Παρακολουθήστε τη σειρά ντοκιμαντέρ Next Gen του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εντελώς δωρέαν!

Παρακολουθήστε τη σειρά ντοκιμαντέρ Next Gen του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εντελώς δωρέαν!
Παρακολουθήστε τη σειρά ντοκιμαντέρ Next Gen του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εντελώς δωρέαν!

Ξεκίνησε χθες το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποιο διεξάγεται και φέτος online λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Μέχρι τις 14 Μαρτίου, όσοι επιθυμούν, μπορούν να επισκεφθούν την online πλατφόρμα του φεστιβάλ και να επιλέξουν τις ταινίες που θέλουν να δουν.
Τα ντοκιμαντέρ είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες, Προορισμός – ταξίδι, Hot Docs, και Next Gen. Στις δύο πρώτες κατηγορίες η χρέωση είναι 3 ευρώ ανά ταινία και υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα επιλογής ταινιών, ενώ στην τελευταία κατηγορία, που απευθύνεται στους νέους, η παρακολούθηση είναι δωρεάν.
Εαν θα θέλατε να παρακολουθήσετε κάποια από τις ταινίες, η διαδικασία είναι η εξής.
Εφόσον επισκεφθείτε τη σελίδα του φεστιβάλ:

  • Δημιουργήστε έναν λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη, επιλέγοντας “Create account” στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Συμπληρώνετε το όνομα, το email και τον κωδικό που επιθυμείτε.
  • Βρείτε την ταινία που σας ενδιαφέρει είτε μέσω αναζήτησης είτε από τις λίστες ανά τμήμα που θα βρείτε στο κεντρικό μενού. Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη μόνο στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.
  • Επιλέγοντας να δείτε μία ταινία, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου (3€) και μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή. Επιβεβαίωση της συναλλαγής λαμβάνετε και μέσω email. Μπορείτε τώρα να παρακολουθήσετε την ταινία που επιλέξατε!
  • Οι προβολές του τμήματος NextGen είναι δωρεάν για το κοινό.
  • Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για όλο το διάστημα της online διοργάνωσης (4 έως 14 Μαρτίου) μέχρι εξαντλήσεως των εισιτηρίων.
  • Πατήστε “Play Now” ώστε να ξεκινήσει η προβολή. Από τη στιγμή που θα πατήσετε “Play Now” έχετε 24 ώρες να δείτε την ταινία.
  • Σε περίπτωση που δεν ολοκληρώσετε την προβολή στο διάστημα των 24 ωρών, το εισιτήριο λήγει.
  • Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για τη διαθεσιμότητα των ταινιών.
  • Θα είμαστε στη διάθεσή σας κάθε μέρα 10.00 με 24.00 μέσω live chat για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις και απορίες.

Ακολουθεί μια μικρή περιγραφή των ταινιών της κατηγορίας Next Gen που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν μέχρι τις 14 Μαρτίου, ή μέχρι εξαντλήσεως των εισητηρίων.

Μια παρέμβαση – An Intermission (2020) – Ηνωμένο Βασίλειο

Οι νεαροί αστέγοι δεν φαίνονται και δεν ακούγονται παρά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ακόμη και όταν εμφανίζονται σε ταινίες, οι ζωές τους ενδεχομένως να μην παρουσιάζονται με ιδιαίτερη ακρίβεια. Σ’ αυτή τη ριζοσπαστικά νέα προσέγγιση, νεαροί άστεγοι εμφανίζονται όχι μόνο μπροστά, αλλά και πίσω από την κάμερα. Πειραματίζονται με τα μικρόφωνα και τη μουσική, επιχρωματίζουν το αρνητικό της ταινίας, συνεργάζονται με τους δημιουργούς της ταινίας, παραδίδοντας ένα πρότζεκτ που αποπνέει δημιουργικότητα και ψυχικό σθένος, αλλά και –πάνω απ’ όλα– απόλυτη ειλικρίνεια.
Ηλικίες 15+

Ζήτω η αγάπη – Long Live Love (2020) – Δανία

Η ζωή της μικρής Ρόζμαρι διακρίνεται μια σοβαρότητα που δεν αρμόζει καθόλου στην ηλικία της. Έχει διαγνωστεί με καρκίνο και, παρόλο που οι γιατροί λένε πως θα επιβιώσει, η μακροχρόνια θεραπεία σημαδεύει ανεξίτηλα τη ζωή της – και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη μητέρα της, που την πνίγει με τη στοργή και την αφοσίωσή της. Μια ταινία για τη σημασία του να καταλάβεις ποιος είσαι σ’ αυτό το χάος που λέγεται ζωή.
Ηλικίες 16+

Μικρές μπαλαρίνες – Little Ballerinas (2020) – Γαλλία

Η Ιντά, η Ολάμπ, η Ζαν και η Μαρί χορεύουν στους ήχους πιανιστικής μουσικής, συμφωνικής μουσικής, σύγχρονων κομματιών… σε σχολές μπαλέτου, στους δρόμους, ακόμη και στα υπνοδωμάτιά τους. Είναι μεταξύ 6 και 11 ετών. Αγαπιούνται πολύ, τραβάνε βίντεο τον εαυτό τους, συγκρίνονται μεταξύ τους και αλληλοϋποστηρίζονται. Επίσης, εκνευρίζει η μια την άλλη, ορισμένες φορές ζηλεύουν και φτάνουν στο σημείο να απορρίπτουν τις φίλες τους. Πώς να είναι άραγε για ένα κοριτσάκι να μεγαλώνει στον έντονα ανταγωνιστικό κόσμο του επαγγελματικού χορού;
Ηλικίες 10+

