Η παλμική πίεση, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να λειτουργήσει ως καλύτερος δείκτης πρόβλεψης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας από την συστολική αρτηριακή πίεση, αναφέρουν ερευνητές από την Ιαπωνία.
Όπως αναφέρει στο στο Reuters Health ο Dr. Kazuya Fujihara μέλος του Ιατρικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Niigata στην Ιαπωνία, “Η έρευνα αυτή αποδεικνύει πως πέρα από την συστολική αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερο ρόλο παίζει και η διαστολική αρτηριακή πίεση αλλά και η παλμική πίεση στην πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη στα μάτια”.
Η υπέρταση θεωρείται πολύ σημαντικός παράγοντας για την πρόβλεψη της εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ωστόσο πολύ λίγα στοιχεία υπάρχουν σχετικά με το ρόλο που παίζει η συστολική αρτηριακή πίεση στην εμφάνιση της πάθησης.
Θέλοντας να εξετάσουν κατά πόσο η υπόθεσή τους ότι η παλμική πίεση αποτελεί πιο αξιόπιστη ένδειξη για τη μελλοντική εμφάνιση σοβαρής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας απ’ ότι αποτελεί η υψηλή αρτηριακή πίεση από μόνη της, η ομάδα του Dr. Fujihara χρησιμοποίησε στοιχεία από μια βάση δεδομένων της Ιαπωνίας που βασίζεται στην ασφαλιστική κάλυψη του πληθυσμού.
Η Έρευνα
Η έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 12.000 άτομα με διαβήτη. Από αυτά, τα 165 εμφάνισαν παθήσεις των οφθαλμών που απειλούν την όραση και απαιτούν θεραπεία μέσα σε ένα μέσο διάστημα 4.8 ετών.
Ο παράγοντας κινδύνου που φάνηκε να σχετίζεται περισσότερο με την εμφάνιση σοβαρής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ήταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1C: κάθε τυπική απόκλιση (SD) διπλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.
Αντίθετα, η τυπική απόκλιση της παλμικής πίεσης σχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 39% και κάθε αύξηση της τυπικής απόκλισης στη συστολική αρτηριακή πίεση με 22%. Κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές των μεταβλητών.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην εφημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου, η διαστολική αρτηριακή πίεση και η μέση αρτηριακή πίεση δεν φάνηκαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της διαβητικής αμφιβληστροπάθειας.
Επιπλέον, στην έρευνα δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο όριο τιμής της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της παλμικής πίεσης, ή της συστολικής αρτηριακής πίεσης, πάνω από το οποίο να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος.
Το ποσοστό ακρίβειας για την πρόγνωση της εμφάνισης σοβαρής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας με βάση την τιμής της γλυκοζυλιωμένης ήταν 80%, ενώ 58% με βάση αυτήν της παλμικής πίεσης και 54% της συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Πηγή: Medscape