Νέα έρευνα συνδέει τη βαριά κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στομαχικών ελκών

Νέα έρευνα συνδέει την κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στομαχικών ελκών
Νέα έρευνα συνδέει την κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στομαχικών ελκών

Η κατάθλιψη συνδέεται με την εμφάνιση στομαχικών ελκών, σύμφωνα με τα πορίσματα της μεγαλύτερης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν έλκος του πεπτικού συστήματος.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Queensland (UQ), ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν πως η λειτουργία του εγκεφάλου συνδέεται στενά με τη λειτουργία του εντέρου με τρόπο που δεν είχε γίνει αντιληπτός μέχρι τώρα.
Ο Dr. Yeda Wu από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστημών (IMB) του πανεπιστημίου, είπε ότι: «Ως φοιτητής ιατρικής, παρατήρησα ότι τα γαστρεντερικά προβλήματα ασθενών βελτιώνονταν μετά από ψυχοθεραπεία, ή ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή.
Η έρευνα αυτή, που συνέδεσε τη βαριά κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, εξηγεί και τη συννοσηρότητα μεταξύ των δύο ασθενειών.»
Το στρες γενικά θεωρείται ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου εμφάνισης στομαχικών ελκών, μέχρι που οι ερευνητές Barry Marshall και Robin Warren, οι οποίοι έχουν βραβευτεί με το βραβείο Νόμπελ, ανακάλυψαν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα βακτήρια.
Η καθηγήτρια Naomi Wray του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης του UQ και του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Queensland είπε ότι: «Για να εντοπίσουμε το λόγο για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν έλκος, μελετήσαμε τα ιατρικά δεδομένα 456,327 ατόμων της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, και αναγνωρίσαμε 8 γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ελκών του πεπτικού συστήματος.
Έξι από τις 8 παραλλαγές μπορούν να συνδεθούν με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από H. pylori, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών.
Αν έρθουμε σε θέση να μπορούμε να δίνουμε στους ασθενείς έναν αριθμό που να προσδιορίζει τον βαθμό γενετικής προδιάθεσης, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης για την εμφάνιση ελκών του πεπτικού συστήματος».
Τα πορίσματα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature Communications.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
43
Shares
Σχετικά άρθρα
blood-620x465
Περισσότερα

Διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης, σακχαρώδης διαβήτης και θαλασσαιμικά σύνδρομα

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία με διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών…
Καλοκαιρινές διακοπές και Διαβήτης: όλα όσα πρέπει να ξέρετε! - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές και Διαβήτης: όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Τι πρέπει να αποφεύγουμε, να γνωρίζουμε, και να έχουμε μαζί μας, ώστε να μη μας βγουν ξινές οι διακοπές; Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το συνδυασμό "διακοπές και διαβήτης" !