Συνδυασμός φαρμάκων για τη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, παραμένει αποτελεσματικός μετά από δύο χρόνια

Συνδυασμός φαρμάκων αποδεικνύεται αποτελεσματικός σε διάρκεια δύο χρόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα
Συνδυασμός φαρμάκων αποδεικνύεται αποτελεσματικός σε διάρκεια δύο χρόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, συχνά λαμβάνουν μετφορμίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής για να σταθεροποιήσουν την γλυκόζη του αίματός τους. Με τον καιρό, κάποιοι ασθενείς σταματούν να ανταποκρίνονται στη μετφορμίνη και χρειάζονται επιπλέον φάρμακα. Σημαντικές βραχυχρόνιες έρευνες πριν από λίγα χρόνια, έδειξαν ότι ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων φαρμάκων καθυστερούσε την πρόοδο του διαβήτη σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι ένα μόνο φάρμακο. Τώρα, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ο συνδυασμός της δαπαγλιφλοζίνης και της εξανατίδης αποτελεί θεραπεία που συνεχίζει να είναι αποτελεσματική μετά από δύο χρόνια συνεχούς χρήσης.
«Πολλές θεραπείες για τη διαχείριση του διαβήτη δεν είναι αποτελεσματικές για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ψάχνουμε φάρμακα που έχουν μακροχρόνια επίδραση», λέει ο επικεφαλής συντάκτης Serge Jabbour, MD, Διευθυντής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και του Κέντρου Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στις ΗΠΑ. «Η έρευνά μας έδειξε ότι ένα σχήμα που συνδυάζει δαπαγλιφλοζίνη και εξανατίδη συνέχισε να είναι αποτελεσματικό στη διαχείριση της γλυκόζης των ασθενών για περισσότερο από δύο χρόνια. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.»
Τα αποτελέσματα αυτής της πολυκεντρικής, τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Diabetes Care. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 695 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που δεν λάμβαναν αγωγή με μετφορμίνη για τη διαχείριση του διαβήτη τους, χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα έλαβε εβδομαδιαίες ενέσεις εξανατίδης σε συνδυασμό με μετφορμίνη. Μία άλλη ομάδα λάμβανε καθημερινά χάπια δαπαγλιφλοζίνης σε συνδυασμό με μετφορμίνη, και η τρίτη ομάδα λάμβανε και τα δύο φάρμακα μαζί.
Τα δύο είδη φαρμάκων δρουν προσθετικά, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα σε μια σειρά δεικτών του διαβήτη. Η δαπαγλιφλοζίνη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που αποκαλούνται αναστολείς sglt2 και προκαλούν την έκκριση επιπλέον γλυκόζης στα ούρα. Η εξανατίδη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται glp-1ras και ενισχύουν την έκκριση ινσουλίνης. Τα δύο φάρμακα μαζί βοηθούν στη σταθερή και μακροχρόνια διαχείριση της γλυκόζης, στην απώλεια βάρους και στην βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η ομάδα ασθενών που λάμβανε και τα δύο φάρμακα παρουσίαζε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο από τους ασθενείς που λάμβαναν μόνο ένα από τα δύο φάρμακα – και για πρώτη φορά έδειξε ότι η επίδραση ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια των δύο ετών που διήρκησε η έρευνα. Επιπλέον, φάνηκε μια κλινικά σχετική μείωση βάρους και αρτηριακής πίεσης, μετρήσεις που έχουν μεγάλη σημασία στο διαβήτη τύπου 2 και στην γενική υγεία. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν θέματα σχετικά με την ασφάλεια χρήσης του συνδυασμού των φαρμάκων στους συμμετέχοντες.
Υπάρχουν κι άλλες έρευνες σχετικά με το συνδυασμό των δύο φαρμάκων που δείχνουν βελτίωση και σε άλλους σημαντικούς μεταβολικούς δείκτες, όπως το λιπιδαιμικό προφιλ.
«Οι δύο αυτές κατηγορίες φαρμάκων δρουν συνεργικά και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, και σε παράγοντες που σχετίζονται με το διαβήτη, σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2» είπε ο Dr. Jabbour. «Τώρα μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι στην συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα.»
Πηγή: medical x-press

Total
36
Shares
Σχετικά άρθρα
Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία
Περισσότερα

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία: «Για ποιο λόγο θέλετε να κάνετε εξειδίκευση στην εξειδίκευση στον διαβήτη;»

Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και την πρόταση της Ελληνικής…