Ένα νέο φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 είναι διαθέσιμο από εχθές, 14 Ιουνίου στην Ελληνική αγορά. Πρόκειται για την εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη την οποία ανέπτυξε και διαθέτει η Novo Nordisk.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, το νέο σκεύασμα έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, του σωματικού βάρος, και οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
«Έχουμε δεσμευτεί να αναπτύξουμε καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη και είμαστε ενθουσιασμένοι που η εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη, θα είναι διαθέσιμη, από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στην Ελλάδα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Novo Nordisk Hellas, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου. «Ως μία εβδομαδιαία θεραπεία που δείχνει αξιοσημείωτη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και του σωματικού βάρους, καθώς και σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, πιστεύουμε ότι η εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη θα βοηθήσει στην κάλυψη των πραγματικών και σοβαρών αναγκών όσων ζουν με τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη.»
Σχετικά με την Εβδομαδιαία Σεμαγλουτίδη
Η εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη, ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα της εταιρείας Novo Nordisk, για την αντιμετώπιση της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη, βοηθά στην επίτευξη και διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου και στην ελάττωση του σωματικού βάρους ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως ηλικίας, διάρκειας νόσου και δείκτη μάζας σώματος. Επιπροσθέτως, η σεμαγλουτίδη έχει καρδιοπροστατευτική και νεφροπροστατευτική δράση.
Το προφίλ ασφαλείας της σεμαγλουτίδης είναι ευνοϊκό. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι κυρίως ήπιας ή μέτριας βαρύτητας γαστρεντερικά συμβάντα.
Η εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη, δρα με γλυκοζοεξαρτώμενο τρόπο, προάγοντας την έκκριση ινσουλίνης (μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) και αναστέλλοντας την έκκριση γλυκαγόνης (μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και δρα κυρίως στο ήπαρ, αυξάνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα), ενώ μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Μειώνει επίσης τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τροποποιώντας την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, και μειώνοντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων.
Glykouli.gr