Θετικά αποτελέσματα από δοκιμές του Exanatide σε νέους με διαβήτη τύπου 2

Θετικά αποτελέσματα από δοκιμές του Exanatide σε νέους με διαβήτη τύπου 2
Θετικά αποτελέσματα από δοκιμές του Exanatide σε νέους με διαβήτη τύπου 2

Αυτή την εβδομάδα μεταφέρουμε τις πιο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο του διαβήτη, όπως παρουσιάστηκαν στο 81ο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διαβήτη. 
Θετικά αποτελέσματα από πρόσφατη κλινική δοκιμή του Exanatide, του εβδομαδιαίου φαρμάκου αγωνιστών GLP1 της Astra Zeneca – γνωστού και ως Bydureon και Byetta – σε νέους 10-18 ετών, που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες είχαν αρχική τιμή A1c  μεταξύ 6,5% και 12%. Όσοι ακολουθούσαν θεραπεία με ινσουλίνη ή σουλφολυνουρίες, συνέχισαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 58 έφηβοι που ακολούθησαν θεραπεία με exanatide, και 24 νεαροί που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μετά από 24 εβδομάδες, οι νεαροί που ακολούθησαν θεραπεία με το exenatide, είχαν παρατήρησαν 0,4% μείωση της τιμής της A1c σε σχέση με την αρχική τους τιμή, συγκριτικά με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο και παρατήρησε αύξηση της τιμής της A1c κατά 0,5%.
Η θεραπεία με exanatide, συνδέθηκε με θετικές αλλαγές στη νηστική γλυκόζη, στη συστολική αρτηριακή πίεση, και στο σωματικό βάρος – αν και αυτές οι αλλαγές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Από πλευράς παρενεργειών, στην ομάδα που ακολούθησε τη θεραπεία με, παρατηρήθηκαν περισσότερες υπογλυκαιμίες (14% έναντι 4% στην ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο) και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όχι όμως διαφορές σε γαστρεντερικά θέματα.
Στις ΗΠΑ, περίπου 5000 νέοι κάτω των 18 διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο – υπάρχει λοιπόν αυξανόμενη ανάγκη να βρεθούν θεραπείες για αυτόν τον πλυθησμό, που θα μπορούν να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν τα επίπεδα γλυκόζης ευκολότερα. Τα αποτελέσματα του exanatide είναι παρόμοια με αυτά του Victoza σε παιδιά και εφήβους.
Πηγή: Diatribe

Total
42
Shares
Σχετικά άρθρα