Η απάντηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τα αναλώσιμα του διαβήτη

απάντηση του φαρμακευτικού συλλόγου θεσσαλονίκης στην ποσσασδια
απάντηση του φαρμακευτικού συλλόγου θεσσαλονίκης στην ποσσασδια

Απάντηση στην πρόσφατη επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αποκλειστικότητα της πώλησης των αναλώσιμων για το σακχαρώδη διαβήτη από τα φαρμακεία, δίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.  
Η επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε ως θέμα «Παράνομη η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποκλειστική διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού από τα φαρμακεία, σύμφωνα με το ΦΕΚ 32 Β’/2004» και έθιγε το θέμα της διάθεσης των αναλώσιμων στους ασθενείς απευθείας από τις εταιρίες, ώστε να αποφευχθούν οι χρεώσεις που γίνονται στο φαρμακείο για την αγορά αναλώσιμου υλικού 
Στην επιστολή αυτή έρχεται να απαντήσει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, με την παρακάτω επιστολή, η οποία όχι μόνο απαντάει στις κατηγορίες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά υποδεικνύει και το ποιός φταίει πραγματικά για την κατάσταση όπως είναι σήμερα. Γιατί πολλές φορές η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει την τάση να χάνει την εικόνα του ποιός είναι ο φταίχτης. 
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος, η αντίδραση αυτή έρχεται “σε μια εποχή που ο φαρμακευτικός κλάδος προσπαθεί να έρθει πιο κοντά με τους Συλλόγους των Ασθενών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες φαρμακευτικής (και όχι μόνο) κάλυψης των ευαίσθητων αυτών κοινωνικών ομάδων”. Θέτει έτσι τους φαρμακευτικούς συλλόγους ως σύμμαχους της κοινότητας των διαβητικών, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους για καλύτερη φαρμακευτική κάλυψη. 
Πάντως, είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε ότι πληθυσμιακά είμαστε η μεγαλύτερη κοινότητα χρόνιου νοσήματος που εξυπηρετείται από τα φαρμακεία, και άρα είναι φυσικό να αποτελούμε μοχλό πίεσης από τους φαρμακοποιούς προς το κράτος, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, αντί οι επιστολές της ομοσπονδίας μας να δείχνουν με το δάχτυλο κατάφορα τους φαρμακοποιούς και έτσι να κόβουμε τις όποιες γέφυρες συμμαχίας, είναι καλύτερα να στοχεύουν στη δημιουργία ενιαίων μετώπων και στην καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης. 
Σε αυτά τα σημεία είναι που η παρακάτω επιστολή διορθώνει την ομοσπονδία και της επιδεικνύει τον ουσιαστικό αντίπαλο. Σας την παραθέτουμε αυτούσια. 

Απάντηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

“Με έκπληξη διάβασα επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με την αποκλειστική χορήγηση των αναλωσίμων του Σ.Δ. από τα φαρμακεία. 
Σε μια εποχή που ο φαρμακευτικός κλάδος προσπαθεί να έρθει πιο κοντά με τους Συλλόγους των Ασθενών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες φαρμακευτικής (και όχι μόνο) κάλυψης των ευαίσθητων αυτών κοινωνικών ομάδων, έρχεται αυτή η επιστολή για να γκρεμίσει ό,τι προσπαθούμε να χτίσουμε μέσα από κοινές συμμετοχές σε ημερίδες, συνέδρια, δράσεις κλπ.
 
