Τι είναι η οικολογική διατροφή και ποιοι έχουν τη δυνατότητα να την ακολουθήσουν;

Τι είναι η οικολογική διατροφή και ποιοι έχουν τη δυνατότητα να την ακολουθήσουν;
Τι είναι η οικολογική διατροφή και ποιοι έχουν τη δυνατότητα να την ακολουθήσουν;

Το ένα πέμπτο του πληθυσμού της γης δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να τρέφεται σύμφωνα με τις συστάσεις.

Οι περιβαλλοντολόγοι μας προτρέπουν συνεχώς να καταναλώνουμε περισσότερα φυτά ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών του άνθρακα, στις αρχές του 2019 ερευνητές από όλο τον κόσμο κυκλοφόρησαν έναν οδηγό για το πως μπορούμε να τρώμε οικολογικά.
Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, η πιο οικονομική “πράσινη” διατροφή κοστίζει περί τα $2,84 την ημέρα. Σύμφωνα όμως με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Lancet: Global Health, 1,68 εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού – δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν αυτό το ποσό.
Οι αρχικές οδηγίες, που κυκλοφόρησαν σε ένα έγγραφο με τίτλο EAT-Lancet, μας παροτρύνουν να ακολουθούμε διατροφή που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά. Συνιστούν η πρωτεΐνη και τα λιπαρά να προέρχονται κυρίως από φαγητά φυτικής προέλευσης, τα ακόρεστα λιπαρά από ψάρια και οι υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι με χαρά είδαν να κυκλοφορούν οδηγίες που λάμβαναν υπόψη τόσο την υγεία των ανθρώπων όσο και του πλανήτη, ωστόσο, έχοντας εργασιακή εμπειρία σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, αναρωτήθηκαν αν εκεί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε τέτοιου είδους διατροφή.
Ο Ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Επισιτιστική Πολιτική και επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Kalle Hirvonen, Ph.D. είπε: “Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα κινητοποιήσουν τους υπεύθυνους ώστε να διορθώσουν τα προγράμματα διατροφής που διαθέτουμε.”

Η κακή διατροφή είναι ο κύριος λόγος νοσηρότητας και θνησιμότητας

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, η κακή διατροφή είναι ο κύριος λόγος θανάτου σε όλο τον κόσμο, κάτι που συμβαίνει τόσο λόγω της ανεπαρκούς κατανάλωσης θρεπτικών τροφών, όσο και λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης επιβλαβών τροφών. Οι ερευνητές λένε ότι η έλλειψη πρόσληψης θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διατροφή που είναι φιλική προς το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε και να μειωθεί το βαρύ αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει η γεωργία. Αυτή τη στιγμή το σύστημα που ακολουθούμε αδυνατεί να ανταπεξέλθει είτε στους στόχους της υγείας είτε σε αυτούς του περιβάλλοντας.

Σύμφωνα με την EAT-Lancet, τα φρούτα και τα λαχανικά απαιτούν το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού

Το πόσο μεγάλο μέρος του εισοδήματος καταναλώνεται στο φαγητό, αλλάζει κατά περιοχή. Για τους ανθρώπους που μένουν στη Βόρειο Αμερική, το μέρος τους εισοδήματος που ξοδεύουν στο φαγητό είναι μικρό, για τους ανθρώπους που κατοικούν νοτιότερα της Σαχάρας στην Αφρική, είναι μεγάλο.
Σε όλο τον κόσμο τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πιο ακριβές τροφές και αντιστοιχούν στο 31% του οικογενειακού προϋπολογισμού. Σε χώρες με υψηλά εισοδήματα το ποσοστό του προϋπολογισμού που προοριζόταν για την αγορά φρούτων και λαχανικών ήταν μεγαλύτερο απ’ ότι σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα.
Τα όσπρια και οι καρποί έρχονταν δεύτεροι στον προϋπολογισμό ενώ επόμενα ήταν το κρέας, τα αυγά και το ψάρι. Τελευταία ήταν τα γαλακτοκομικά.

Όσο πιο πλούσια είναι η χώρα τόσο πιο ανθυγιεινή είναι η διατροφή

Το κατά πόσο είναι προσιτή η τιμή των τροφίμων συνδέεται άμεσα με τις διαφορές των εισοδημάτων, ωστόσο η προώθηση υγιεινότερων και οικολογικότερων μοντέλων διατροφής δεν αφορά μόνο τον οικονομικό τομέα.
Καθώς πλουτίζουν οι πληθυσμοί των χωρών, η διατροφή των ανθρώπων τείνει να αλλάζει – αλλά περιέργως αυτό συνήθως δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της αντιμετώπισης του περιβάλλοντος ή της υγείας, λέει ο Hirvonen. Αντίθετα, οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τα αμυλούχα βασικά τρόφιμα και στρέφονται προς την υπερκατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφών.
Θα ήταν ωφέλιμο για όλους αν οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που βελτιώνεται η οικονομική τους κατάσταση στρέφονταν προς μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με μέτριες ποσότητες ζωικών τροφών.

Η εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή είναι σημαντική

Ο Hirvonen λέει ότι “για να γίνει η διατροφή που προτείνει η EAT-Lancet (και γενικότητα η υγιεινή διατροφή) πιο προσιτή στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα χρειάζονται μεγαλύτερα εισοδήματα και χαμηλότερες τιμές.”
Ο ίδιος αναφέρει ότι στην μείωση της τιμής θα μπορούσε να συμβάλει η βελτίωση της τοπικής παραγωγής, του μάρκετινγκ ή του εμπορίου. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θα επιτρέπει στα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών τροφίμων.
Όμως για να στραφεί ο κόσμος προς τη σωστή διατροφή, απαραίτητη δεν είναι μόνο η προσιτότητα των ωφέλιμων τροφίμων, αλλά και η εκπαίδευση, μιας και για όσους είναι ήδη προσιτή η ωφέλιμη διατροφή, το κλειδί βρίσκεται στην επιλογή.
Πηγή: inverse.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Δεντρολίβανο: Χρήση και Θεραπευτικές ιδιότητες

Δενδρολίβανο-Rosmarinus officinalis Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός. Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae). Άλλα ονόματα: δεντρολίβανο, λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί,…