Συνάντηση της ΕΣΑΜΕΑ με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο

Συνάντηση της ΕΣΑΜΕΑ με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Α. Συρίγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία και χρόνια νοσήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Συνάντηση της ΕΣΑΜΕΑ με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Α. Συρίγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία και χρόνια νοσήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου της ΕΣΑΜΕΑ σχετικά με την συνάντηση που είχε επιτροπή της Συνομοσπονδίας με τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Συρίγο.

Συνάντηση ΕΣΑμεΑ με τον υφυπουργό Παιδείας Α. Συρίγο για τα φλέγοντα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) επισκέφθηκε στις 11 Μαΐου ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Εκεί, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον ταμία κ. Κ. Γαργάλη και το μέλος της ΕΓ κ. Β. Κούτσιανο. Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όσον αφορά στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο κ. Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι ο αποκλεισμός και η διάκριση προς τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δυστυχώς παράγεται και αναπαράγεται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο δεν υπάρχει καθολική πρόσβαση σε αυτή των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Είναι θετικό ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία υπάρχει πρόβλεψη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς για το αναπηρικό κίνημα είναι βασική προτεραιότητα η εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολιστικού πλάνου για την ένταξη των φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην τριτοβάθμια και μεταπτυχιακή εκπαίδευση.
Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος:
• Η διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στο ψηφιακό περιβάλλον, στις υπηρεσίες, στον εξοπλισμό και στο εκπαιδευτικό υλικό, και των εκπαιδευτικών μεθόδων και διαδικασιών, καθώς και στην παρεχόμενη πληροφόρηση, και στα περιφερειακά πανεπιστήμια.
• Η συμπερίληψη της κατηγορίας του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας (π.χ. σύνδρομο Asperger) και των ατόμων με σύνδρομο Down στις κατηγορίες των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε Σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων
• Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών παροχής υποστήριξης σε φοιτητές/τριες με αναπηρία/χρόνια πάθηση με τη συμμετοχή και συνεργασία του συνόλου των δομών παροχής υποστήριξης των φοιτητών/τριών (τόσο σε επίπεδο Σχολής όσο και σε επίπεδο Ιδρύματος)
• Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων των ΑΕΙ, μέσω της πραγματοποίησης σύσκεψης μεταξύ ΕΣΑμεΑ και συνόδου Πρυτάνεων, ώστε αφενός να γίνει υποχρεωτικό μάθημα στα Παιδαγωγικά Τμήματα η εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία και αφετέρου να εισαχθούν μαθήματα σχετικά με την προσβασιμότητα στις Πολυτεχνικές σχολές και στις σχολές Πληροφορικής.
• Η δημιουργία ενός μεταπτυχιακού στον τομέα των Σπουδών Αναπηρίας (disability studies), καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, disability rights policy planners, που να μπορεί να υποστηρίξει όλες τις απαραίτητες αλλαγές.
• Τα Γραφεία διασύνδεσης με την αγορά εργασίας οφείλουν να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στους αποφοίτους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
• Η απαλλαγή των Κωφών/ βαρήκοων από το κριτήριο γνώσης ξένης γλώσσας στα μεταπτυχιακά προγράμματα.
• Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (notetaking, speech to text, απομαγνητοφώνηση, ετεροχρονισμένος υποτιτλισμός κλπ.) με σκοπό την καθολική πρόσβαση των Κωφών/ βαρήκοων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο υφυπουργός συμφώνησε για τη συνεχή και στενή συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, φοιτητές και προσωπικό, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πηγή: ΕΣΑΜΕΑ

Total
39
Shares
Σχετικά άρθρα
αμεα
Περισσότερα

Επιστολή προς τον Συνήγορο του Πολίτη απέστειλε ο Συνήγορος των ΑμεΑ, Ανδρεάς Μπαρδάκης, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το επίδομα στέγασης

Την άμεση, χωρίς καμία καθυστέρηση, αποτελεσματική παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη, έχει ζητήσει ο Συνήγορος των ΑμεΑ, Ανδρέας…