Καλλιτέχνες οραματίζονται την ελπίδα

Καλλιτέχνες οραματίζονται την ελπίδα
Καλλιτέχνες οραματίζονται την ελπίδα

Αυτές τις ημέρες μας δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά όπως: Πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει αυτή η πανδημία; Πότε τα πράγματα θα ξαναγίνουν κανονικά, ακόμη κι αν πρόκειται για μια καινούρια έννοια του κανονικού; Και μπροστά σε αυτήν την υπαρξιακή αβεβαιότητα, τι μπορούμε να κάνουμε;
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ελπίδα» λέει η Yana Buhrer Tavanier, συνιδρύτρια και διευθύντρια του Fine Acts, ενός παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί τον ακτιβισμό μέσω της τέχνης και αυτο-αποκαλείται «παιδότοπος της κοινωνικής αλλαγής».
Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η ομάδα του Fine Acts ήρθε σε επαφή με 50 καλλιτέχνες από 20 χώρες και τους ζήτησε να δημιουργήσουν εικόνες που αναπαριστούν την έννοια της ελπίδας. Στη συνέχεια απεύθυνε κάλεσμα και σε άλλους εικαστικούς. «Η τέχνη έχει τεράστια δύναμη, και θέλαμε να την χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή» είπε η Tavanier.
Αν και η ελπίδα είναι μια γενικά κατανοητή έννοια, είναι όμορφο να βλέπει κανείς τους μοναδικούς, ιδιόμορφους τρόπους που ο κάθε καλλιτέχνης επέλεξε για να την αποτυπώσει.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο της αποστολής της Fine Acts, είναι η ενδυνάμωση των ανθρώπων που συνεργάζονται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Στον ιστότοπό της έχει αναρτήσει όλα τα έργα για την ελπίδα σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, μαζί με εκατοντάδες άλλα έργα που έχει συλλέξει στο παρελθόν για άλλα θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, της LGBTQ κοινότητας, τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης. Η πρόσβαση σε όλες τις εικόνες είναι ελεύθερη, και οποίος θέλει μπορεί να τις «κατεβάσει» δωρεάν και να τις χρησιμοποιήσει για μη εμπορικούς σκοπούς.
Έχουμε παραθέσει κάποια από τα έργα, ωστόσο όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Fine Acts και να δουν τα έργα που είναι αφιερωμένα στην ελπίδα εδώ.

Ruchita Bait. Spring of Hope
Ruchita Bait. Spring of Hope
Dessy Baeva. I am stronger with you «Είμαι πιο δυνατός μαζί σου»
Dessy Baeva. I am stronger with you «Είμαι πιο δυνατός μαζί σου»
Amber Vittoria
Amber Vittoria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πηγή: ideas.ted.com

Total
2
Shares
Σχετικά άρθρα