Επιστολή έστειλε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στον ΕΟΠΥΥ μετά από ΦΕΚ που κυκλοφόρησε τις 7/2/20 και επιβάλει ως ανώτατη τιμή αποζημίωσης των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης το ποσό των €2.768,50. Η τιμή αυτή προβλέπεται τόσο για τα νέα όσο και για τα παλαιότερα μοντέλα
Η κίνηση αυτή αναμένεται να φέρει τους διαβητικούς πίσω πολλά χρόνια, μιας και από τη μία οι εταιρίες δεν θα φέρνουν τα νεότερα μοντέλα στην ελληνική αγορά, αλλά ενδέχεται να αποσύρουν και αυτά που κυκλοφορούν ήδη προτιμώντας τα παλιότερα, οικονομικότερα μοντέλα. Όμως, και οι άνθρωποι που έχουν ήδη προμηθευτεί νεότερα μοντέλα δεν θα μπορούν να βρουν αναλώσιμα ή ανταλλακτικά για τις αντλίες τους.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, στην επιστολή της αναφέρεται και σε ένα δεύτερο θέμα, αυτό της καθυστέρησης της ένταξης των συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, κάτι που είχε συμπεριληφθεί στον ΕΚΠΥ που δημοσιεύτηκε πριν από 1,5 χρόνο.
Η σημασία των νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση του διαβήτη είχε αναδειχθεί στην ημερίδα για τον νεανικό διαβήτη που πραγματοποιήθηκε πριν από ενάμιση μήνα με πρωτοβουλία του κου. Οικονόμου, Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, και έχει υπογραμμιστεί σε πλήθος άρθρων, ενώ παγκόσμια γίνεται κίνηση να θεωρηθούν ως βασική παροχή φροντίδας στα άτομα με διαβήτη.
Σας παραθέτουμε την επιστολή:
“Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμη κυρία Αντιπρόεδρε, αξιότιμε κύριε Προϊστάμενε,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, τους οποίους εκπροσωπούμε, καθώς και την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με τη μη καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.
Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε με την έκδοση του ΦΕΚ 338 Β’ (7.2.2020), το οποίο επέβαλε αιφνιδιαστικά ως ενιαία ανώτερη τιμή αποζημίωσης, για όλες τις αντλίες, το ποσό των 2.768,50 ευρώ, τόσο για τα παλαιότερα μοντέλα, όσο και για τα νεότερα, δηλαδή τα περισσότερο εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα.
Η μείωση στην τιμή της αποζημίωσης των αντλιών είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια αφενός στην απόσυρση των ήδη νεότερων και πιο εξελιγμένων μοντέλων αντλίας από την ελληνική αγορά και αφετέρου στη μη εισαγωγή οποιουδήποτε άλλου νεότερου μοντέλου.
Θα θέλαμε επίσης να σας μεταφέρουμε την ανησυχία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη που ήδη έχουν προμηθευτεί τα νεότερα μοντέλα αντλιών, καθώς στην περίπτωση που αυτές αποσυρθούν από την Ελλάδα, θα δημιουργηθούν προβλήματα αναφορικά με την πρόσβασή τους στα αναλώσιμα των συγκεκριμένων μοντέλων αντλίας και στην υποστήριξή τους, σε περίπτωση βλάβης της αντλίας, με αντικατάστασή της με τεχνολογικά παλαιότερο μοντέλο.
Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν στην αναγκαστική επιστροφή των πασχόντων σε παλαιότερα μοντέλα αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης που υπήρχαν στην Ελλάδα προ δεκαετίας, τα οποία σαφώς υστερούν μπροστά στα νεότερα και εξελιγμένα, ως προς τις δυνατότητες και τις επιλογές του πάσχοντα στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, όπως είναι τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM’s), τα οποία, ενώ προβλέπονται από τον ΕΚΠΥ, εντούτοις ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να μην έχουν καμία πρόσβαση σε αυτά, παρά μόνο στα αναλώσιμά τους.
Δυστυχώς, μετά από 1,5 περίπου χρόνο που έχει τροποποιηθεί ο ΕΚΠΥ και στον οποίο υπάρχει πρόβλεψη για εισαγωγή νέων τεχνολογιών, που στην περίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας, τελικά η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη να ανησυχούν καθημερινά για το αν θα μπορούν τελικά να έχουν πρόσβαση σε όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός ή θα αναγκαστούν να κάνουν «πισωγυρίσματα» στη θεραπεία τους, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την κατάσταση της υγείας τους.
Αναρωτιόμαστε ειλικρινά γιατί συνεχώς «υψώνονται τείχη» που εμποδίζουν την πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε όσα ο ίδιος ο ΕΚΠΥ προβλέπει και ταυτόχρονα υπάρχει αυτή η μεγάλη χρονοκαθυστέρηση στις διαδικασίες, η οποία μας αποκόπτει από τα τεχνολογικά επιτεύγματα, των οποίων η συμβολή στη διαχείριση της χρόνιας πάθησής μας και στην καθημερινότητά μας είναι πραγματικά ευεργετική!
Οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει επιτέλους να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα νέα τεχνολογικά προϊόντα για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής χρόνιας πάθησής τους, καθώς, όπως αποδεικνύουν και διεθνείς μελέτες, η απρόσκοπτη χρήση τους αποτελεί όφελος για την υγεία των πασχόντων, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει και στη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων στο Σύστημα Υγείας.”
Πηγή: Γλυκός Πλανήτης
Σχετικά άρθρα
Μεγάλη εκστρατεία αλληλεγγύης και προσφοράς
Μεγάλη εκστρατεία αλληλεγγύης και προσφοράς προς τους συμπατριώτες μας του ακριτικού Καστελλόριζου ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο…
Η αξία της αυτομέτρησης και ο ρόλος του φαρμακοποιού στη διαχείριση του διαβήτη
Σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους φαρμακοποιούς πραγματοποίησε ο Τομέας Διαβήτη της Bayer Hellas σε πέντε πόλεις της Ελλάδας - Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο και Πάτρα.
Παρουσίαση στον ΙΑΝΟ του κόμικ "Ιστορίες πρωινού" | 14 Σεπτεμβρίου
Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου, "Ιστορίες πρωινού" της Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Διαχείρηση της Χρόνιας Νόσου στα Πλαίσια της Οικογένειας
Η χρόνια νόσος αποτελεί σημαντικό παράγοντα stress για τις οικογένειες και πολύ συχνά (σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες)…