Η ορθοστασία συνδέθηκε με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ορθοστασία συνδέθηκε με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη
Η ορθοστασία συνδέθηκε με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ορθοστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει συνδεθεί με βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Science and Medicine in Sport.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος γίνονται λιγότερο ευαίσθητα στην επίδραση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος. Αν και η ίδια η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα θα είναι αφύσικα, δείχνει ότι μπορεί να επίκειται η εμφάνιση προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης όταν τα κύτταρα αποκτήσουν τόσο μεγάλη αντίσταση στην επίδραση της ινσουλίνης, ώστε το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί παράγοντας άλλη ινσουλίνη.
Οι συγγραφείς της έρευνας – ερευνητές του Πανεπιστημίου Turku στην Φινλανδία – σημείωσαν ότι αν και υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με την επίδραση της άσκησης στην ινσουλινοαντίσταση, υπάρχουν λιγότερες δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με το πως επηρεάζεται η αντίσταση στην ινσουλίνη όταν καθόμαστε, όταν ανά διαλείμματα σηκωνόμαστε, και όταν στεκόμαστε όρθιοι. Σε αυτήν την τελευταία έρευνα, ενδιαφέρον εστιάστηκε στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη οι διάφορες συμπεριφορές των εργαζόμενων ενηλίκων που δεν κινούνται ιδιαίτερα και έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών ασθενειών. Επίσης, στο πως την επηρεάζουν διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως η σύνθεση του σώματος.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 64 άτομα με μέση ηλικία τα 58,3 έτη. Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές που κατέγραφαν την δραστηριότητά τους και την στάση του σώματός τους κατά την πάροδο μερικών εβδομάδων. Επίσης, μετρούσαν την αεροβική τους φυσική κατάσταση με στατικό ποδήλατο, αλλά και την ευαισθησία στην ινσουλίνη με δύο διαφορετικά εργαστηριακά τεστ.

Η ορθοστασία συνδέθηκε με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της ημέρας 10 ώρες κάθονταν, 1,8 ώρες στέκονταν όρθιοι και 2,7 ώρες έκαναν κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα. Έκαναν 5.149 βήματα και 28 διαλείμματα από καθήμενη κατάσταση.
Ως προς την ευαισθησία την ινσουλίνη, τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε συμμετέχοντες που περνούσαν περισσότερη ώρα όρθιοι απ’ ότι καθήμενοι, που έκαναν περισσότερα βήματα και που είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Όμως, εφόσον οι ερευνητές έκαναν διορθώσεις σχετικά με το ποσοστό σωματικού λίπους, ένας παράγοντας που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, μοναδικός σημαντικός παράγοντας σχετικά με την ευαισθησία την ινσουλίνη ήταν η ώρα ορθοστασίας.
Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση μεταξύ ορθοστασίας και ευαισθησίας στην ινσουλίνη, οι ερευνητές έγραψαν ότι: «Τα ευρήματα αυτά ενθαρρύνουν την αντικατάσταση του καθίσματος με ορθοστασία για πιθανές βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.»
Τα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία η ορθοστασία μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, δεν έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Turku. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι μια δοκιμή που θα «ερευνήσει το πως οι αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα επηρεάζουν τους κινδύνους καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών και τον μεταβολισμό,» κοιτάζοντας την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε μια από τις δύο ομάδες για περισσότερο χρόνο.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
33
Shares
Σχετικά άρθρα