Επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία απέστειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σσακχαρώδη Διαβήτη και η Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη, διαμαρτυρόμενες για την νέα υπουργική απόφαση που τοποθετεί τον διαβήτη στις ασθένειες ενδιάμεσου κινδύνου για σοβαρή νόσηση με κορωνοϊό.
Η εγκύκλιος με ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020 κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και έχει ήδη προκαλέσει την αναστάτωση των ανθρώπων με διαβήτη που βλέπουν την κυβέρνηση να τους αφήνει ξεκρέμαστους την ώρα που στην Ελλάδα τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μια σειρά μεταρρυθμίσεων που υποβίβασαν τη σοβαρότητα του διαβήτη ως υποκείμενο νόσημα, αρχικά τοποθετώντας στις ομάδες αυξημένου κινδύνου τους «αρρύθμιστους» διαβητικούς, χωρίς επεξήγηση του όρου, και μετά ορίζοντας την κακή ρύθμιση με γλυκοζηλιωμένη άνω του 8, ή τιμές σακχάρου άνω των 200 mg/dL την τελευταία εβδομάδα.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της προς τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας αναφέρει ότι ο διαβήτης είναι μια από τις συχνότερες συννοσυρότητες σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί με COVID-19, ενώ αναφέρεται στο γεγονός ότι διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός προκαλεί τη δημιουργία κετονών. Επιπλέον ερευνάται η στενή σύνδεση του διαβήτη με τον κορωνοϊό, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι ο covid-19 μπορεί να έχει προκαλέσει την εμφάνιση διαβήτη σε διάφορα άτομα.
Το άλλο σημείο που αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι το γεγονός ότι, όπως έχει αναφέρει σε επιστολή της και η ΕΔΕ, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ο «αρρύθμιστος» διαβήτης, ενώ η οποιαδήποτε λοίμωξη αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης των τιμών του σακχάρου.
Από την πλευρά της η ΕΛΟΔΙ, με την επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, εκφράζει την έκπληξή της στο γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη, εκτός από βεβαιώσεις ως προς το αρρύθμιστο της πάθησης, πρέπει να προσκομίζουν και δικαιολογητικά για δεύτερη πάθηση που να εμπίπτει στην λίστα των ασθενειών ενδιάμεσου κινδύνου, ενώ αποκλείονται από ευνοϊκές διατάξεις που θα μπορούσαν να τους επιτρέπουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Επιπλέον αναφέρει ότι πρόκειται για μια “άτοπη κίνηση που έχει μόνο γνώμονα την οικονομική διάσταση του ζητήματος”.
Τόσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όσο και η ΕΛΟΔΙ ζητούν την ανάκληση της συγκεκριμένης ΚΥΑ και την προστασία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Μέχρι τώρα έχουν σταλεί πολλές επιστολές που μεταφέρουν την αγωνία και την αγανάκτηση των ατόμων με διαβήτη στα Υπουργεία, ωστόσο δεν έχουν γίνει οι επιθυμητές αλλαγές. Ελπίζουμε αυτές οι επιστολές να βρουν την επιθυμητή ανταπόκριση.
Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εδώ και της ΕΛΟΔΙ εδώ.
Glykouli.gr
Σχετικά άρθρα
Roche – Panasonic: συνεργασία για διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου
Τη συνεργασία τους για μία νέα ιατρική διαγνωστική λύση που συνδυάζει τον έγκαιρο προσδιορισμό και τον έλεγχο των λιπιδίων και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) ανακοίνωσαν η Roche και η Panasonic Healthcare.
Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη: γιατί το Ζάππειο θα γίνει μπλε;
Η Ελλάδα συμμετέχει στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη κατά την οποία θα φωταγωγηθούν 420 ιστορικά κτήρια…
Αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΕΠΑ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου λόγω κορωνοϊού
Ο ΕΦΚΑ, με δελτίο τύπου ενημερώνει ότι αναστέλλεται, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η λειτουργία των ΚΕΠΑ από…
Έρευνα: Το πρωινό προστατεύει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που τρώνε πρωινό καθημερινά είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι, να εμφανίσουν διαβήτη 2, ή να αυξήσουν το βάρος τους γύρω από την κοιλιά.