Η χρήση συστήματος κλειστού βρόγχου βοηθά στη βελτίωση του χρόνου εντός των ορίων και σε μείωση περιπτώσεων υπογλυκαιμίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η χρήση κλειστού συστήματος βρόγχου βοηθά στη βελτίωση του χρόνου εντός των ορίων και σε μείωση περιπτώσεων υπογλυκαιμίας, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η χρήση κλειστού συστήματος βρόγχου βοηθά στη βελτίωση του χρόνου εντός των ορίων και σε μείωση περιπτώσεων υπογλυκαιμίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η χρήση κλειστού συστήματος βρόγχου μπορεί να είναι ασφαλής για εφήβους και νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με το πόρισμα της Διεθνούς Έρευνας για Κλειστά Συστήματα Βρόγχου (iDCL). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η εξάμηνη χρήση κλειστού συστήματος βρόγχου οδήγησε σε βελτίωση του χρόνου εντός των ορίων και σε μείωση των περιπτώσεων υπογλυκαιμίας σε νεαρούς ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.
Σε δήλωσή του, ο John Lum, MS, ερευνητής του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Jaeb, και μέλος της ερευνητικής ομάδας της iDCL είπε σε δήλωσή του ότι: «Ανακαλύψαμε ότι οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, κατά τη διάρκεια της έρευνας χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (cgm) για περισσότερο από 90% του χρόνου και το σύστημα κλειστού βρόγχου ήταν ενεργό 89% του χρόνου».
Στην έρευνα συμμετείχαν 63 άτομα ηλικίας 14-24 χρονών, ενώ μέση ηλικία ήταν τα 17 χρόνια. Το 43% ήταν γυναίκες, το 83% των ατόμων ήταν καυκάσιοι, ενώ το 11% ήταν λατίνοι ή ισπανόφωνοι. Μέσος χρόνος διάρκειας του διαβήτη ήταν 7 χρόνια, η μέση τιμή γλυκοζηλιωμένης ήταν 8,1% και οι 19% δεν γνώριζαν πως να λειτουργούν αντλία ινσουλίνης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε στη μία ομάδα χρησιμοποιούσαν σύστημα κλειστού βρόγχου, ενώ στην άλλη έναν συνδυασμό αντλία ινσουλίνης με σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτοί που χρησιμοποίησαν σύστημα κλειστού βρόγχου είχαν αυξημένο χρόνο εντός ορίων κατά 13% σε σύγκριση με αυτούς που χρησιμοποίησαν αντλία ινσουλίνης. Επιπλέον, ο χρόνος που πέρασαν με τιμή σακχάρου μικρότερη από 70 mg/dL μειώθηκε κατά 1,6% στα άτομα που έκαναν χρήση συστήματος κλειστού βρόγχου, έναντι των ατόμων με αντλία που ήταν 0,3%.
Ο Lum σχολίασε ότι: «Την τελευταία δεκαετία έχουν αναπτυχθεί διάφορα αυτοματοποιημένα συστήματα έγχυσης ινσουλίνης που χρησιμοποιούν αλγόριθμους. Η χρήση σχεδόν όλων των συστημάτων έχει καταλήξει σε σημαντικές μειώσεις των περιπτώσεων νυχτερινής υπογλυκαιμίας».
Πηγή: Endocrinology network

Total
36
Shares
Σχετικά άρθρα