Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα προστατεύουν από πρόωρο θάνατο

Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα προστατεύουν από πρόωρο θάνατο
Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα προστατεύουν από πρόωρο θάνατο

Νέα έρευνα σε 2 εκατομμύρια περίπου ανθρώπους, έδειξε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων φρούτων και τριών μερίδων λαχανικών κάθε ημέρα, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, κατά 13%.
Η ποσότητα αυτή σχετίστηκε με 12% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό, καθώς και με 10% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.
Επιπλέον, συνδέθηκε με 35% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές ασθένειες όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Είναι αποδεδειγμένο ότι η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικα, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο.
Παρ’ όλα αυτά, μόνο ένας στους 10 ενήλικες καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Ο αρχισυντάκτης της έρευνας Dr. Dong Wang, επιδημιολόγος, διατροφολόγος, μέλος του ιατρικού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Harvard και του Brigham and Women’s Hospital την Βοστόνη των ΗΠΑ, είπε ότι: «Παρ’ ότι οργανισμοί όπως Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνουν την καθημερινή κατανάλωση τεσσάρων με πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών, οι καταναλωτές πολύ πιθανόν έχουν ξεκάθαρη εικόνα της λεγόμενης βέλτιστης ημερήσιας πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Δηλαδή δεν γνωρίζουν ποια ποσότητα συστήνεται, ποια τρόφιμα να καταναλώνουν και ποια να αποφεύγουν».
Για να αποδείξει τη θεωρία του, ο Dr. Wang τέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών που ανέλυσαν δεδομένα από την Έρευνα Υγείας των Νοσοκόμων και την Μελέτη Παρακολούθησης της Υγείας των Επαγγελματιών Υγείας, καθώς και από 26 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε 29 χώρες.
Όλες οι πληροφορίες παρείχαν στοιχεία σχετικά με τη διατροφή των συμμετεχόντων και οι ερευνητές έψαξαν για συσχετισμούς μεταξύ της κατανάλωσης φαγητού και της υγείας.
Ο Dr. Wang θεωρεί ότι η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι απτός στόχος για το γεγνικό κοινό.
Τα πορίσματα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
67
Shares
Σχετικά άρθρα
stress
Περισσότερα

Ρίξτε το στρες και απομακρύνετε το διαβήτη

Το χρόνιο στρες, είναι ένας ακόμα σημαντικός προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύουν όλο και περισσότερες μελέτες. Οι στρεσσογόνες εμπειρίες και καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν το διαβήτη, τόσο στην εμφάνιση του όσο και την επιδείνωση του.

Σπιρουλίνα και Διαβήτης - Glykouli.Gr
Περισσότερα

Σπιρουλίνα και Διαβήτης

Η σπιρουλίνα (spirulina), χάρη στην περιεκτικότητα ενός ευρέως φάσματος διαφορετικών ομάδων θρεπτικών συστατικών, αποτελεί ένα τρόφιμο με δυνητικά θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.