαβήτη σας για να ελέγξετε καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Οι μύθοι καταρρέουν… Ξεχάστε όσα πιστεύατε για την παχυσαρκία και τη δίαιτα

Πολλές απόψεις για την απώλεια βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας θεωρούνται «ιερές» αλλά στην πραγματικότητα είναι αναληθείς ή δεν έχουν τεκμηριωθεί ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό έντυπο.