Αποσαφήνιση του όρου “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης” ζητά ο ΣΥΔΑ με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και τον καθηγητή κ. Τσιόδρα Αποσαφήνιση του όρου “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης” ζητά ο ΣΥΔΑ με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και τον καθηγητή κ. Τσιόδρα
Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο όρος “αρρύθμιστος σακχαρώδης... Αποσαφήνιση του όρου “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης” ζητά ο ΣΥΔΑ με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και τον καθηγητή κ. Τσιόδρα

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια και τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο όρος “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης” που συμπεριλαμβάνεται στις παθήσεις για τις οποίες χορηγείται ειδική άδεια λόγω κορωνοϊού.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται το γεγονός ότι ο γλυκαιμικός έλεγχος, ακόμη και στις περιπτώσεις που είναι καλά ρυθμισμένος, μπορεί να διαταραχθεί ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις λοίμωξης.

Το θέμα της προστασίας των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από μόλυνση με κορωνοϊό αλλά και των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους έχει απασχολήσει από την περασμένη εβδομάδα τόσο τον ΣΥΔΑ την ΕΛΟΔΙ, όσο και την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και την ΕΣΑΜΕΑπου την περασμένη εβδομάδα έστειλαν επιστολές στο Υπουργείο Υγείας γι’ αυτόν τον λόγο.

Ωστόσο τα μέτρα για την προστασία των χρόνια πασχόντων φαίνεται να έρχονται με το σταγονόμετρο, ιδιαίτερα τη στιγμή που αντικείμενο ανησυχίας για την πολιτεία και τους πολίτες, είναι η προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Παραθέτουμε την επιστολή του ΣΥΔΑ

Προς: – Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια – Καθηγητή Κον Τσιόδρα, ΕΟΔΥ

Θέμα: «Απαιτούνται σαφείς οδηγίες για την ουσιαστική προστασία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη από την επικίνδυνη λοίμωξη COVID-2019»

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Καθηγητά,

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥΔΑ) με την παρούσα επιστολή, στο πλαίσιο κοινών δράσεων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος, και με αφορμή την ανακοίνωση της ειδικής επιτροπής Λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας, που καθόρισε τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τον ‘’αρρύθμιστο ζακχαροδιαβήτη’’ δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας ως προς τη διατύπωση. Ο όρος και μόνο μας βρίσκει αντίθετους δεοντολογικά και πρακτικά.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά εξ αντικειμένου και σύμφωνα :

α) με τις οδηγίες που έχει στείλει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) για τα άτομα με Σ.Δ (οι οποίες αναρτήθηκαν άμεσα στον ιστότοπο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ede.gr) «Ότι η σοβαρότητα της νόσου του κορονοϊού είναι συνήθως μεγαλύτερη σε άτομα που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, υπέρταση και ΣΔ (όπως και με την γρίπη). Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας.

β) με το πρόσφατο δελτίο τύπου(16-03-2020) της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας με θέμα : covid-19 και ασθενείς με ενδοκρινοπάθειες,

γ) με το δ.τ. στις 9-03-2020 προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους με το οποίο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου . Υγείας κ. Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τα πρόσθετα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες ως εξής:

1.Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής….» κλπ ,

δ) Όπως με όλες τις ιώσεις, στη νόσηση από τον κορωνοϊό μπορεί να παρατηρηθεί απορρύθμιση του γλυκαιμικού ελέγχου. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, διότι αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη και χρειάζεται κατάλληλη τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής και της διατροφής.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και με βιωματική εμπειρία όταν φτάσει ένα περιστατικό στα επείγοντα σίγουρα η ρύθμιση της γλυκόζης έχει διαταραχθεί!

Για τους παραπάνω λόγους, και αφού επισημάνουμε την έλλειψη αναφοράς για τον Ιδιωτικό Τομέα και τις οδηγίες προστασίας των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στο εργασιακό τους περιβάλλον

Σας επισημαίνουμε ότι:

1) θεωρούμε βεβιασμένο και ατυχή τον όρο ‘’αρρύθμιστος ζαχαροδιαβήτης’’ και απαράδεκτο δεοντολογικά, γιατί εγείρει αυθαίρετες ερμηνείες και φυσικά, με όλες τις ανάλογες εντάσεις : ποιός θα κρίνει την σωστή ρύθμιση; ο εργοδότης ; ο προϊστάμενος; ή ο θεράπων γιατρός;

2)Ο όρος δεν αποτυπώνει με σαφήνεια την δεδομένη κατάσταση των ατόμων με διαβήτη, σύμφωνα με όσα προαναφέραμε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για την ουσιαστική και χωρίς ασάφειες προστασία των ατόμων με ΣΔ και την σωστή κατεύθυνση των εργοδοτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ζητούμε να προβείτε στην σωστή διατύπωση: άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως αναφέρονται όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς του αντικειμένου και στην ένταξη του στην Κοινή Υπουργική

Απόφαση που αναφέρεται στο τελευταίο εδάφιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου 2020.

Η καθημερινότητα του ατόμου με ΣΔ, είναι μία διαρκής πολυσύνθετη μάχη όχι μόνο οικονομική, διατροφική, φαρμακευτική, ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης (άνεργοι, άτομα που ζούνε μόνα τους, μονογονεϊκές οικογένειες) αλλά και με τους αστάθμητους παράγοντες όπως είναι οι λοιμώξεις.

Ας μη δίνει και μάχη στα επείγοντα και για το αυταπόδεικτο!

Glykouli.gr

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares