Σημαντικά οφέλη στον ύπνο από την ώρα που περνάμε στο φως του ήλιου

Σημαντικά οφέλη στον ύπνο από την ώρα που περνάμε στο φως του ήλιου
Σημαντικά οφέλη στον ύπνο από την ώρα που περνάμε στο φως του ήλιου

Όσο περισσότερη ώρα περνάμε εκτός του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο βελτιώνεται ο βραδινός ο ύπνος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders.
Ο ύπνος είναι σημαντικός παράγοντας υγείας για όλους τους ανθρώπους, όμως υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι με διαβήτη επηρεάζονται πολύ από διαταραχές και κακή ποιότητα ύπνου.
Μάλιστα, ο μειωμένος ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μεταξύ ανθρώπων με διαβήτη, οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με το διαβήτη τύπου 2, σε τέτοιο βαθμό, που η ποιότητα ύπνου μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του διαβήτη.
Στην πρόσφατη αυτή έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία περισσότερων από 400,000 ανθρώπων που έλαβαν μέρος σε μια γενικευμένη έρευνα υγείας που ονομάζεται UK Biobank. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι περνούν περίπου 2,5 ώρες σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εξετάζοντας τα αποτελέσματα ύπνου και άλλα αποτελέσματα υγείας που αναφέρθηκαν μετά τη λήξη της έρευνας, ο ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε εκτός σπιτιού κατά την διάρκεια της ημέρας, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα ύπνου και τα οφέλη στην υγεία.
Κάθε επιπλέον ώρα που περνάμε στον ήλιο, συνδέθηκε με 46% – 49% μεγαλύτερη ευκολία να ξυπνήσουμε μετά τον ύπνο, 18% – 20% λιγότερο συχνή κόπωση, και 3% – 6% λιγότερα συμπτώματα αϋπνίας.
Ως προς άλλα αποτελέσματα υγείας, κάθε επιπλέον ώρα σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνδέθηκε με 2% – 8% μικότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή χρήσης αντικαταθλιπτικών, 4% – 7% λιγότερη αδυναμία αίσθησης ευχαρίστησης, 10% – 13% μείωση κακής διάθεσης και 41% – 48% περισσότερη χαρά –ασχέτως από διάφορους παράγοντες, όπως δημογραφικού, τρόπου ζωής και εργασίας.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η μη επαρκής έκθεση στο φως της ημέρας αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου για αποτελέσματα διάθεσης, ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού», κατέληξαν οι ερευνητές. Όμως, σημείωσαν ότι ο χρόνος που περνάμε εκτός σπιτιού δεν είναι απόλυτος ώστε να μετρηθεί η έκθεση στο φυσικό φως, γι’ αυτό είναι απαραίτητες περισσότερες έρευνες που θα προσδιορίσουν πως μετράται πραγματική έκθεση στο φως. Ακόμη, μικρότερες έρευνες που μετρούν την πραγματική έκθεση στο φως θα μπορούσαν να ρίξουν φως στη σχέση μεταξύ αυτού του παράγοντα τρόπου ζωής και μια σειρά αποτελεσμάτων υγείας που συνδέονται μαζί του.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
30
Shares
Σχετικά άρθρα
Έρευνα σχετικά με την υγεία των γυναικών έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες,κατά 30%
Περισσότερα

Έρευνα σχετικά με την υγεία των γυναικών έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες,κατά 30%

Γνωρίζουμε ότι η Μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, προτείνεται…
γιογκα
Περισσότερα

Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις του DNA που προκαλούν κατάθλιψη;

Δραστηριότητες όπως το Τάι Τσι, η γιόγκα και ο διαλογισμός ίσως να μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις…
λιντμπεργκ, συμβουλες, συνεντευξη
Περισσότερα

Συνέντευξη του Δρ Φαίδων Λίντμπεργκ στο 3ο Forum Υγείας, σχετικά με τον τρόπο ζωής μας και πολλά άλλα!

Ο Δρ Φαίδων Λίντμπεργκ, παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής, μίλησε στην κάμερα του Body in Balance Greece κατά τη διάρκεια του 3ου…