Για πρώτο άρθρο της χρονιάς σας μεταφέρουμε την ιστορία του Sean που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2 στην αρχή της περσινής χρονιάς και η διάγνωσή του συνέπεσε με την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Η ιστορία του δίνει μια νότα αισιοδοξίας αφού πρόκειται για έναν άνθρωπο που παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους συνεχείς περιορισμούς, κατάφερε να αλλάξει τη ζωή του και να ελέγξει το διαβήτη του.
Από το Glykouli.gr, ευχόμαστε το 2021 να είναι σαφώς καλύτερο από το 2020. Καλή ανάγνωση!
Διάγνωση με διαβήτη τύπου 2 εν μέσω πανδημίας: η ιστορία του Sean
Διάγνωση με διαβήτη
Όταν ήρθε το 2020 αισθανόμουν πολύ καλά. Είχα αποφασίσει να ξεκινήσω γυμναστήριο για να χάσω λίγα από τα γιορτινά κιλά και να αρχίσω να αισθάνομαι πιο υγιής. Λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισα να αισθάνομαι κούραση και ζαλάδα και είχα πόνο στα νεφρά. Ο πόνος έγινε τόσο έντονος που ένα Σάββατο πήγα επειγόντως στο γιατρό μου. Αυτός υποπτεύθηκε ότι είχα πέτρες στα νεφρά, όμως όταν μου έκαναν εξετάσεις ούρων παρατήρησαν ότι το σάκχαρό μου ήταν αυξημένο. Ο γιατρός αποφάσισε να κάνει μέτρηση και τότε μου είπε: «Δεν ξέρω ακόμη τι πρόβλημα έχουν τα νεφρά σου, αλλά σίγουρα έχεις διαβήτη». Μου έδωσε συνταγή για μετφορμίνη, μου είπε να παίρνω δύο χάπια την ημέρα και να κλείσω ραντεβού με τον κανονικό μου γιατρό. Μια εβδομάδα αργότερα βρισκόμουν στο ιατρείο του παθολόγου, ο οποίος μου είπε ότι είχα σάκχαρο 111mmol/mol, όμως δεν μπορούσε ακόμη να μου πει αν είχα διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.
Σοκαρίστηκα με τη διάγνωση – ήμουν 27 χρονών. Δεν ήξερα και πολλά για το διαβήτη, τι σήμαινε και που θα μπορούσε να οδηγήσει. Ήξερα μόνο ότι είχε κάποια σχέση με τη ζάχαρη. Ο παππούς μου έπασχε από διαβήτη τύπου 2, αλλά έχει πεθάνει από τότε που ήμουν μικρός. Όσο το σκέφτομαι, εύχομαι να γνώριζα περισσότερες λεπτομέρειες για το διαβήτη του πριν διαγνωστώ, τότε ίσως να μπορούσα να το είχα προλάβει. Εκείνη την εποχή ήμουν παχύσαρκος και έκανα καθιστική ζωή. Δουλεύω σε γραφείο, το οποίο σημαίνει ότι περνούσα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε μια καρέκλα και συνήθως είχα σνακ κοντά μου.
Διαχείριση του διαβήτη κατά τη διάρκεια του lockdown.
Ο παθολόγος μου το Μάρτη με έστειλε στο νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν μου έκαναν μέτρηση, οι τιμές ήταν φυσιολογικές, γεγονός που παραξένεψε το γιατρό. Μου ζήτησε να ξανακάνω τις εξετάσεις κι εγώ πήγα αμέσως. Μου εξήγησε ότι αν είχα διαβήτη τύπου 1, μπορεί να περνούσα περίοδο μέλιτος κατά την οποία το πάγκρεας ξαναξεκινά να λειτουργεί, αλλά μετά σταματά. Μου είπαν να ακολουθήσω δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, να παίρνω μετφορμίνη και μου έδωσαν μετρητή σακχάρου. Έπρεπε να κάνω μέτρηση τέσσερις φορές την ημέρα και να τους στέλνω τα αποτελέσματα με email.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, μπορώ να πω ότι δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή να διαγνωστώ. Ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρω να επικοινωνήσω με το νοσοκομείο για να πάρω τα αποτελέσματά μου. Έπαιρνα συνεχώς τηλέφωνο και άφηνα μήνυμα, αλλά αργούσαν πολύ να με πάρουν πίσω. Έτσι, δεν είχα πολλή υποστήριξη. Δεν μου εξήγησαν πραγματικά τι ήταν ο διαβήτης και πως επηρεάζει το σώμα, δεν μου έκαναν εκπαίδευση και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω με κάποιον για τη διατροφή μου. Από την άλλη πλευρά, η μετφορμίνη με έκανε να αισθάνομαι άσχημα. Νομίζω ότι αν είχα διαγνωστεί πριν την πανδημία που τα νοσοκομεία δεν είχαν τόση πίεση, τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά.
Η επίσημη διάγνωσή μου με διαβήτη τύπου 2 ήρθε τον Ιούνιο, και τότε μου είπαν ότι έπρεπε να διπλασιάσουν τη δόση μετφορμίνης που έπαιρνα.
