Αυτόανοσο νόσημα και ψέμα: Μια σχέση αλληλεπίδρασης

αυτοάνοσο, ψέμα, νόσημα, διαβητης, glykouli

Τι είναι το ψέμα; Στιγμή αδυναμίας; ανασφάλειας; μέσο χειραγώγησης; ένας τρόπος για να μην στεναχωρήσεις τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου; Όλα τα παραπάνω μαζί;
Όταν έρχεται στη ζωή σου το αυτόανοσο οι αλλαγές που συντελούνται στον ψυχισμό σου είναι δραστικές και δραματικές. Δεν το δέχεσαι στην αρχή αλλά με το πάροδο του χρόνου όσο καταλαβαίνεις το αυτοάνοσο άλλο τόσο καταλαβαίνεις και πόσο έχεις αλλάξει.  Το ζήτημα όμως είναι αν το αποδέχεσαι 100% ή όχι, ειδικά αν σου έχει έρθει σε μία ηλικία που θυμάσαι πως ήταν να ζεις χωρίς αυτό.
Αν δεν το έχεις αποδεχθεί 100%, είτε από ανασφάλεια για το τι θα σκεφτεί ο περίγυρος σου είτε ότι δεν θες να σε λυπούνται ξεκινά ένας φαύλος κύκλος στη ζωή σου που οδηγεί στο ψέμα. Στις εξάρσεις δεν δείχνεις τίποτα, αποφεύγεις συναντήσεις, θες να περνάς λιγότερο χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους. Γιατί; Επειδή δεν θες να δουν πόσο αδύναμος είσαι, να σε λυπούνται.
Χρησιμοποιείς το ψέμα ως ασπίδα και ναι μεν μπορεί να είναι «λευκό» αλλά δεν παύει να είναι ψέμα. Το κυριότερο χάνεις τον εαυτό σου μέρα με τη μέρα, στεναχωρείς άθελά σου τους γύρω σου και δημιουργείται μία κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Αποδέξου ότι εσύ και το αυτοάνοσο είστε ένα, ότι και αν κάνεις είναι μαζί σου, σεβάσου και αγάπησε τον εαυτό σου. Όταν το πετύχεις θα δεις πως θα σχηματίζεται ένας περίγυρος που αρμονικά θα κινείται μαζί σου. Θα χαμογελάς και θα σου χαμογελούν, θα στεναχωριέσαι και θα στενοχωριούνται, θα νευριάζεις και θα νευριάζουν, θα αγαπάς και θα σε αγαπούν.
Το ψέμα είναι σαν να κινούμενη άμμο, καλύτερα να αντιμετωπίζεις της συνέπειες της αλήθειας. Μην αγχώνεστε, λάθη όλοι κάνουμε γιατί είναι ανθρώπινο. Το τέλειο και το άψογο δεν υπάρχει στον άνθρωπο, δεν είναι στη φύση του, οπότε μην πιέζεις τον εαυτό σου να δείχνει υπεράνθρωπος. Ο ψυχολόγος Carl RRogers είχε πει ότι το μόνο άτομο που μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι μορφωμένο, είναι αυτό που μαθαίνει από τα λάθη του, τις αδυναμίες του και αλλάζει. Να είσαι πάντα ειλικρινής με τον εαυτό σου και η ζωή θα σου χαμογελά κάθε μέρα.
 

Από τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα