Με στάση εργασίας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη απειλεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τον “εμπνευσμένο” όρο “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης” Με στάση εργασίας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη απειλεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τον “εμπνευσμένο” όρο “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης”
Με στάση εργασίας όλων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη απειλεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε περίπτωση που δεν διορθωθεί ο όρος “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης” που χρησιμοποιήθηκε... Με στάση εργασίας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη απειλεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τον “εμπνευσμένο” όρο “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης”

Με στάση εργασίας όλων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη απειλεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε περίπτωση που δεν διορθωθεί ο όρος “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης” που χρησιμοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας για να περιγράψει τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού για να προστατευτούν από μόλυνση με κορωνοϊό.

Θα θυμίσουμε ότι επιστολή για τον ίδιο λόγο απέστειλε χθες ο ΣΥΔΑ τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στον κ. Τσιόδρα, ενώ δελτίο τύπου εξέδωσε και η ΕΛΟΔΙ.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των επιστολών που είχαν στείλει τόσο ο ΣΥΔΑ και η ΕΛΟΔΙ, όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αλλά και η ΕΣΑΜΕΑ στο Υπουργείο Υγείας, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά από πλήθος καταγγελιών από τα μέλη της Ομοσπονδίας για ανάκληση αδειών ειδικού σκοπού και αναρρωτικών με την δικαιολογία ότι δεν μπορούν να αποδείξουν τον “αρρύθμιστο διαβήτη”, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξέδωσε ένα έντονο δελτίο τύπου με το οποίο ζητά την τροποποίηση του όρου “άτομα με αρρύθμιστο σε σακχαρώδη διαβήτη” που χρησιμοποιείται στην ΚΥΑ (ΦΕΚ 928 Β’/18-3-20), παράγραφος 3, 1.3, σε “άτομα με σακχαρώδη διαβήτη”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρότινος, σε οποιαδήποτε οδηγία εξέδιδε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες, συμπεριλάμβανε και τον σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο, τώρα που ήρθε η ώρα η Πολιτεία να προστατεύσει αυτά τα άτομα απομακρύνοντάς τα από τη δουλειά τους, κατασκευάζει έναν όρο που είναι πρωτάκουστος ως χαρακτηρισμός για τα άτομα με διαβήτη.

Όπως γράφει στο δελτίο τύπου:

“Ο Σακχαρώδης Διαβήτης διαχωρίζεται επιστημονικά σε τύπους, σύμφωνα με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα και ανάλογα με τη συμπτωματολογία και την κλινική κατάσταση του κάθε πάσχοντα.” ενώ ο όρος “ρυθμισμένος και αρρύθμιστος” χρησιμοποιείται προφορικά από τον θεράποντα ιατρό “με στόχο να συνετίσει τον ασθενή ώστε να πετύχει καλύτερη ευγλυκαιμία”.

Άλλωστε, ο ίδιος ο όρος ρυθμισμένος, όταν χρησιμοποιείται από την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τους ασθενείς με διαβήτη, για κανέναν λόγο δεν σημαίνει σταθερό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά χρησιμοποιείται όταν “το 75%, των περισσότερων από τις 40.000 διαφορετικές τιμές γλυκόζης αίματος ημερησίως που εναλλάσσονται σε ένα άτομο με Διαβήτη, είναι εντός στόχου!”

Είναι όμως γεγονός, σύμφωνα με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα και δια στόματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF) ότι «τα άτομα με Διαβήτη, όταν αναπτύσσουν ιογενή λοίμωξη, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης. Πρώτον, το ανοσοποιητικό σύστημα τίθεται σε κίνδυνο καθιστώντας πιο δύσκολο τον αγώνα κατά του ιού και οδηγώντας πιθανόν σε μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης και δεύτερον, ο ιός μπορεί και ευδοκιμεί σε περιβάλλον αυξημένης γλυκόζης στο αίμα».

Επιπλέον, “ένα πραγματικό στοιχείο, που ανακοίνωσε η Ιταλία, είναι πως το 35% των θυμάτων του νέου κορωνοϊού ήταν άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.”

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ευάλωτα στην μόλυνση και η ανταπόκριση του οργανισμού τους στη λοίμωξη μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Έτσι, μιας και η κατάσταση δεν επιτρέπει τις συναθροίσεις ώστε να γίνει μαζική διαμαρτυρία από τα άτομα με διαβήτη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ “θα παροτρύνει όλα τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη πανελλαδικά να προχωρήσουν σε στάση εργασίας για το σύνολο των 8 ωρών εργασίας τους για το χρονικό διάστημα που θα υπάρχει αυτή η «κρίση».”

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την πρόκληση πανικού τις τελευταίες 10 μέρες, που έχει προκαλέσει το Υπουργείο Υγείας σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, εντάσσοντας τη χρόνια και ανίατη αυτή πάθηση στην πρώτη τριάδα των ευπαθών ομάδων, έρχεται στις 18 Μαρτίου με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσίευσαν από κοινού με το Υπουργείο Εσωτερικών, να προκαλέσει πανωλεθρία!

Η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας που στελεχώνεται από κάποιους πραγματικά έγκριτους επιστήμονες, αλλά και, απ’ όσο γίνεται φανερό, όπως θα αποδείξουμε και παρακάτω, και από μερικούς άλλους «τυχαίους», πρότεινε τον όρο «αρρύθμιστος» Σακχαρώδης Διαβήτης, ως προϋπόθεση για την ένταξη των πασχόντων στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αρχής γενομένης από τον συγκεκριμένο διαχωρισμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, οφείλουμε ως το δευτεροβάθμιο όργανο που εκπροσωπεί τους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, να ενημερώσουμε εκείνους τους επιστήμονες, που πιθανόν δεν έχουν ασχοληθεί και δεν έχουν υποστηρίξει θεραπευτικά έστω και ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη, πως ο Σακχαρώδης Διαβήτης διαχωρίζεται επιστημονικά σε τύπους, σύμφωνα με τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα και ανάλογα με τη συμπτωματολογία και την κλινική κατάσταση του κάθε πάσχοντα.

Ο θεράπων ιατρός χρησιμοποιεί τους όρους «ρυθμισμένος και αρρύθμιστος» προφορικά με στόχο να συνετίσει τον ασθενή ώστε να πετύχει καλύτερη ευγλυκαιμία.

Ακόμη ένας άγνωστος όρος, για πολλούς «επιστήμονες φωστήρες», που σημαίνει διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα εντός στόχων, τους οποίους έχει θέσει η επιστημονική ομάδα και ο ασθενής. Επιθυμία, λοιπόν, του συνόλου της ομάδας είναι το 75%, των περισσότερων από τις 40.000 διαφορετικές τιμές γλυκόζης αίματος ημερησίως που εναλλάσσονται σε ένα άτομο με Διαβήτη, να είναι εντός στόχου!

Σε καμιά περίπτωση, μέχρι τις 17/03, δεν είχε γίνει διαχωρισμός του Διαβήτη με κριτήριο τη ρύθμισή του και το γεγονός ότι έγινε κάτω από τις υπάρχουσες συγκυρίες, υπό την απειλή του κορωνοϊού, μας προβληματίζει έντονα και μας τρομοκρατεί!

Αναρωτιόμαστε πώς η Πολιτεία δια στόματος «ειδικών επιστημόνων» νομοθετεί τόσο ανεύθυνα και εκθέτει επικίνδυνα η ίδια, όλους εμάς τους πάσχοντες, στον καταστροφικό ιό, τη στιγμή που θα έπρεπε να προτρέχει και να χτίζει τοίχους προστασίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου!

Στην Ελλάδα του 2020 και στην περίοδο της παγκόσμιας αυτής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας του «κορωνοϊού», τη μάστιγα του αιώνα, όπως έχει χαρακτηρίσει τον Σακχαρώδη Διαβήτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εσείς τον … «ΡΥΘΜΙΣΑΤΕ» με διαφορετικά κριτήρια.

Πρωτοτυπήσατε και το ελληνικό «επιστημονικό θαύμα», σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Δημόσια Υγεία και τις ευπαθείς ομάδες, είναι ο διαχωρισμός των ατόμων με Διαβήτη σε «ρυθμισμένους» και «αρρύθμιστους» ως κριτήριο για την προστασία αυτών των ανθρώπων από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Επί σειρά ετών η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει με επίσημα δεδομένα που οργανισμοί του κράτους καταγράφουν και μας διαθέτουν, ότι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αγγίζουν στην Ελλάδα το 1.000.000.

Ήρθατε σήμερα εσείς, στη φοβία σας να μην καταρρεύσει το σύστημα, εξαιτίας της αποχώρησης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη με άδειες αναρρωτικές ή ειδικού σκοπού, να περάσετε αυθαίρετα ημίμετρα, που δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά,

θέτοντας στον υψηλότερο δυνατό κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι καταγγελίες φτάνουν σωρηδόν τις τελευταίες δύο μέρες στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι άτομα με Διαβήτη που εργάζονται σε Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Δημόσιους και Δημοτικούς φορείς βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή επαφής με συνανθρώπους μας διότι ανακαλέστηκαν οι αναρρωτικές άδειές τους γιατί δεν ορίζεται πουθενά ότι είναι «αρρύθμιστοι».

Πώς εξάλλου θα μπορούσε να προβλεφθεί ένας τέτοιος παραλογισμός;

Όπως ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), «τα άτομα με Διαβήτη, όταν αναπτύσσουν ιογενή λοίμωξη, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης. Πρώτον, το ανοσοποιητικό σύστημα τίθεται σε κίνδυνο καθιστώντας πιο δύσκολο τον αγώνα κατά του ιού και οδηγώντας πιθανόν σε μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης και δεύτερον, ο ιός μπορεί και ευδοκιμεί σε περιβάλλον αυξημένης γλυκόζης στο αίμα».

Ένα επιπλέον πραγματικό στοιχείο, που ανακοίνωσε η Ιταλία, είναι πως το 35% των θυμάτων του νέου κορωνοϊού ήταν άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πλέον για ποιο λόγο και ο ΕΟΠΥΥ κωφεύει στις επιστολές της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για διευκολύνσεις προς τα άτομα με Διαβήτη σχετικά με τις συνταγές αλλά και την παραλαβή φαρμάκων και αναλωσίμων στο σπίτι, παρόλο που ο ίδιος ο Οργανισμός εντάσσει τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξαρτήτως ηλικίας στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες χρειάζονται προστασία δίνοντας οδηγίες προς τους ιατρούς να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές μέχρι τις 30/6/2020 σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα ώστε να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεών τους.

Ενημερώνουμε τους υπευθύνους και αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας και των υπολοίπων Υπουργείων αλλά και των επιστημονικών επιτροπών, πως η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αντιλαμβανόμενη την επικινδυνότητα της πανδημίας του κορωνοϊού δε θα προβεί, όπως άλλοτε θα έπραττε, σε μαζικές συναθροίσεις έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Αν δεν προβούν σε τροποποίηση της ΚΥΑ (ΦΕΚ 928 Β’/18-3-20), «παράγραφος 3, 1.3 Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη» σε «Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη», αποκλειστικό όρο με τον οποίο πρέπει να χαρακτηρίζουν τη χρόνια αυτή πάθηση, σε οποιοδήποτε από εδώ και πέρα ΦΕΚ ή ΠΝΠ, έως τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020,

θα παροτρύνει όλα τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη πανελλαδικά να προχωρήσουν σε στάση εργασίας για το σύνολο των 8 ωρών εργασίας τους για το χρονικό διάστημα που θα υπάρχει αυτή η «κρίση».

Για όλους εμάς προέχει η υγεία μας και με ατομική και κοινωνική ευθύνη δε θα τη διαπραγματευτούμε με ανυπόστατους χαρακτηρισμούς και όρους!

Glykouli.gr

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares