Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το Farxiga για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το Farxiga για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το Farxiga για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το Farxiga, ένα φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2, για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου.
Η έγκριση που έλαβε το Farxiga σημαίνει ότι κρίθηκε αποτελεσματικό ως θεραπεία για την χρόνια νεφρική νόσο, ασχέτου με το αν κάποιος πάσχει από διαβήτη. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η θεραπεία με Farxiga μπορεί «να μειώσει τον κίνδυνο εξασθένισης της λειτουργίας των νεφρών, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιαγγειακού θανάτου και νοσηλείας για ανακοπή καρδιάς, σε ενήλικες με χρόνια νεφρική νόσο που παρουσιάζει κίνδυνο επιδείνωσης». Το Farxiga έχει εγκριθεί ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 από το 2014.

Το Farxiga βελτιώνει τα αποτελέσματα της νεφρική νόσου

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο FDA, η πρόσφατη αυτή έγκριση βασίστηκε σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 4.304 άνθρωποι με χρόνια νεφρική νόσο, στους οποίους χορηγήθηκε τυχαία είτε το Farxiga είτε κάποιο εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές μελέτησαν πόσοι άνθρωποι από την κάθε ομάδα έφτασαν σε ένα από τα εξής αποτελέσματα: 50% μείωση της λειτουργίας των νεφρών, πρόοδο της ασθένειας σε νεφρική ανεπάρκεια, θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια, ή αίτια σχετικά με τα νεφρά. Η κάθε ομάδα αποτελείτο από 2.152 άτομα, και στην ομάδα που έλαβε το Farxiga, 197 άτομα έφτασαν σε ένα από τα παραπάνω αποτελέσματα. Στην ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, 312 άνθρωποι έφτασαν σε ένα από τα παραπάνω αποτελέσματα, γεγονός που σημαίνει ότι στην ομάδα του Farxiga υπήρχε 37% μειωμένος κίνδυνος για εμφάνιση των παραπάνω αποτελεσμάτων.
Για την έρευνα, συγκρίθηκε επίσης ο αριθμός ανθρώπων σε κάθε ομάδα που νοσηλεύτηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια, ή που πέθαναν από καρδιαγγειακή αιτία. Συνολικά 100 άτομα στην ομάδα του Farxiga έφτασαν σε ένα από τα παραπάνω αποτελέσματα, σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο, και ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 138. Έτσι, η ομάδα του Farxiga παρουσίασε 28% μειωμένο κίνδυνο για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Ο FDA σημείωσε ότι το Farxiga δεν ελέγχθηκε, και δεν προορίζεται για τη θεραπεία δύο γενετικών μορφών της χρόνιας νεφρικής νόσου – της αυτοσωματικής κυρίαρχης νεφρικής νόσου και της υπολειπόμενης πολυκυστικής νεφρικής νόσου (που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση πολλαπλών κύστεων). Επίσης δεν προορίζεται για ανθρώπους που λαμβάνουν, ή που έχουν πρόσφατα λάβει ανοσοκατασταλτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου.
Οι γιατροί που χορηγούν Farxiga θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι με διαβήτη που ακολουθούν θεραπεία με ινσουλίνη μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τη δόση της ινσουλίνης τους για να πάρουν το Farxiga για να αποφύγουν την υπογλυκαιμία, μιας και το φάρμακο μπορεί να μειώσει την γλυκόζη του αίματος, ακόμη κι αν χορηγείται κυρίως για τα οφέλη του ως προς τα νεφρά.
«Η χρόνια νεφρική νόσος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και υπάρχει σοβαρή ανάγκη για θεραπείες που καθυστερούν την πρόοδο της νόσου και βελτιώνουν τα αποτελέσματα» είπε η Aliza Thompson, MD, Διευθύντρια του Τμήματος Καρδιολογίας και Νεφρολογίας του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης Φαρμάκων του FDA στο δελτίο τύπου. «Η σημερινή έγκριση του Farxiga για τη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την βοήθεια των ανθρώπων που πάσχουν από νεφρική νόσο».
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
44
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μειώνει η χρήση μετφορμίνης τον κίνδυνο νοσηλείας και θνησιμότητας από κορωνοϊό;

Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει αν η χρήση μετφορμίνης σε ασθενείς κορωνοϊού με διαβήτη επηρεάζει την εξέλιξη του κορωνοϊού, τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα

Ποιά είναι η σχέση Σακχαρώδους Διαβήτη και Στοματικής Υγείας;

 Tα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αυξανόμενες επιστημονικές μαρτυρίες, υποστηρίζεται μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της στοματικής υγείας και διαφόρων νοσημάτων γενικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.