Νέο μόριο ινσουλίνης μπορεί να προσαρμόζει τη δράση του ανάλογα με το σάκχαρο του αίματος

Νέο μόριο ινσουλίνης που μπορεί να προσαρμόζει τη δράση του ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, κατασκεύασαν ερευνητές από τη Δανίαη
Νέο μόριο ινσουλίνης που μπορεί να προσαρμόζει τη δράση του ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, κατασκεύασαν ερευνητές από τη Δανίαη

Η καθημερινή ζωή περισσότερων από 46 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1, θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη και ασφαλέστερη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και την εταιρία βιοτεχνολογικού υλικού Gubra, έχουν δημιουργήσει ένα νέο μόριο ινσουλίνης που στο μέλλον θα εξασφαλίζει ότι οι διαβητικοί θα λαμβάνουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζονται.
Η ινσουλίνη που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει αν ένας ασθενής με διαβήτη τύπου 1 χρειάζεται πιο έντονη δράση ινσουλίνης.
«Γι αυτό έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός τύπου ινσουλίνης που μπορεί να προσαρμόζει τη δράση της ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρου του ασθενούς. Κάτι τέτοιο ενέχει τεράστια δυνατότητα να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1» εξηγεί ο καθηγητής Knud J. Jensen, από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, και μέλος της ομάδας ερευνητών που διεξήγαγαν τη μελέτη στο νέο αυτό μόριο ινσουλίνης.

Αποτελεσματική σε ποντίκια

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα κατασκεύασαν ένα είδος ινσουλίνης που διαθέτει έναν μοριακό σύνδεσμο που μπορεί να ανιχνεύσουν πόσο σάκχαρο κυκλοφορεί στον οργανισμό. Καθώς αυξάνεται το σάκχαρο, το μόριο γίνεται πιο ενεργό και απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη, ενώ όταν το σάκχαρο πέφτει, απελευθερώνει ανάλογα λιγότερη ινσουλίνη.
«Το μόριο απελευθερώνει διαρκώς μια μικρή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία όμως αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού,» λέει ο Knud J. Jensen και συνεχίζει.
«Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια πιο ασφαλή και εύκολη θεραπεία για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1. Σήμερα, ένας ασθενής με διαβήτη τύπου 1, πρέπει να κάνει ενέσεις ινσουλίνης πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, και να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου του. Με το μόριο αυτό, θα χρειάζονται λιγότερες ενέσεις μέσα στην ημέρα.»
Αν και η νέα αυτή «αυτοματοποιημένη» ινσουλίνη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, θα περάσει καιρός μέχρι να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής των διαβητικών.
«Έχουμε δοκιμάσει το μόριο ινσουλίνης σε ποντίκια και φαίνεται αποτελεσματικό. Το επόμενο βήμα είναι να αναπτύξουμε το μόριο ώστε να λειτουργεί πιο άμεσα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Και τέλος, να το δοκιμάσουμε σε ανθρώπους – μια διαδικασία που μπορεί να πάρει πολλά χρόνια. Όμως, σίγουρα είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να τοποθετούμε τις ελπίδες μας,» εξηγεί ο καθηγητής Jensen.

Μια ιδέα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ

Η ιδέα της δημιουργίας μιας ινσουλίνης που θα μπορεί να αυτό-προσαρμόζεται στις ανάγκες των ασθενών, ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν ο καθηγητής Jensen έμενε στις ΗΠΑ.
«Το δύσκολο με το διαβήτη είναι ότι η ινσουλίνη πάντα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Ρίχνει το σάκχαρο, αν και αυτό μπορεί να μην είναι αυτό που χρειάζεται ο ασθενής. Αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με το νέο μόριο που κατασκευάσαμε.»
Παρόμοια ιδέα είχαν ερευνητές από το UCLA Samueli School of Engineering, που δημοσίευσαν το εύρημά τους στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences τον περασμένο Μάιο και παλιότερα ερευνητές από το Massachusetts Institute of Technology.
Πηγή: Medical Xpress

Total
72
Shares
Σχετικά άρθρα