Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης αποκαλύπτει νέα έρευνα

η λήψη αντικαταθληπτικών κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης
η λήψη αντικαταθληπτικών κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Journal πρόσφατα, η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης αυξάνεται με τη λήψη αντικαταθλιπτικών, ενώ ακόμη πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος με τη λήψη των αντικαταθλιπτικών ουσιών venlafaxine και amitriptyline. Αν και η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια σύνδεση, ωστόσο δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι τα αντικαταθληπτικά προκαλούν διαβήτη.
Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που μπορεί να εμφανιστεί στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να αυξήσει την πιθανότητα επιπλοκών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση για τη μητέρα και για το μωρό χαμηλό σάκχαρο καθώς και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή του.
Κατά την έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία από 237,172 περιπτώσεις εγκυμοσύνης μεταξύ του 1998 και 2015 στον Καναδά. Στις 20,905 περιπτώσεις οι έγκυες γυναίκες έπασχαν από διαβήτη κύησης. Από αυτές, 1,152 γυναίκες είχαν λάβει αντικαταθλιπτικά.
Έχοντας αναλύσει τα δεδομένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα η venlafaxine και η amitriptyline σχετίζονταν με 27% και 52% αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν και ανάλογα με τον χρόνο λήψης των φαρμάκων.
Βέβαια, η συγκεκριμένη έρευνα ήταν μια απλή έρευνα παρακολούθησης και χρειάζεται πολλή περισσότερη μελέτη σε πολύ μεγαλύτερο φάσμα γυναικών για να βγει κάποιο σωστό συμπέρασμα, μιας και στη συγκεκριμένη μελέτη το 88,5% των γυναικών που μελετήθηκαν ήταν Καυκάσιες.
Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί ο λόγος για τον οποίο υφίσταται οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ διαβήτη και αντικαταθληπτικών, ωστόσο η Anick Berard, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ στον Καναδά και διευθύντρια ερευνών σχετικά με την επίδραση των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο  CHU Sainte-Justine Medical Center, έχει κάποιες ιδέες.
“Αν και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, γνωρίζουμε ότι τα αντικαταθληπτικά συσχετίζονται με την αύξηση βάρους, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την απορρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.”
Χωρίς περισσότερη έρευνα, οι ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν αν είναι πιο επικίνδυνο για μια έγκυο γυναίκα να παίρνει αντικαταθληπτικά ή να έχει κατάθλιψη χωρίς να παίρνει αγωγή. Άλλωστε η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστό πως έχει διάφορες επιπτώσεις όπως υπερένταση και πρόωρο τοκετό για τη μητέρα και για το μωρό, προβληματική σύνδεση με τη μητέρα, καθυστέρηση στην ανάπτυξη και τροποποιημένη ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Επιπλέον, η αυτοκτονία είναι η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας των γυναικών κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννα, γι’ αυτό και το ρίσκο μιας κατάθλιψης για την οποία η μητέρα δεν λαμβάνει αγωγή πρέπει πάντα να αντισταθμίζεται με τα οφέλη που θα είχε μια τέτοια αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή: Cnn.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα