To καυτό μπάνιο βοηθά στην καλή διαχείριση του διαβήτη

To καυτό μπάνιο βοηθά στην καλή διαχείριση του διαβήτη, λέει νέα έρευνα
To καυτό μπάνιο βοηθά στην καλή διαχείριση του διαβήτη, λέει νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), σύμφωνα με την οποία, η συχνή έκθεση στη ζέστη μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καλή ρύθμιση της γλυκόζης. Περίληψη της έρευνας δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό Diabetologia. Το πόρισμα υποστηρίζεται και από προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι η ελεγχόμενη έκθεση σε ζέστη (όπως στην περίπτωση ενός καυτού μπάνιου ή μιας σάουνας) ωφελεί την υγεία σε ανθρώπους με διαβήτη. Η πρόσφατη έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα καυτό μπάνιο σε μια μεγάλη ομάδα ατόμων με διαβήτη.
Στα πλαίσια της μελέτης, ερευνητές στο Νοσοκομείο Kohnodai στην Ichikawa της Ιαπωνίας, μοίρασαν σε 1,300 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά συνηθίζουν να κάνουν μπάνιο με καυτό νερό. Στην Ιαπωνία η χαλάρωση στη μπανιέρα, ή ένα καυτό μπάνιο αποτελεί κοινή και παραδοσιακή συνήθεια. Στη συνέχεια, σύγκριναν τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου με τις οδηγίες που λάμβαναν οι ασθενείς μετά από κάθε ιατρικό ραντεβού.
Βάσει των απαντήσεών τους, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά έκαναν μπάνιο με καυτό νερό: τέσσερις ή περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδαμία με τέσσερις φορές την εβδομάδα, και λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Ο μέσος όρος ήταν 4,2 φορές την εβδομάδα και η μέση διάρκεια ήταν 16 λεπτά.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μπάνιο με καυτό νερό σχετίστηκε με χαμηλότερη τιμή HbA1c, με χαμηλότερο σωματικό βάρος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Ακόμη και μετά τις απαραίτητες προσαρμογές σχετικά με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και η χρήση ινσουλίνης ή χαπιών, ανακάλυψαν ότι υπήρχε μια μικρή αλλά σημαντική σύνδεση μετάξύ μπάνιου με καυτό νερό, και χαμηλής τιμής της A1c. Έτσι, ξεκινόντας από την ομάδα ατόμων που έκανε μπάνιο με καυτό νερό συχνότερα, μέχρι την ομάδα ατόμων που έκανε λιγότερο συχνά, η μέση τιμή της A1c ήταν 7,1%, 7,2% και 7,36% αντίστοιχα.
Μετά τις προσαρμογές σχετικά με την ηλικία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μπάνιο με καυτό νερό συνδέθηκε και με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Το ίδιο ίσχυσε και για την αρτηριακή πίεση.

Θα πρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο στη μπανιέρα μας;

Οι ερευνητές κατέληξαν στο πόρισμα ότι η «καθημερινή έκθεση στη ζέστη μέσω των καυτών μπάνιων, ενέχει οφέλη σχετικά με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.» Αν και το όφελος είναι πολύ μικρό, ωστόσο δεν σταματά να υφίσταται. Επιπλέον τα πιθανά οφέλη σχετικά με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του χαμηλότερου σωματικού βάρους, μπορούν να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
11
Shares
Σχετικά άρθρα
Καταπολεμώντας τον εκφοβισμό: Πώς ένα άτομο με διαβήτη αγωνίστηκε για να μπορεί να μετρά το σάκχαρό της στη δουλειά
Περισσότερα

Καταπολεμώντας τον εκφοβισμό: Πώς μια γυναίκα με διαβήτη αγωνίστηκε για να μπορεί να μετρά το σάκχαρό της στη δουλειά

Δεν είναι σπάνιο οι άνθρωποι με διαβήτη να αντιμετωπίζουν κριτική και αρνητικά σχόλια. Παρ’ ότι ο εκφοβισμός είναι…