Υποστήριξη
Από τη στιγμή που πρωτοδιαγνώστηκα τον Ιανουάριο, προσπαθούσα να φτιάξω τη δίαιτά μου και μετρούσα διαρκώς το βάρος μου. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο ακολουθούσα δίαιτα 800 – 1000 θερμίδων την ημέρα, και είχα περιορίσει τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Ήταν πολύ δύσκολο να ακολουθώ δίαιτα με τόσες λίγες θερμίδες, αλλά τρόμαξα τόσο πολύ με τη διάγνωση που στο τέλος τα κατάφερα.
Έκανα πολλή έρευνα στο διαδίκτυο, όμως υπήρχαν πολλές αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της διατροφής που θα έπρεπε να ακολουθήσω. Κατάφερα να βρω τις πληροφορίες που ήθελα και έτσι είχα πλέον τα εργαλεία για να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου. Μόλις κατάλαβα τι συνέβαινε στο σώμα μου, μπόρεσα και να κάνω και τα κατάλληλα βήματα για να το καταπολεμήσω. Με βοήθησαν τόσο οι πληροφορίες που βρήκα σχετικά με τη διατροφή, αλλά και οι ιστορίες ανθρώπων που είχαν περάσει το ίδιο με εμένα.
Αλλαγές
Όταν πλέον ήξερα ότι έπρεπε να καταναλώνω κάποιους υδατάνθρακες, γιατί από εκεί παίρνουμε ενέργεια, και λίγο λίπος, αύξησα τις θερμίδες που έπαιρνα στις 1.600 περίπου την ημέρα και έκανα απλές αλλαγές. Αντί για άσπρο ψωμί και μακαρόνια, έπαιρνα ολικής άλεσης. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχε πολλή κρυμμένη ζάχαρη στο γάλα, οπότε άρχισα να καταναλώνω γάλα αμυγδάλου χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Έτρωγα τα κανονικά μου γεύματα, αλλά άλλαξα τη σύσταση του γεύματος μειώνοντας τους υδατάνθρακες και αυξάνοντας τα λαχανικά.
Επίσης άλλαξα τον τρόπο με τον οποίο ψώνιζα και άρχισα να διαβάζω τις ετικέτες. Έτσι μπορούσα πάντα να επιλέξω τρόφιμα με λίγα σάκχαρα. Νομίζω ότι όταν κάποιος χάνει κιλά, συνειδητοποιεί για πιο λόγο τα πήρε εξαρχής. Τα βασικά μου γεύματα δεν ήταν άσχημα, αλλά έτρωγα πολλά σνακ. Τώρα λοιπόν, αντί για ένα πακέτο μπισκότα, θα φάω φρυγανιά ρυζιού.
Κατά τη διάρκεια του lockdown δεν πήγα στο γυμναστήριο, γιατί ήξερα ότι λόγω διαβήτη είχα αυξημένο κίνδυνο ασθένειας από κορωνοϊό. Τώρα όμως έχω αρχίσει να γυμνάζομαι μόνος μου και πραγματικά αισθάνομαι πολύ όμορφα. Και είναι κάτι που με βοηθά και ψυχολογικά. Έχω χάσει πολλά κιλά και θα συνεχίσω μέχρι να φτάσω έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να χάσω βάρος με υγιή τρόπο και να μην κάνω δίαιτες του συρμού που στο παρελθόν με είχαν οδηγήσει να πάρω περισσότερα κιλά απ’ όσα έχανα.
Βελτίωση
Ήξερα από την αρχή ότι χάνοντας βάρος θα μειώνονταν πολύ τα επίπεδα του σακχάρου μου. Μιας και είμαι νέος δεν ήθελα να παίρνω τόσο πολλά φάρμακα, ειδικά έχοντας υπόψη ότι είναι μια προοδευτική ασθένεια. Όταν έχασα αρκετά κιλά, επικοινώνησα με τη νοσηλεύτρια από την ομάδα διαβήτη που παρακολουθεί και μου είπε ότι θα έπρεπε να επαναλάβω τις εξετάσεις. Αν είχε πέσει η τιμή της A1c, τότε θα έπρεπε να προσαρμόσω τη δόση της μετφορμίνης.
Και όντως, οι τιμές μου είχαν πέσει πολύ. Η νοσοκόμα μου είπε ότι αυτό δεν οφειλόταν μόνο στη μετφορμίνη, αλλά στο γεγονός ότι είχα κάνει τόσο μεγάλη αλλαγή. Αισθανόμουν πάρα πολύ όμορφα.
Όταν πρωτοδιαγνώστηκα δεν είχα ιδέα πόση θέληση, πειθαρχία και αφοσίωση θα χρειαζόταν για να μπορέσω να καταπολεμήσω το διαβήτη. Είχα πολλή συμπαράσταση από τη σύντροφό μου που ακολούθησε κι αυτή τη δίαιτα για να με βοηθήσει και είναι πολύ περήφανη για όσα έχω καταφέρει. Επειδή με βλέπει κάθε μέρα δεν είχε συνειδητοποίησει πόσο πολύ βάρος είχα χάσει. Μετά τα ρούχα μου άρχισαν να μου πέφτουν και μια μέρα μου είπε ότι: «Είναι σα να φοράς ένα σάκο».
Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν μπορώ να σταματήσω την προσπάθεια. Η νοσηλεύτριά μου μου είπε να συνεχίσω τον υγιεινό τρόπο ζωής και να κάνω τις εξετάσεις μου, και αυτό σκοπεύω να κάνω. Προς το παρόν είμαι περήφανος γι’ αυτά που έχω καταφέρει και προσβλέπω στο μέλλον με αισιοδοξία.
Πηγή: Diabetes UK