Ιππόκαμπος – Seahorse (2020) – Γερμανία

Η Χανάν συνοδεύει τον αδερφό της στο δημόσιο κολυμβητήριο για μαθήματα κολύμβησης. Ο δάσκαλος τους λέει ότι το πρώτο έπαθλο που θα κερδίζουν στην κολύμβηση λέγεται «ιππόκαμπος», επειδή ο ιππόκαμπος δεν πνίγεται. Όταν η Χανάν έφτασε στην Ευρώπη με φουσκωτό, δεν ήξερε κολύμπι. Για να ξεπεράσει αυτή την εμπειρία, έμαθε να μην βουτάει το κεφάλι της στο νερό – σαν ιππόκαμπος.
Ηλικίες 10+

Ύμνος του δάσους για μικρές κυρίες – Forest Hymn for Little Girls (2019) – ΗΠΑ

Ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε διάρκεια ενός έτους από ένα γυναικείο επιτελείο, παρακολουθεί δέκα μικρά κοριτσάκια καθώς αυτά συναντιούνται με την άγρια φύση στην εκπνοή της παιδικής τους ηλικίας. Μια τρυφερή ματιά σε μια συνθήκη απόλυτης χαράς και ελευθερίας, η οποία θυμίζει στον κόσμο τη δύναμη της φύσης στις ζωές των μικρών κοριτσιών – όπως και την επιρροή της άγριας ζωής στην ανατροφή τους, ώστε να γίνουν στο μέλλον ενεργά μέλη υγιών κοινοτήτων.
Ηλικίες 6+

Μαθήματα χορού – Dance Lessons (2019) – Δανία

Η Τίκα είναι δέκα ετών. Το μεγαλύτερο πάθος της είναι οι παραδοσιακοί χοροί της Γεωργίας. Έχει υποσχεθεί σε μια ομάδα παιδιών με αναπηρία να προετοιμαστούν για μια ανοιχτή εκδήλωση. Κάθε μέρα μετά το σχολείο, η Τίκα τούς μαθαίνει να χορεύουν. Θέλει να τους βοηθήσει ν’ αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να νιώσουν κι αυτοί εξίσου χαρούμενοι με την ίδια κάθε φορά που χορεύουν. Μόνο που δυσκολεύονται να μάθουν τα βήματα. Η Τίκα αρχίζει να αμφιβάλλει για τον εαυτό της. Θα τα καταφέρει;
Ηλικίες 10+

Τριμάροντας την κουβέντα – Cut the Chit Chat (2019) – Γαλλία

Σ’ αυτό το γαλλικό κουρείο δεν έχει κουβεντούλα και κουτσομπολιό. Οι πελάτες είναι όλοι αγόρια ηλικίας 12 με 18. Έρχονται για ένα κουλ μοδάτο κούρεμα για να εντυπωσιάσουν τα κορίτσια. Ενώ όμως τους τραβάει η κάμερα από μπροστά, σαν να κρύβεται ο θεατής πίσω από τον καθρέφτη του κουρείου, η σκηνοθέτις τους παροτρύνει να μιλήσουν για βαθύτερα θέματα.
Ηλικίες 14+

Η Μπέρτα και το Βόλφραμ – Bertha and the Wolfram (2020) – Βέλγιο

Γνωρίστε την Μπέρτα, ένα δεκατριάχρονο κορίτσι από το Βέλγιο, που παλεύει κάθε μέρα κόντρα στον απόλυτο εχθρό της: το σύνδρομο Βόλφραμ. Το Βόλφραμ είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει το νευρικό της σύστημα, με σοβαρές συνέπειες στην όρασή της. Για να πολεμήσει το Βόλφραμ, η Μπέρτα έχει το δικό της μυστικό όπλο: τη δημιουργικότητα. Παρέα μ’ έναν διάσημο Βέλγο ζωγράφο, δημιουργεί πίνακες που μας εμπνέουν, τους οποίους πουλούν στην ετήσια φιλανθρωπική έκθεση τέχνης Eye Opener. Όταν ζωγραφίζει, είναι σαν το πινέλο της να γίνεται σπαθί.
Ηλικίες 11+

Awlad (2020) – Ισπανία

Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού παιδιών σχολικής ηλικίας ζουν σε εμπόλεμη ζώνη ή σε περιοχές πληγείσες από καταστροφές. Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ανήλικους πρόσφυγες πάνε γυμνάσιο. Μόλις ένας στους είκοσι μπαίνει στο πανεπιστήμιο. Από την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια, το ποσό που ξοδεύεται για την εκπαίδευση είναι μικρότερο του 2%. Αυτή είναι η ιστορία τεσσάρων προσφυγόπουλων που ζουν σε διαφορετικές χώρες και η καταγραφή της καθημερινής τους μάχης για να λάβουν τη βασική εκπαίδευση.
Ηλικίες 13+

Οι φωνές μας – Our Voices (2021) – Ισπανία, Ιταλία

Οι φωνές μας φέρνουν κοντά νέους ανθρώπους από την Ισπανία και την Ιταλία – τους νέους των δύο ευρωπαϊκών χωρών που υπέστησαν το βιαιότερο πρώτο κύμα της πανδημίας. Θέλουν να ακουστούν, γνωρίζοντας το αβέβαιο μέλλον που τους περιμένει. Πέρα από αυτόν τον πόνο, οι φωνές τους απηχούν μια αναγκαία παγκόσμια συζήτηση.
Ηλικίες 14+
 

Total
19
Shares
Σχετικά άρθρα