Παιδιά με διαβήτη τύπου 1: συμβουλές για ομαλή μετάβαση σε ρυθμούς διακοπών!

Διακοπές και παιδιά με διαβήτη τύπου 1: συμβουλές για ομαλή μετάβαση στους καλοκαιρινούς ρυθμούς!
Διακοπές και παιδιά με διαβήτη τύπου 1: συμβουλές για ομαλή μετάβαση στους καλοκαιρινούς ρυθμούς!

Καθώς ξεκινά η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών, είναι πολύ πιθανό οι γονείς παιδιών με διαβήτη να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις στο σπίτι. Μπορεί να αισθάνεστε ότι με το τέλος του σχολείου χάσατε την αίσθηση ελέγχου που ίσως είχατε με κόπο καταφέρει να αποκτήσετε στις τιμές σακχάρου του παιδιού σας.
Είναι αλήθεια ότι ο διαβήτης είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί σε έλεγχο όταν υπάρχει μια ρουτίνα, όπως αυτή του σχολείου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ευχαριστηθείτε το καλοκαίρι με τις περιπέτειές του!
Μια κατασκήνωση για παιδιά με διαβήτη στις ΗΠΑ διαθέτει επιμορφωτικά προγράμματα για γονείς παιδιών με διαβήτη, ώστε να βοηθήσουν οικογένειες να εφαρμόσουν μια ολιστική προσέγγιση στην διαχείριση του διαβήτη του παιδιού τους. Το μοντέλο που χρησιμοποιούν αποτελείται από τρία μέρη. Ρυθμός, ρουτίνα και σχέσεις. Ο ρυθμός αφορά στους φυσικούς κύκλους του σώματος και στο εσωτερικό ρολόι, καθώς και στη φυσιολογία του παιδιού. Οι ορμόνες, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα μακροθρεπτικά συστατικά, πέρα από τους υδατάνθρακες, συγκαταλέγονται στο ρυθμό. Στις σχέσεις συγκαταλέγεται και η σχέση του παιδιού με το διαβήτη και οι τρόποι με τους οποίους επιτρέπετε σε άλλους να συμμετέχουν στην φροντίδα του παιδιού.
Εδώ θα ασχοληθούμε με τη ρουτίνα.
Οι αλλαγές στη ρουτίνα του παιδιού μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου με πολλούς τρόπους:

  • Οι ώρες των γευμάτων: Τώρα το καλοκαίρι, το παιδί σας τρώει συγκεκριμένες ώρες; οι ώρες των γευμάτων επηρεάζουν την ανάγκη για ινσουλίνη.
  • Ύπνος: Το παιδί σας κοιμάται μέχρι πιο αργά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Τρώει το βράδυ και μένει ξύπνιο μέχρι αργά; Οι αλλαγές αυτές στη ρουτίνα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στις τιμές της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Άσκηση: Το παιδί σας παίζει έξω μέχρι ο ήλιος να δύσει το καλοκαίρι; Ή συνηθίζει να παίζει περισσότερη ώρα παιχνίδια στον υπολογιστή και να βλέπει τηλεόραση; Και οι δύο συνήθειες προκαλούν διαφορές στα επίπεδα κινητικότητας του παιδιού, και άρα αλλαγές στην ανάγκη για ινσουλίνη.
  • Ταξίδια / κατασκήνωση: Το παιδί σας θα πάει κατασκήνωση; Ή έχετε κανονίσει οικογενειακές διακοπές; Τα επίπεδα σακχάρου συνήθως διαταράσσονται όταν βρίσκεται κανείς σε καινούριο περιβάλλον.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος ώστε να παρατηρήσετε πως επηρεάζεται το σάκχαρο του παιδιού σας από τα γεύματα, τον ύπνο, την δραστηριότητα και το ταξίδι ή την κατασκήνωση. Δεν πειράζει όμως. Μπορείτε να περιμένετε κάποιες αυξομειώσεις καθώς εσείς και το παιδί σας εγκλιματίζεστε στην καλοκαιρινή σας ρουτίνα.
Καθώς η οικογένεια μπαίνει σε ρυθμούς διακοπών, σίγουρα κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες θα αλλάξουν για το παιδί σας. Καλό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο να κάνετε κάποια σχέδια ώστε να μπορείτε να οργανωθείτε καλύτερα για τις αλλαγές που έρχονται.
Εδώ αναφέρουμε μερικά θέματα που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Ο νόμος των 3. Στα διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα, λέγεται ότι η διαταραχή των επιπέδων γλυκόζης ακολουθεί νέο μοτίβο όταν έχει συμβεί τρεις φορές. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε την ίδια υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για τρεις ημέρες στη σειρά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξετε τι το προκαλεί.
  • Χρήση της τεχνολογίας. Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί αντλία, είναι καλή στιγμή να κάνετε χρήση των διαφόρων τεχνικών παραμέτρων, όπως τα διάφορα προφίλ βασικής ινσουλίνης. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές στο φαγητό, τον ύπνο, τις ορμόνες κλπ.
  • Η παρακολούθηση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας: αν και μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικό να περνάτε ακόμη περισσότερο χρόνο ή να εστιάζετε ακόμη περισσότερη ενέργεια στην φροντίδα του διαβήτη του παιδιού σας, απ’ ότι ήδη αφιερώνετε, όμως κάτι τέτοιο θα σας επιτρέψει να είστε πιο προετοιμασμένοι τώρα και στο μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι ως γονιός γνωρίζετε ότι η αλλαγή του προγράμματος κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι μόνο μια περίπτωση αλλαγής στη ρουτίνα. Η ζωή των παιδιών είναι πιο ρευστή από αυτή του μέσου ενήλικα, ειδικά καθώς μεγαλώνουν, αποκτούν ενδιαφέροντα και ασχολούνται με νέες δραστηριότητες και νέα χόμπι. Η περίοδος των διακοπών είναι μια ευκαιρία για εσάς και την οικογένειά σας να βρείτε νέους τρόπους να διαχειρίζεστε τις αλλαγές στη ρουτίνα με αυτοπεποίθηση.
Ξεκινήστε λοιπόν απλά. Βρείτε τρόπους να παρακολουθήσετε τα νέα μοτίβα και να προγραμματίζετε, ώστε οι αλλαγές στη ρουτίνα να μην σας προκαλούν άγχος ή φόβο. Και μετά αρχίστε να χαίρεστε τις διακοπές με την οικογένειά σας!
Πηγή: με πληροφορίες από το Beyondtype1.org

Total
16
Shares
Σχετικά άρθρα
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Περισσότερα

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) ανακοινώνονται τα ονόματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές…
Τα 5+1 απαραίτητα καλλυντικά που χρειάζεται μια γυναίκα με Διαβήτη για πραγματικά χαλαρές διακοπές
Περισσότερα

Τα 5+1 απαραίτητα καλλυντικά που χρειάζεται μια γυναίκα με Διαβήτη για πραγματικά χαλαρές διακοπές

Η σωστή περιποίηση και η αυτοφροντίδα αποτελούν περισσότερο ανάγκη παράπολυτέλεια για τις γυναίκες που πάσχουν από Διαβήτη. Μπορεί…