Ένταξη των ανασφάλιστων διαβητικών στο πρόγραμμα άυλης συνταγογράφησης και δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων και αναλώσιμων από ιδιωτικά φαρμακεία ζητά ο ΣΥΔΑ με επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

Ένταξη των ανασφάλιστων διαβητικών στο πρόγραμμα άυλης συνταγογράφησης και δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων και αναλώσιμων από ιδιωτικά φαρμακεία ζητά ο ΣΥΔΑ με επιστολή στο Υπουργείο Υγείας
Ένταξη των ανασφάλιστων διαβητικών στο πρόγραμμα άυλης συνταγογράφησης και δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων και αναλώσιμων από ιδιωτικά φαρμακεία ζητά ο ΣΥΔΑ με επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

Λύση για τους ανασφάλιστους διαβητικούς ζητά ο ΣΥΔΑ με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και προς τον ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή,οι ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα άυλης συνταγογράφησης που θεσπίστηκε πρόσφατα στα πλαίσια των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να προμηθεύονται τα υλικά δευτέρας διαλογής που προμηθεύονταν πάντα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων που είναι χώροι υψηλού κινδύνου για πιθανή μόλυνση με τον SARS-COVID 19. Έτσι, αναφέρει η επιστολή, “δημιουργούνται για άλλη μια φορά ασθενείς δύο ταχυτήτων”.
Έχει τεκμηριωθεί ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και άρα πιθανή μόλυνση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Γι’ αυτό, ο ΣΥΔΑ ζητά την ένταξη των ανασφάλιστων διαβητικών στο πρόγραμμα της άυλης συνταγογράφησης και την απλοποίηση της διαδικασίας παραλαβής των φαρμάκων και των αναλώσιμων ώστε να γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 
Παραθέτουμε την επιστολή.
«Κύριε Υπουργέ,
Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥΔΑ) παρακολουθεί με αγωνία, τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού, που πλήττει όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού και πολύ πιο έντονα τις ευπαθείς ομάδες, μέρος των οποίων είναι και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εργαζόμενοι ,άνεργοι και ανασφάλιστοι.
Με την αναστάτωση που έχει επιφέρει η επιδημία στις δομές υγείας (φαρμακεία κλπ) έχει διαταραχτεί η παροχή των φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών προς τους άνεργους και ανασφάλιστους ενδιαφερομένους, προκαλώντας τα ανάλογα συναισθήματα αγωνίας και απελπισίας!
Σαν ΣΥΔΑ, καταθέτουμε την αγωνία μας και σας μεταφέρουμε την αναστάτωση των ανασφάλιστων μελών του, οι οποίοι προμηθεύονται τα αναλώσιμα υλικά για τον διαβήτη τους, όπως: μετρητές σακχάρου, ταινίες μέτρησης των επιπέδων γλυκόζης, βελόνες, σκαρφιστήρες από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Οι ανασφάλιστοι διαβητικοί σε ότι αφορά τη συνταγογράφηση και χορήγηση των αναλωσίμων υλικών τους, συμπεριλαμβανομένων και των αναλωσίμων υλικών αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης (καθετήρες, ρεζερβουάρ, αισθητήρες) δεν έχουν ενταχθεί στο μέτρο της άυλης συνταγογράφησης για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους προς το νοσοκομείο. Οι ανασφάλιστοι διαβητικοί, άλλωστε, των οποίων η χορήγηση των αναλωσίμων τους είναι αναγκαία για τον αυτοέλεγχο και αυτορρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους, τους οδηγεί σε απόγνωση και βρίσκονται σε δεινή θέση όχι μόνο τώρα αλλά όλα αυτά τα χρόνια που αναγκάζονταν να προμηθεύονται χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα υλικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα οποία είναι γνωστό ότι δεν εγγυώνται σωστές ρυθμίσεις επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.
Κύριε Υπουργέ,
Απαιτούμε τώρα να δοθεί λύση για να σταματήσουν οι λογικές των ασθενών δύο ταχυτήτων.
Ζητούμε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, έστω και τώρα, εντάσσοντας στο σύστημα άυλης συνταγογράφησης τους ανασφάλιστους διαβητικούς και τη χορήγηση των αναλωσίμων τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Λάβετε τώρα τα αναγκαία μέτρα για να απλοποιήσετε τις διαδικασίες παραλαβής των αναλωσίμων υλικών για των διαβήτη από τους πάσχοντες.

Σε διαφορετική περίπτωση τους εκθέτετε ανεπανόρθωτα είτε στον κίνδυνο μόλυνσης του φονικού ιού είτε στον κίνδυνο των επιπλοκών, αφού περάσει η χώρα τούτη την κρίσιμη περίοδο.

Ο ΣΥΔΑ ενώνεται και υψώνει φωνή διαμαρτυρίας με όλους τους εκπροσώπους της κοινότητας των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη της ελληνικής κοινωνίας και καλεί το Υπ. Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και κάθε εμπλεκόμενο αρμόδιο να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και με στοχευμένες παρεμβάσεις να δώσουν την οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της χορήγησης αναλωσίμων υλικών προς τους ανασφάλιστους διαβητικούς, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα αλλά και την δικαιωματική αρχή για ισότιμη πρόσβαση των ανασφαλίστων διαβητικών στο σύστημα υγειονομικών παροχών.

Total
29
Shares
Σχετικά άρθρα