Μπορεί η τεχνολογία από μόνη της να εξαλείψει την υπογλυκαιμία;

Μπορεί η τεχνολογία από μόνη της να δώσει λύση στο πρόβλημα της υπογλυκαιμίας;
Μπορεί η τεχνολογία από μόνη της να δώσει λύση στο πρόβλημα της υπογλυκαιμίας;

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο 80ο συνέδριο της ADA, ήταν το κατά πόσο η τεχνολογία είναι σε θέση από μόνη της να λύσει το πρόβλημα της υπογλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη.
Γνωρίζουμε ότι η χρήση συστημάτων διαρκούς καταμέτρησης γλυκόζης, αντλιών ινσουλίνης και ενσωματωμένων συστημάτων μπορούν να προστατεύσουν τους χρήστες τους σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις του σακχάρου και τις επιπτώσεις τους, είναι όμως αυτό αρκετό;

Επιχειρήματα για θετική απάντηση

Ο Dr. Bergenstal, γιατρός από το Διεθνές Κέντρο Διαβήτη στο Park Nicollet στάθηκε σε 4 συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με την  υπογλυκαιμία.

  1. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να δημιουργήσουν διαταραχές στην αντίληψη, προκαλώντας σύγχυση στους ασθενείς που εκείνη την ώρα ενδέχεται να μην μπορούν να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τη διαχείριση του σακχάρου τους.
  2. Ορισμός της υπογλυκαιμίας
  3. Διάγνωση της υπογλυκαιμίας
  4. Πρόληψη της υπογλυκαιμίας

Ο Dr. Bergenstal ανέφερε πως με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα 20 τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί σαφής βελτίωση στη διαχείριση του διαβήτη με χαμηλότερα επίπεδα A1c κατά μέσο όρο, κάτι που όμως τον τελευταίο καιρό έχει αλλάξει, γεγονός που οι γιατροί αποδίδουν στον φόβο των ασθενών για την υπογλυκαιμία. Επίσης, ανέφερε ότι παρατηρείται έξαρση των επιπλοκών που έχουν σχέση με το διαβήτη.
Μετά, ανέφερε ότι ο επίσημος ορισμός της υπογλυκαιμίας (όσον αφορά στις κλινικές δοκιμές και στις αναφορές) συνεχώς αλλάζει, θέτοντας διαφορετικές τιμές ως όριο.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η τεχνολογία των συστημάτων συνεχούς καταμέτρησης γλυκόζης παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον έγκαιρο εντοπισμό της υπογλυκαιμίας, μιας και οι μετρήσεις του αίματος δεν δίνουν ολοκληρωτική εικόνα των τάσεων της γλυκόζης, ενώ τα cgm σήμερα μπορεί να δίνουν αρκετά ακριβείς μετρήσεις.
Σχετικά με τη δυνατότητα της τεχνολογίας να προλαμβάνει την υπογλυκαιμία, ο Dr. Bergestal παρουσίασε δεδομένα από μια πολύ μεγάλη διεθνή έρευνα που έδειξε ότι η χρήση των cgms συνδέθηκε με σοβαρή μείωση και στην υπεργλυκαιμία και στην υπογλυκαιμία.
Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζουν οι «έξυπνες αντλίες ινσουλίνης». Εντύπωση προκάλεσε το αποτέλεσμα μιας έρευνας που παρουσιάστηκε, σύμφωνα με το οποίο η χρήση ενός «αυτοματοποιημένου υβριδικού συστήματος κλειστού βρόγχου (με επέμβαση από το χρήστη στα γεύματα) επέφερε 100% μείωση των περιπτώσεων υπογλυκαιμίας.

Επιχειρήματα για αρνητική απάντηση

Το λόγο πήρε η Dr. Emma Wilmot, ιατρός στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Derby και Burton, που είπε ότι, παρά το πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η τεχνολογία στον έλεγχο της υπογλυκαιμίας, δεν μπορεί από μόνη της να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Η ίδια παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, 25% των χρηστών συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης ακόμη παθαίνουν σοβαρές υπογλυκαιμίες. Έτσι, θεωρεί ότι η «δομημένη εκπαίδευση» των ασθενών στη διαχείριση του διαβήτη παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην μείωση της υπογλυκαιμίας, άποψη που στηρίζει πάνω σε διάφορες έρευνες.
Η Dr. Wilmot σχολίασε το γεγονός ότι τα προγράμματα εκπαίδευσης έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση περιπτώσεων υπογλυκαιμίας που δεν γίνεται αντιληπτή. Αντίθετα, δεν υπάρχει έρευνα που να εξετάζει κατά πόσο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση αυτών των περιπτώσεων.
«Η τεχνολογία δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική για όλους» είπε η Dr. Wilmot, αναφέροντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζονταν προβλήματα όπως η κόπωση από τις πολλές ειδοποιήσεις και οι αντιδράσεις του δέρματος στα σημεία τοποθέτησης των προϊόντων. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα που παρουσίασε ήταν ότι το «μέσα στο τελευταίο έτος, το 41% των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν cgms, τα σταμάτησαν». Αντίστοιχα, «30% των νέων ανθρώπων σταμάτησαν να χρησιμοποιούν υβριδικό σύστημα κλειστού βρόγχου». Τέλος, ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι το κατά πόσον οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και κατά πόσον μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη χρήση τους.

Συμπεράσματα

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιπτώσεων υπογλυκαιμίας. Το αντικείμενο της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης είναι το κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί από μόνη της να αποτρέψει την υπογλυκαιμία. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει άλματα στην τεχνολογία του διαβήτη, ακόμη δεν υπάρχει σύστημα που να μας επιτρέπει να «ξεγνοιάσουμε» από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε να το χρησιμοποιούμε, θα περιμένουμε όμως να δούμε τις εξελίξεις.
Πηγή: diabetes daily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Recognize-Gluten-Intolerance-600
Περισσότερα

Δυσανεξία στη γλουτένη: πόσο σπάνια είναι τελικά;

Η νόσος της Κοιλιοκάκης ή αλλιώς της Εντεροπάθειας λόγω γλουτένης ή της Δυσανεξίας στη γλουτένη, όπως είναι ίσως πιο γνωστή, είναι μια παθολογική κατάσταση αρκετά διαδεδομένη παγκοσμίως και σίγουρα πιο συχνή από όσο οι περισσότεροι νομίζουν.

Παιδικός διαβήτης-600
Περισσότερα

Παιδικός διαβήτης

Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα, αφού πρέπει να ελέγχουν σε όλη τη ζωή τους τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους και να προσπαθούν για την καλή ρύθμισή τους. Ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.