Η Διαφορά της Χρόνιας Κούρασης  από το Απλό «Είμαι Κουρασμένος-η» Μέσα από Ένα Comic

comic

Όλοι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ιδιαίτερα όσοι νοσούν με διαβήτη, έρχονται συχνά αντιμέτωποι με την κούραση. Ωστόσο, δεν αναφερόμαστε στο απλό «Είμαι κουρασμένος-η» που μπορεί να συμβεί σε όλους τους ανθρώπους, αλλά σε μια κούραση που λειτουργεί συσσωρευτικά.

Η Laura Chamberlain, βρίσκοντας  δύσκολο να εξηγήσει στους ανθρώπους την κατάσταση της Μυαλγικής Εγκεφαλομυελίτιδας ή αλλιώς του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης που περιλαμβάνει αυτό που λέει το όνομά του – χρόνια κόπωση – αποφάσισε να δημιουργήσει ένα comic.
13 Πράγματα που οι Άνθρωποι με Χρόνια Νόσο Εννοούν όταν Λένε «Είμαι Κουρασμένος-η»
Όπως η ίδια γράφει στο blog της (https://laurachamberlain.co.uk/) : «Είναι δύσκολο να δεις πραγματικά πόσο άρρωστος είναι κάποιος, όταν τα χειρότερα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια σε κάποιον που πάσχει από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, όταν αυτός προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, ακόμα κι αν φαίνεται πως είναι καλά».
Εμείς βρήκαμε πολλά κοινά με τους ανθρώπους που νοσούν με διαβήτη. Οι άνθρωποι με διαβήτη, αλλά και οι άνθρωποι με άλλα χρόνια νοσήματα, φτάνουν συχνά στο όριο της εξάντλησης, λόγω καθημερινής κούρασης και αγώνα να ρυθμίσουν τη νόσο τους. Με αυτή, λοιπόν, την αφορμή, σας παρουσιάζουμε το comic, θεωρώντας ότι παρουσιάζει με εύστοχο τρόπο τη δύσκολη αυτή κατάσταση.
Ακολουθεί μετάφραση από κάτω.
comic
0 ΩΡΕΣ: Η Μάντι έχει Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Η Νάνσυ είναι «φυσιολογική». Συναντήθηκαν για καφέ. Για την Μάντι είναι μια δραστηριότητα υψηλής ενέργειας. Για την Νάνσυ είναι χαμηλής ενέργειας.
1 ΩΡΑ: Η Μάντι γυρνάει σπίτι. Η Νάνσυ πάει βόλτα στα μαγαζιά. Η Μάντι είναι εξουθενωμένη. Η Νάνσυ ψωνίζει μερικά πράγματα όσο είναι έξω.
2 ΩΡΕΣ: Η Μάντι ξεκουράζεται στο κρεβάτι. Η Νάνσυ πάει σπίτι. Η Μάντι νιώθει πολύ άρρωστη και πρέπει να κοιμηθεί. Η Νάνσυ τελειώνει με τα ψώνια και αποφασίζει να επιστρέψει σπίτι.
4-8 ΩΡΕΣ: Η Μάντι και η Νάνσυ, ζεσταίνουν ένα έτοιμο γεύμα και βλέπουν τηλεόραση. Η Μάντι το κάνει αυτό κατ’ ανάγκη. Δεν έχει ενέργεια να μαγειρέψει και με δυσκολία παρακολουθεί αυτό που παίζει στην τηλεόραση. Η Νάνσυ το κάνει από επιλογή γιατί θέλει να χαλαρώσει.
16-20 ΩΡΕΣ: Η Μάντι ξυπνάει. Η Νάνσυ ξυπνάει. Η Μάντι ξυπνάει με μια αίσθηση σαν να μην έχει κοιμηθεί (αλλά έχει). Η Νάνσυ νιώθει λίγο κουρασμένη, αλλά συντονίζεται μόλις σηκωθεί.
20-29 ΩΡΕΣ: Η Μάντι μένει στο σπίτι. Η Νάνσυ πάει στη δουλειά. Η Μάντι δεν μπορεί να δουλέψει γιατί έχει Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης , αλλά αισθάνεται επίσης και λίγο χειρότερα λόγω της προσπάθειας που έκανε την προηγούμενη μέρα. Ωστόσο είναι χαρούμενη που δεν νιώθει τόσο άσχημα όσο περίμενε.
24-28 ΩΡΕΣ: Η εξάντληση της Μάντι χτυπάει. Η Νάνσι συνεχίζει τη ζωή της. Η Μάντι κατάφερε να κάνει κάτι για να περάσει καλά, με λίγες επιπτώσεις. Όμως η επίδραση της όλης προσπάθειας την χτύπησε σαν ένας τόνος τούβλα 24-28 ώρες αφού συνάντησε τη Νάνσυ.
GlykouliGr
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Αυξάνονται τα υπογλυκαιμικά επεισόδια στους πάσχοντες από διαβήτη, λόγω οικονομικής κρίσης

Αθήνα Την πιθανότητα αύξησης των υπογλυκαιμικών επεισοδίων στους πάσχοντες από διαβήτη και κατ’ επέκταση άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας,…