Από Παρασκευή 9 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει από τα φαρμακεία η διάθεση των self tests για κορωνοϊό

Από Παρασκευή 9 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει από τα φαρμακεία η διάθεση των self tests για κορωνοϊό
Από Παρασκευή 9 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει από τα φαρμακεία η διάθεση των self tests για κορωνοϊό

Από σήμερα, Τρίτη 6 Απριλίου ξεκινά η τροφοδοσία των φαρμακείων της χώρας με self test για κορωνοϊό. Στόχος είναι η διάθεσή τους στο κοινό να ξεκινήσει από την Παρασκευή, 9 Απριλίου.
Κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, το οποίο μπορεί να προμηθευτεί από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της ταυτότητάς του. Για κάποιες κατηγορίες πολιτών το test είναι υποχρεωτικό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, υποχρεωτικό θα είναι το τεστ για τους μαθητές των λυκείων όταν ανοίξουν τα σχολεία.
Μαζί με το κιτ του self test, οι φαρμακοποιοί θα δίνουν στους πολίτες γραπτές οδηγίες για σωστή λήψη δείγματος.
Υπάρχουν δύο ειδών τεστ, ένα ρινικό κι ένα τεστ σάλιου.

Οδηγίες χρήσης όπως έχουν δοθεί από τους ειδικούς

  • Με καθαρά χέρια
  • Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά
  • Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι
  • Τοποθετούμε το στυλεό μέσα στο υγρό και περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα
  • Μετά πιέζουμε το στυλεό όπως είναι μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι
  • Έπειτα ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να δείξει αποτέλεσμα
  • Απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι
  • Οι ενήλικες μπορούν να διενεργήσουν το τεστ μόνοι ή με βοήθεια εφόσον την χρειάζονται.
  • Οι ανήλικοι άνω των 13 ετών υπό την επίβλεψη των γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων.
  • Σε ανήλικους κάτω των 12 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικους. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Στο τεστ σάλιου η διαδικασία είναι η ίδια απλά λαμβάνεται δείγμα από το στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, που υπάρχει στο κιτ, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό. Ανακινούμε το φιαλίδιο το αφήνουμε ένα λεπτό και μετά μεταφέρουμε 4 σταγόνες στην πλακέτα.

Θετικό τεστ

Αν το τεστ βγει θετικό, θα πρέπει να δηλωθεί στην σελίδα self-testing.gov.gr., όπου θα υπάρχει αναρτημένη λίστα με τις δομές υγείας που μπορείτε να επισκεφθείτε προκειμένου να υποβληθείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.
Στην περίπτωση που κι αυτό βγει θετικό θα επικοινωνήσει μαζί σας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο μεταξύ θα πρέπει η οικογένεια να μείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Αρνητικό τεστ

Αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, χρειάζεται να το δηλώσετε μόνο αν ανήκετε σε κάποια επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα (εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές) που υποβάλλεται σε υποχρεωτικό self test. Σε αυτή την περίπτωση επισκεφθείτε το self-testing.gov.gr, όπου θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα δηλώσετε το αποτέλεσμά σας στην ειδική ενότητα. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας τους.

Οδηγίες αυτοαπομόνωσης

  • Εάν κάποιος βρεθεί θετικός μετά το ατομικό τεστ και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
  • Τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον φορέα τις τελευταίες δύο ημέρες θα πρέπει να πεταχτούν, ενώ ίδιος θα πρέπει να αποφεύγει την χρήση της κουζίνας.
  • Ο θετικός τον κορονοϊό φορέας θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας όταν κινείται στους κοινόχρηστους χώρους ενός σπιτιού και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί κοινόχρηστη τουαλέτα.
  • Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όλοι οι υπόλοιποι που ζουν στο ίδιο σπίτι καθώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια αντικείμενα στο μπάνιο ούτε τις ίδιες πετσέτες. Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει τα ατομικά του αντικείμενα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και το μπάνιο, τόνισε.
  • Να υπάρχουν μισάνοιχτα παράθυρα σε όλο το σπίτι καθώς πλέον και ο καιρός επιτρέπει κάτι τέτοιο.
  • Εφόσον ολοκληρωθεί η περίοδος νόσησης ενός θετικού φορέα του κορονοϊού, θα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν οι χώροι στους οποίους απομονώθηκε, δηλαδή το συγκεκριμένο δωμάτιο πριν χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.

Πηγή: Έθνος

Total
46
Shares
Σχετικά άρθρα