Η πρόσληψη ξιδιού, ιδιαίτερα μιλόξιδου, ως συμπληρώματος διατροφής, αποτελεί παλιά λαϊκή θεραπεία που λέγεται ότι ενέχει πολλά οφέλη για την υγεία. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές ενδιαφέρονται να μάθουν πως το ξίδι επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άνθρωπους με διαβήτη. Το ξίδι είναι εύκολο να βρεθεί, είναι διαθέσιμο σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, και είναι ιδιαίτερα φθηνό. Έτσι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια φτηνή θεραπεία για τη διαχείριση του διαβήτη.
Υπάρχουν πολλές μικρές έρευνες σχετικά με τα οφέλη του ξιδιού στην υγεία, οι οποίες σχετίζονται και με το διαβήτη, όμως δεν υπάρχουν ευρείες έρευνες. Εν μέρει, αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη εταιρία που θα επωφεληθεί άμεσα από τις πωλήσεις ξιδιού, οπότε δεν υπάρχει και εύκολη πηγή χρηματοδότησης για τις ιδιαίτερα δαπανηρές κλινικές δοκιμές που χρειάζεται να γίνουν για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του ξιδιού ως θεραπείας για το διαβήτη. Η συνταγογράφηση ξιδιού, θα ήταν και ενάντια στο σημερινό ιατρικό μοντέλο, όπου οι συνταγές δίνονται για δοκιμασμένα φάρμακα, εκτελούνται στα φαρμακεία και ελέγχονται στενά.
Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, συσσωρεύονται όλο και περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα οφέλη του ξιδιού σε ανθρώπους με διαβήτη.
Τα οφέλη φαίνονται στα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδιών
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, εξέτασε δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τα συμπληρώματα ξιδιού σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και χωρίς, καθώς και σε ανθρώπους υπέρβαρους και με παχυσαρκία. Κάθε μία από τις 16 μελέτες είχαν διάρκεια τουλάχιστον μιας εβδομάδας, ενώ η περίοδος μελέτης ήταν περίπου 8 εβδομάδες. Στις έρευνες έλαβαν μέρος συνολικά 910 άτομα, στα όποια χορηγήθηκε δόση ξιδιού μεταξύ 750 και 3.600 μιλιγκραμ (ανάλογα με την έρευνα).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ξιδιού επέφερε πολλά οφέλη στο μεταβολισμό. Ίσως το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν ότι σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωση συμπληρωμάτων ξιδιού συνοδεύτηκε από 35,73% μείωση των επιπέδων νηστικής γλυκόζης. Η πρόσληψη ξιδιού συνδέθηκε και με μείωση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά μέσο όρο κατά 7,37 mg/dl σε ανθρώπους με διαβήτη και 20,51 mg/dl σε ανθρώπους χωρίς διαβήτη που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν έναντι πρόσληψης εικονικού φαρμάκου, ή τόσο χαμηλής δόσης ξιδιού, που ήταν σαν εικονικό φάρμακο.
Δεν παρατηρήθηκαν ωστόσο οφέλη σχετικά με άλλες παραμέτρους όπως τα επίπεδα χοληστερίνης, η A1C, ο δείκτης μάζας σώματος, ή τα ποσοστά λίπους.
Πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα ξιδιού;
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν όρια στα ευρήματά τους. Πέντε από τις δεκαέξι μελέτες που συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους δεν έδινε συγκεκριμένες πληροφορίες για τη δόση ξιδιού που έλαβαν οι συμμετέχοντες. Επίσης, μόνο μία έρευνα διαχώρισε πόσο ξίδι και πόσα άλλα οξέα κατανάλωναν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους διατροφή, πέρα από τα συμπληρώματα ξιδιού.
Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα τεκμηριώνει ότι το ξίδι έχει οφέλη για τον μεταβολισμό και συνήθως δεν έχει σημαντικές παρενέργειες. Ίσως λοιπόν αξίζει να συζητήσετε με το γιατρό σας αν αξίζει να προσθέσετε συμπληρώματα ξιδιού σε οποιεσδήποτε άλλες διατροφικές προσαρμογές έχετε κάνει για την διαχείριση του διαβήτη σας.
Το ξίδι πιθανά να προκαλεί προβλήματα στα δόντια, οπότε είναι σημαντικό να διαλύετε το ξίδι σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, και να μην το κρατάτε στο στόμα σας για πολλή ώρα.
Φυσικά, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν το ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για το διαβήτη ή άλλες μεταβολικές διαταραχές.
Πηγή: Diabetes Self-management