Η λιραγλουτίδη προστατεύει από σοβαρές καρδιαγγειακές ασθένειες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η λιραγλουτίδη προστατεύει από σοβαρές καρδιαγγειακές ασθένειες, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η λιραγλουτίδη προστατεύει από σοβαρές καρδιαγγειακές ασθένειες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους, η λιραγλουτίδη (liraglutide), αποτρέπει τις καρδιαγγειακές ασθένειες μειώνοντας κάποια είδη συσσωρευμένων λιπών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του UT Southwestern ανακάλυψαν ότι η λιραγλουτίδη μπορεί να μιεώσει το σπλαχνικό και το έκτοπο λίπος, προστατεύοντας τα παχύσαρκα άτομα από την εμφάνιση επιπλοκών στην καρδιά.
Η άσκηση είναι επίσης γνωστό ότι αποτρέπει την πρόοδο των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το σπλαχνικό λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιακή κοιλότητα, περιβάλλοντας τα ζωτικά όργανα όπως το έντερο, το συκώτι και το πάγκρεας.
Το εκτοπικό λίπος από την άλλη αποθηκεύεται σε ιστούς που συνήθως περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους, όπως οι σκελετικοί μύες, το πάγκρεας, η καρδιά και το συκώτι.
Ο ερευνητής Dr. Parag Joshi είπε ότι: «Η έρευνά μας χρησιμοποίησε την τελευταία τεχνολογία στις απεικονίσεις, ώστε να αξιολογήσει διάφορες δομές λίπους στο σώμα.
«Το κυρίως εύρημα ήταν μια σημαντική μείωση σπλαχνικού λίπους σε ασθενείς χωρίς διαβήτη που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Τα αποτελέσματα αυτά αποτυπώνουν τις δυνατότητες μιας αγωγής με λιραγλουτίδη για τη μείωση του κινδύνου χρόνιας νόσου σε αυτόν τον πληθυσμό.»
Οι ερευνητές χορήγησαν ενέσιμα λιραγλουτίδη σε 185 άτομα καθημερινά για περισσότερες από 40 εβδομάδες για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση του λίπους.
Μετά την έρευνα, τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στο συκώτι, ενώ εξίσου σημαντικά ήταν αυτά στους κοιλακούς ιστούς.
Επιπλέον, η λιραγλουτίδη μείωσε τα νηστικά επίπεδα σακχάρου και τη φλεγμονή σε συμμετέχοντες χωρίς διαβήτη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα θετικά αποτελέσματα αποτυπώθηκαν σε άτομα από όλες τις φυλετικές ομάδες, τις εθνικότητες, τις ομάδες δείκτη μάζας σώματος και σε άτομα με προδιαβήτη.
Προηγούμενες έρευνες από τους συγκεκριμένους ερευνητές έχουν καταλήξει ότι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν λιραγλουτίδη είναι λιγότερο πιθανό πεθάνουν από αυτούς που παίρνουν εικονικό φάρμακο, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο θάνατος από καρδιακά αίτια ήταν πιο συχνός μεταξύ ανθρώπων που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
Ο Dr. Joshi είπε ότι: «Τα ευρήματά μας βοηθούν στην εύρεση ενός πιθανού μηχανισμού ο οποίος επιτρέπει τα οφέλη της λιραγλουτίδης στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τα οφέλη σε ανθρώπους χωρίς διαβήτη.»
Ένας στους τέσσερις ενήλικες, και ένα στα πέντε παιδιά πάσχουν από παχυσαρκία, αυξάνοντας τον γενικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και θανάτου.
«Το υπερβολικό σπλαχνικό και εκτοπικό λίπος παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών ασθενειών» είπε ο Dr. Joshi.
Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας στο Lancet Diabetes & Endocrinology.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
63
Shares
Σχετικά άρθρα