Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος που εξέδωσαν πριν λίγες μέρες τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, με την οποία στην ουσία αποκλείουν τα άτομα με διαβήτη από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση από covid-19.
Η νέα λίστα των Υπουργείων διαχωρίζει τις ευπαθείς ομάδες σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την εκάστοτε πάθηση. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι καρκινοπαθείς, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με βαριά καρδιοπάθεια και νεφροπάθεια κ.α., ενώ οι άνθρωποι με διαβήτη ανήκουν στην δεύτερη ομάδα μαζί με παθήσεις όπως το άσθμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία κ.α..
Ειδική άδεια απουσίας από την εργασία τους δικαιούνται να ζητήσουν τα άτομα που πάσχουν από κάποια από τις παθήσεις που περιλαμβάνονται στην πρώτη ομάδα, ενώ τα άτομα που ανήκουν στην δεύτερη ομάδα, πρέπει να πάσχουν από τουλάχιστον δύο παθήσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν στη δεύτερη ομάδα εφόσον είναι «αρρύθμιστα».
Μετά από μήνες διαμαρτυρίας για την καθιέρωση του όρου «αρρύθμιστος διαβήτης» ως προϋπόθεση για λήψη άδειας ειδικού σκοπού, οι διαβητικοί βλέπουν το τελειωτικό χτύπημα να έρχεται τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Η απόφαση αυτή έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις κατευθυντήριες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, όπως εκφράστηκαν σε επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας νωρίτερα φέτος, και της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, που αναφέρουν πως ο διαβήτης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου σε οποιαδήποτε λοίμωξη. Από νωρίς τον Απρίλη δημοσιεύονται έρευνες που αποδεικνύουν την ευπάθεια των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη όταν νοσήσουν με κορωνοϊό, και μάλιστα έχουν δημοσιευθεί έρευνες που θέλουν τον κορωνοϊό να καταστρέφει τη λειτουργία των βήτα κυττάρων.
Παρ’ όλα αυτά, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν συγκαταλέγονται στις ομάδες ανθρώπων που δικαιούνται ειδική άδεια για να προστατευθούν από πιθανή μόλυνση με covid-19, παρά μόνο αν είναι «αρρύθμιστα» και πάσχουν και από άλλη μια ασθένεια που τα κάνει ευάλωτα στον κορωνοϊό.
Η αγανάκτηση των διαβητικών βρίσκει φωνή την ώρα που οι ομοσπονδίες έχουν φανεί αδύναμες να αναστρέψουν την κατάσταση και να πετύχουν την συμπερίληψη όλων των ατόμων με διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες. Στα τέλη Αυγούστου φιλοξενήσαμε το κείμενο μιας γυναίκας με διαβήτη που έπρεπε να στείλει το παιδί της σχολείο με τα μηδαμινά μέτρα προστασίας που εξήγγειλε τότε η Υπουργός Παιδείας, και σήμερα φιλοξενούμε το κείμενο της αναγνώστριάς μας Μαρίζας Παναγοπούλου, η οποία εκφράζει όλο τον φόβο που προκαλεί η νέα εγκύκλιος.
Σας το παραθέτουμε αυτούσιο.
«Με μεγάλη απογοήτευση ενημερωθήκαμε για τη νέα εγκύκλιο του ΥΠΕΣ με αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16316/20-9-2020 η οποία ΕΞΑΙΡΕΙ !!!! τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου !!!!! Σύμφωνα με τη νέα “βελτιωμένη” εγκύκλιο πρέπει να έχουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ άλλο ένα βαρύ νόσημα για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στις ομάδες αυξημένου κινδύνου !!! Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να μας ρίχνουν στην “αρένα” αυτή τη δεδομένη στιγμή με τέτοια έξαρση κρουσμάτων !!! Είναι σαν να μας πετούν γυμνούς στον λάκκο με τα λιοντάρια! Αν μου συμβεί κάτι, θα γράψουν : “Νεαρή γυναίκα έχασε τη μάχη με τον κορωνοιό, αλλά είχε υποκείμενο νόσημα ..” Και πολλοί θα πουν : “Α ..εντάξει αφού είχε υποκείμενο νόσημα ….κάποια στιγμή θα την έχανε τη μάχη …”. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.. Γιατί έχουμε δικαίωμα να προστατευθούμε και να μειώσουμε όσο γίνεται τις πιθανότητες να νοσήσουμε από τον ιό. ΜΗ μας θεωρούν παράπλευρες απώλειες !! Ποια έρευνα βάζει ηλικιακά όρια στα υποκείμενα νοσήματα και τους επιτρέπει να μας θεωρούν απόλυτα υγιείς και να μας εξισώνει με το γενικό πληθυσμό ? Σας παρακαλώ να προχωρήσετε άμεσα σε κινητοποιήσεις προς τους αρμόδιους φορείς.»
Μαρίζα Παναγοπούλου
Glykouli.gr
Σχετικά άρθρα
178 βουλευτές από αυτούς που ψηφίσαμε, δεν θεώρησαν σημαντική τη συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ
Με 178 ψήφους κατά και 120 υπέρ καταψηφίστηκε η πρόταση αναθεώρησης του άρθρου του Συντάγματος 5 παράγραφος 2, ώστε…
Έρχονται διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρία
Προσωπικούς βοηθούς από το κράτος θα έχουν τα άτομα με αναπηρία, έρχεται η κάρτα αναπηρίας για περισσότερους ενώ…
Πρόγραμμα Smart Care για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Άλιμο!
Πρωτοπορούν οι δήμοι Αλίμου, Αγίου Δημητρίου και Παλαιού Φαλήρου! Ελπίζουμε και σε άλλες τέτοιες ενέργειες! Στο πλαίσιο του…
Το 18ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 16-19 Σεπτεμβρίου
Στις 16-19 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, θα πραγματοποιηθεί το φετινό 18ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο. Μιας και φέτος οι…