Τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν μείωση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν μείωση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, σύμφωνα με νέα έρευνα
Τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούν μείωση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, σύγκρινε την επίδραση της σακχαρόζης στον οργανισμό νεαρών ενηλίκων, σε σχέση με αυτήν της γλυκόζης. Σύμφωνα με τα πορίσματα, ποτά που περιέχουν σακχαρόζη, μπορεί να προκαλέσουν τη μείωση της παραγωγής των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, σε σχέση με ποτά που περιέχουν γλυκόζη.
Υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στην παχυσαρκία. Η σακχαρόζη, ή η απλή ζάχαρη, αποτελείται από ίσα μέρη γλυκόζης και φρουκτόζης, και συχνά προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, οι καραμέλες, τα δημητριακά και οι κονσέρβες. Η γλυκόζη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το μέλι και τα αποξηραμένα φρούτα.
«Με την έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι, όταν οι νεαροί ενήλικες κατανάλωναν ποτά με σακχαρόζη, ο οργανισμός τους παρήγαγε χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη, απ’ όταν κατανάλωναν ποτά που περιείχαν γλυκόζη» είπε η συγγραφέας της έρευνας Kathleen Page, M.D., της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Los Angeles. «Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που δείχνει πως τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου, όπως το βάρος, το φύλο και η ευαισθησία στην ινσουλίνη επηρεάζουν την απόκριση των ορμονών σε δύο διαφορετικά είδη ζάχαρης, τη σακχαρόζη και τη γλυκόζη. Τα πορίσματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη να λαμβάνουμε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου επηρεάζουν την απόκριση του σώματος στα διάφορα είδη ζάχαρης και άλλων διατροφικών συστατικών.»
Δύο ερευνητές έλεγξαν 70 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18-35 που πραγματοποίησαν δύο επισκέψεις για τους σκοπούς της έρευνας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατανάλωσαν ποτά που περιείχαν είτε σακχαρόζη είτε γλυκόζη. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές, ήταν ότι, όταν οι νεαροί ενήλικες κατανάλωναν ποτά που περιείχαν σακχαρόζη, παρήγαγαν μικρότερες ποσότητες ορμονών που καταστέλλουν την πείνα, σε σχέση με τις περιπτώσεις που κατανάλωναν ποτά που περιείχαν όμοια ποσότητα γλυκόζης. Επίσης, ανακάλυψαν ότι ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως το σωματικό βάρος και το φύλο, επηρέασαν τις αποκρίσεις των ορμονών στα διάφορα είδη ζάχαρης.
Πηγή: Medical Xpress 

Total
61
Shares
Σχετικά άρθρα
eat-a-high-fibre-diet
Περισσότερα

Φυτικές ίνες και προστασία ενάντια στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Η δράση τους αφορά κυρίως την επιβράδυνση της πέψης και απορρόφησης των υδατανθράκων του γεύματος εμποδίζοντας έτσι την απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος και κρατώντας σταθερά τα επίπεδα του για περισσότερη ώρα.

Η άσκηση μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Η άσκηση μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Πολλές μελέτες έχουν δείξει την επίδραση της άσκησης στη πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη στα άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά πολύ αποτελεσματικότερος είναι ο συνδυασμός άσκησης και σωστής διατροφής.