Αντιπαρέρχομαι όλες τις νομικές ερμηνείες που απευθύνονται στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και εστιάζομαι στα θέματα που αναφέρονται στα φαρμακεία. 
1) Κατηγορούνται οι φαρμακοποιοί ότι ζητούν επιπλέον χρηματική διαφορά για κάποια από τα προϊόντα, κατά παράβαση του κανονισμού, ενώ γνωρίζει πολύ καλά η διοίκηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι για την στρεβλή αυτή κατάσταση δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί. Η ίδια λογική αποζημίωσης όμως επικρατεί και στα φάρμακα, όπου οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά της ασφαλιστικής από την λιανική τιμή του φαρμάκου, στην περίπτωση που επιλέξουν πρωτότυπο. Ο ασφαλισμένος όμως έχει τη δυνατότητα, όπως στα φάρμακα έτσι και στα αναλώσιμα σακχάρου, να πάρει αυτό που δεν τον επιβαρύνει οικονομικά. Η διοίκηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ περιέργως σιωπά, προφανώς γιατί θεωρεί ότι ο φαρμακοποιός, ο άνθρωπος που βρίσκεται πάντα δίπλα τους, είναι πιο εύκολος στόχος. Θλιβερή αντιμετώπιση. 
Το γεγονός ότι κάποια προϊόντα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς με διαβήτη, οι φαρμακοποιοί τα αγοράζουμε ακριβότερα από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, όπως για παράδειγμα κάποιες βελόνες ινσουλίνης, θα έπρεπε να ενώνει Ομοσπονδία και Φαρμακοποιούς σε κοινό αγώνα για να πετύχουμε συντονισμένα το διόρθωμα αυτής της στρέβλωσης. Αντίθετα, με λύπη παρατηρώ, να στρέφονται ασθενείς κατά φαρμακοποιών, ενώ έχουν την επιλογή να μην πληρώσουν διαφορά, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι η στρέβλωση αυτή δεν είναι η μόνη που έχουμε δει από το Υπουργείο, αρκεί να θυμηθούμε την υποχρέωση αναγραφής στα ΜΥΣΥΦΑ ενδεικτικής λιανικής τιμής, η οποία απείχε παρασάγγας από την λιανική και που διορθώθηκε μερικούς μήνες μετά την εφαρμογή της, αφού δημιούργησε πλείστα παρόμοια προβλήματα στις σχέσεις ασθενών – φαρμακοποιών. Διορθώνονται λοιπόν οι στρεβλώσεις εφόσον το αντιλαμβάνονται και το επιθυμούν οι εμπλεκόμενοι. 
2) Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην υποχρέωση πιστοποίησης κατά ISO των φαρμακείων για να μπορούν να διαθέτουν αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη. Είναι τουλάχιστον φαιδρό να συζητείται αυτό το θέμα από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καθώς, εμπιστεύονται μεν τον φαρμακοποιό τους για να τους χορηγήσει τα τόσο εξειδικευμένα και ευαίσθητα φάρμακα για την πάθησή τους, αλλά δεν τον εμπιστεύονται για να τους χορηγήσει πολύ πιο απλά προϊόντα όπως είναι τα αναλώσιμά τους! Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!! Υποκρισία που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι τα προϊόντα αυτά που προορίζονται για χρήση από υπερήλικες, με προβλήματα όρασης, αντίληψης κλπ, θα πρέπει να προέρχονται από φαρμακεία πιστοποιημένα κατά ISO!!! 
3) Η εξομοίωση του τρόπου αποζημίωσης των αναλωσίμων όπως γίνεται με τα φάρμακα, είναι το ζητούμενο που θα έπρεπε να διεκδικεί η Ομοσπονδία. Για να έχει δε, πιθανότητες επιτυχίας, θα έπρεπε να το κάνει σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και όχι να μας επιτίθεται με τέτοιο ύφος, όπως αυτό της από 28/5 επιστολής του ΔΣ της. 
Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι φαρμακοποιοί γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα των συμπολιτών μας που πάσχουν από ΣΔ, τους διαβεβαιώνω πως θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό τους, ιδιαίτερα στις έκτακτες ανάγκες που τους παρουσιάζονται και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες με τους εκπροσώπους τους και όχι να τις γκρεμίζουμε“. 
 Ευγενίδης Διονύσιος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης 

Πηγή: Pharma Team

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ανακοίνωση ΕΟΠΥY σχετικά με την ημερομηνία εκτέλεσης γνωματεύσεων αναλωσίμου υγειονομικού υλικού, σκευασμάτων ειδικής διατροφής και λοιπών ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει όλους τους αρμόδιους φορείς τα εξής: “Οι γνωματεύσεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής…