Κάτι τόσο απλό, όσο η λήψη μιας σειράς ενθαρρυντικών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να οδηγήσει στην βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη και στεφανιαία νόσο.
Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από την Κίνα σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes και συμπεριέλαβε 502 ανθρώπους από 34 νοσοκομεία της χώρας.
Η λύση αυτή είναι τόσο οικονομική και προσαρμόσιμη, που μπορεί να εφαρμοστεί σε σχεδόν οποιοδήποτε είδος πληθυσμού ανά τον κόσμο.
Οι ερευνητές, για την πραγματοποίηση της μελέτης, επέλεξαν ανθρώπους που έπασχαν από διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο, μιας και πρόκειται για ομάδα πληθυσμού που χρειάζεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο σώμα τους.
Με τον καιρό, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες σοβαρές επιπλοκές, όπως η νεφροπάθεια, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο.
Η διαχείριση τέτοιου είδους ασθενειών συχνά απαιτεί τη συμμόρφωση με αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο ζωής, και οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η λήψη συχνών ενθαρρυντικών μηνυμάτων θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτό.
Έλεγχος των ζωτικών επιπέδων
Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς που πήραν μέρος στην έρευνα σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας λάμβαναν έξι αυτοματοποιημένα μηνύματα την εβδομάδα.
Τα μηνύματα αυτά επικεντρώνονταν σε διάφορα θέματα, όπως η ανάγκη για έλεγχο της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης, σε συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής και την σημασία του να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της θεραπείας τους.
Για παράδειγμα σε ένα μήνυμα αναγραφόταν: “Φοβάστε να ελέγξετε τη γλυκόζη του αίματος γιατί σας πονάει να τρυπάτε το δάκτυλο; Προσπαθήστε να τρυπήσετε στις άκρες ώστε να μειώσετε τον πόνο;”
Η άλλη ομάδα λάμβανε μόνο 2 μηνύματα το μήνα (η ομάδα ελέγχου), που απλά τους ευχαριστούσαν που λάμβαναν μέρος στην έρευνα.
Μετά από 6 μήνες, τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα των ατόμων που λάμβαναν συχνά μηνύματα, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου.
Η μέση τιμή γλυκοζυλιωμένης των συμμετεχόντων έπεσε κατά 0,2% στην ομάδα των ατόμων που λάμβαναν συχνά μηνύματα, ενώ στην άλλη ομάδα κατά 0,1%.
Οι γιατροί θέλουν τα επίπεδα της HbA1c να βρίσκονται κάτω από 7%, ώστε να μειώνονται οι επιπλοκές.
Τον στόχο αυτό κατάφερε να πετύχει μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων από την ομάδα που έλαβε συχνά μηνύματα (69,3%), από ότι από την ομάδα ελέγχου (52,6%).
Δεν υπήρξε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ως προς την συστολική αρτηριακή πίεση, το δείκτη μάζας σώματος ή την χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL-C).
Μια λύση για όλο τον κόσμο
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί τα μηνύματα είχαν τόσο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.
Ο Dr. Xiqian Huo από το Νοσοκομείο Fuwai του Πεκίνου σημειώνει ότι «συνεχείς συμβουλές σχετικά με τις επιλογές στον τρόπο ζωής όπως η ακολούθηση μιας αυστηρής δίαιτας, σε συνδυασμό με υπενθυμίσεις για την τακτική παρακολούθηση της γλυκόζης, μπορεί να έχουν συντελέσει στην βελτίωση του γλυκαιμικού δείκτη.»
“Τα μηνύματα σχεδιάστηκαν ώστε να παρέχουν πληροφορίες και ενθάρρυνση, καθώς και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να θέσουν στόχους και να αντιμετωπίσουν το άγχος.”
Όμως, ρόλο μπορεί να έπαιξε και η πολιτιστική ευαισθησία των μηνυμάτων. “Οι Κινέζοι έχουν την τάση να προτιμούν άμεσες και δομημένες συμβουλές αντί για έμμεση και ενστικτώδη προσέγγιση, οπότε τα μηνύματα που δέχονταν ήταν πρακτικά, και χρησιμοποιούσαν παραδείγματα από την καθημερινή ζωή αντί για αφηρημένες έννοιες,” εξηγεί ο Dr. Huo.
Άλλη μια επιτυχία του συστήματος ήταν τα θετικά συναισθήματα που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Σχεδόν όλοι (97%) περιέγραψαν τα μηνύματα ως μια χρήσιμη μορφή επικοινωνίας.
“Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ωστόσο αυτή η μη-φαρμακολογική παρέμβαση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα πολύ δυνατό εργαλείο που θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως σε διάφορους πληθυσμούς”.
Στο μέλλον, ένα παρόμοιο σύστημα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου εξαιτίας του διαβήτη.
Για να διαπιστωθεί αν αυτό είναι δυνατό, χρειάζεται μακροχρόνια έρευνα. Επιπλέον θα πρέπει να εξασφαλιστεί καλύτερη αντιπροσώπευση των γυναικών, μιας και μόλις το 17,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα αυτή, ήταν γυναίκες.
Πηγή: medicalnewstoday.com