Πέρασε τη 2η φάση των δοκιμών η νέα εβδομαδιαία ινσουλίνη της Novo Nordisk

Πέρασε τη 2η φάση των δοκιμών η νέα εβδομαδιαία ινσουλίνη της Novo Nordisk
Πέρασε τη 2η φάση των δοκιμών η νέα εβδομαδιαία ινσουλίνη της Novo Nordisk

Πέρασε με επιτυχία τη 2η φάση των δοκιμών ο νέος τύπος ινσουλίνης της Novo Nordisk που θα χορηγείται μια φορά την εβδομάδα. Η «icodec» κρίθηκε ότι μειώνει τα ποσοστά της γλυκόζης στο αίμα με την ίδια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα που παρατηρείται στις κλασσικές ενέσεις 24ωρης διάρκειας.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες δουλεύουν πάνω σε αυτό το προϊόν για περισσότερα από 10 χρόνια, ωστόσο έρχεται τώρα στο προσκήνιο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών.
Η «icodec» είναι ανάλογο ινσουλίνης μακράς διάρκειας με χρόνο ημισείας ζωής 196 ώρες (λίγο περισσότερο από 8 ημέρες) και προσκολλάται στην αλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που επιτρέπει την αργή και σταθερή μείωση της γλυκόζης στο αίμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία έλαβαν μέρος 247 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης τους με άλλα φάρμακα, παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της ADA. Στους μισούς συμμετέχοντες χορηγήθηκε φαρμακευτικό σχήμα με ινσουλίνη 24ωρης διάρκειας και στους άλλους μισούς η πειραματική ινσουλίνη εβδομαδιαίας διάρκειας. Στο τέλος της δοκιμής, τα αποτελέσματα των εξετάσεων των ανθρώπων που έλαβαν το εβδομαδιαίο σχήμα ήταν το ίδιο ικανοποιητικά με αυτά των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν την 24ωρη ινσουλίνη. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε το ποσοστό σοβαρών περιπτώσεων υπογλυκαιμίας στους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν την εβδομαδιαία ινσουλίνη.
Σημαντική λεπτομέρεια είναι επίσης ότι τα μέλη της ομάδας που έλαβαν την εβδομαδιαία ινσουλίνη χρησιμοποίησαν κατά πολύ μικρότερη ποσότητα ινσουλίνης για να επιτύχουν εξίσου καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος.
Ο επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Julio Rosenstock, ανέφερε ότι, αν αυτή η ινσουλίνη αποδειχθεί αποτελεσματική θα μπορεί να σημαίνει μια νέα εποχή στην διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Αυτό που καθιστά την εβδομαδιαία ινσουλίνη ιδιαίτερα θελκτική για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είναι η ευκολία στην χρήση, μιας και πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να αποδεχθούν τις ενέσεις ινσουλίνης για λόγους όπως ο φόβος για τις ενέσεις κλπ.
Ο καθηγητής Phillip Home του Πανεπιστημίου του Newcastle ανέφερε ότι η εβδομαδιαία ινσουλίνη θα γίνει πραγματικότητα για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 πολύ γρηγορότερα απ’ ότι θα γίνει για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1. Ο καθηγητής εξήγησε ότι για τον διαβήτη τύπου 1 υπάρχουν θέματα, όπως η δυσχέρεια της ικανότητας να μεταβάλλουν τη δόση της ινσουλίνης ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος, που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο οργανισμός για κάποιο λόγο χρειαστεί μικρότερες ποσότητες ινσουλίνης, θα μπορούσε κάποιος να παλεύει με την υπογλυκαιμία ακόμη και για 7 ολόκληρες ημέρες, ή αν χρειαστεί μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης, θα πρέπει να λαμβάνει μεγαλύτερες δόσεις από ινσουλίνη ταχείας δράσης προκειμένου να ισορροπήσει. Έτσι, προς το παρόν, ένα σχήμα με εβδομαδιαία δόση ινσουλίνης θεωρείται ακατάλληλο για άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Ο Dr. Rosenstock υποσχέθηκε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα από άλλες δύο έρευνες στο ετήσιο συνέδριο της EASD το Σεπτέμβρη, και από τον θετικό του τόνο της φωνής του κατά την ανακοίνωση, μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Η Novo Nordisk υποσχέθηκε ότι μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει και η τρίτη φάση των δοκιμών για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η φάση αυτή συνήθως διαρκεί περισσότερο από τη δεύτερη φάση και θα επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στην ασφάλεια του φαρμάκου. Τα ερωτήματα που μένουν ακόμη να απαντηθούν, είναι κατά πόσο το φάρμακο θα επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και αν υπάρχει φόβος για σοβαρές παρενέργειες.
Ο Dr. Stefano Del Prato του Πανεπιστημίου της Pisa, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της δοκιμής της Novo Nordisk, ανέφερε ότι πολλές δοκιμές αποτυγχάνουν στην τρίτη φάση και είπε ότι: «Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, όμως κατά την άποψή μου, έχει γίνει μόνο η αρχή, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».
Πηγή: asweetlife

Total
12
Shares
Σχετικά άρθρα