Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν ειδικές απαιτήσεις στο διαιτολόγιο τους, σίγουρα, αλλά αυτό που προσπερνούν πολλοί είναι ότι πρέπει να συμπληρώνουν τη δίαιτα τους με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Σας παραθέτουμε μερικά (αρκετά ερευνημένα) θρεπτικά στοιχεία που λείπουν στους ανθρώπους με διαβήτη και τους τρόπους που μπορείτε να τα βάλετε στη διατροφή σας.
1. Βιταμίνη Β12.
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητηγια τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση του DNA. Επίσης υποστηρίζει το πεπτικό σύστημα. Οι διαβητικοί που υποφέρουν από νευρική βλάβη στα χέρια και τα πόδια μπορεί να δούν τα συμπτώματα να χειροτερεύουν αν παρουσιάζουν έλλειψη στη Β12. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων για τον διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της βιταμίνης Β12. Τα συμπληρώματα Β12 μπορούν να ληφθούν από το στόμα και βρίσκονται σε ζωϊκά προϊόντα, όπως το ψάρι, το γάλα, το κρέας και τα αυγά.
2. Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο βοηθά στην υποστήριξη ενός ανοσοποιητικού συστήματος, διατηρεί γερά τα οστά, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και βοηθά την πέψη, την απορρόφηση και δίνει χρησιμότητα μακροθρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε. Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό είναι συχνά χαμηλό στα δέιγματα αίματος των διαβητικών τύπου 2. Μπορεί να προκαλέσει ινσουλινοαντίσταση, που κάνει τον διαβήτη ακόμα πιο δύσκολο να ελεγχθεί, και από την άλλη, το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει το ρίσκο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Μερικά φαγητά που περιλαμβάνουν μαγνήσιο είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, το ρύζι, τα σιτηρά και οι ξηροί καρποί.
3. Βιταμίνη D
Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του διαβήτη και πρόσφατη μελέτη από τη Δανία κατέληξε στο ότι τα χαμηλά επίπεδα σε άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη οδήγησε σε αυξημένο ρίσκο επιπλοκών αλλά και θανάτου.
Το ασβέστιο είναι γνωστό πως δυναμώνει τα οστά, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ότι το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί από το σώμα χωρίς να λαμβάνεται ταυτόχρονα με τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα ή φυσικά μέσω των κρόκων, των ψαριών και των γαλακτοκομικών που την περιλαμβάνουν. Επίσης μπορείτε να λάβετε την απαραίτητη δόση αν καθίσετε για 15-20 λεπτά την ημέρα στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.
4. Βιταμίνη C
Οι διαβητικοί συχνά αντιμετωπίζουν χρόνια χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στην κυκλοφορία του αίματος τους. Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C βοηθά στην εξίσωση των επιπέδων σορβιτόλης στο σώμα, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή όταν συσσωρεύονται στο σώμα, προκαλώντας αμφιβληστροειδοπάθεια και νεφρική βλάβη. Η βιταμίνη C επίσης αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Βρίσκεται άφθονη σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτες, πορτοκάλια, kiwi, φράουλες και σπανάκι.
5. Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε βοηθά στην οξυγόνωση του αίματος, καταπολεμά τις τοξίνες και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης. Η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης Ε βοηθά επίσης στη πρόληψη αύξησης των ελεύθερων ριζών, που μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και κυτταρική βλάβη. Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα που πάσχουν ήδη από τύπου 2 διαβήτη. Η βιταμίνη βρίσκεται σε ηλιόσπορους, αμύγδαλα, φουντούκια, κουκουνάρια, αβοκάντο και σολομό Ατλαντικού.
Πάντα να συζητάτε με τον γιατρό σας, ώστε να βρείτε τον κατάλληλο συνδυασμό βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που θα βοθήσει εσάς και το σώμα σας, αλλά η συμπλήρωση της διατροφής σας μπορεί να σας βοηθήσει στη διατήρηση ενός καλού ελέγχου του διαβήτη και στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών.