Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021: Πρόσβαση στη Φροντίδα του Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021: Πρόσβαση στη Φροντίδα του Διαβήτη
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021: Πρόσβαση στη Φροντίδα του Διαβήτη

Το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας 2021-2023 είναι Πρόσβαση στην Φροντίδα του Διαβήτη.
Οι άνθρωποι με διαβήτη χρειάζονται απρόσκοπτη φροντίδα και υποστήριξη για να διαχειρίζονται την ασθένειά τους και να αποφεύγουν τις επιπλοκές, όμως εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στη φροντίδα του διαβήτη.
Σύμφωνα με στοιχεία του ιστοχώρου που είναι αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρα διαβήτη, 1 στους 2 ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ινσουλίνη δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν, ή δεν μπορούν να την βρουν σε προσιτή τιμή. Τρανό παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων στην Αμερική που χρειάζεται να «μεριδοποιούν» την ινσουλίνη τους, ή να χάνουν δόσεις, λόγω της υπερβολικά υψηλής τιμής της.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την μείωση της τιμής της ινσουλίνης στις ΗΠΑ, το γεγονός παραμένει ότι οι άνθρωποι με διαβήτη δεν μπορούν πλέον να περιμένουν να γίνουν διαθέσιμα τα φάρμακα, η τεχνολογία, η υποστήριξη και η φροντίδα του διαβήτη, σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Φέτος, η ημέρα του διαβήτη θα εορταστεί και με μια συγκυρία, αυτήν της επετείου των εκατό χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης. Έτσι προκύπτει εύλογα το ερώτημα, που αποτελεί και ένα από τα συνθήματα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας: Αν δεν δράσουμε τώρα, πότε;
Η φετινή ημερομηνία – ορόσημο, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές για τους περισσότερους από 460 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με διαβήτη ανά τον κόσμο, αλλά και για τα εκατομμύρια ανθρώπων που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
άνθρωποι σχηματίζουν τον κύκλο για την παγκόσμια ημέρα διαβήτη
Ας δούμε λίγο τις στατιστικές, σύμφωνα με τον άτλαντα του IDF:

  • 1 στους 10 ενήλικες ζει με διαβήτη – 537 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Το νούμερο αυτό αναμένεται να ανέβει στα 643 εκατομμύρια μέχρι το 2030, και στα 784 εκατομμύρια μέχρι το 2045.
  • 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι (232 εκατομμύρια). Η πλειοψηφία πάσχει από διαβήτη τύπου 2.
  • Πάνω από 4 στους 5 (81%) ενήλικες ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Ο Διαβήτης το 2021 ευθύνεται για 6,7 εκατομμύρια θανάτους – 1 κάθε 5 δευτερόλεπτα.
  • Ο Διαβήτης κόστισε τουλάχιστον 966 εκατομμύρια δολάρια σε έξοδα υγείας το 2021 – 316% αύξηση τα τελευταία 15 χρόνια.
  • 541 εκατομμύρια ενήλικες έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Βασικά στοιχεία της φροντίδας του διαβήτη συμπεριλαμβάνουν:

  • Πρόσβαση στην ινσουλίνη: 100 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση στην ινσουλίνη που χρειάζονται.
  • Πρόσβαση σε φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα: πολλοί άνθρωποι με διαβήτη χρειάζονται φάρμακα που λαμβάνονται από στόμα για να διαχειριστούν την ασθένειά τους. Αυτά παραμένουν μη προσβάσιμα, ή μη προσιτά σε πολλές χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • Πρόσβαση στην αυτό-παρακολούθηση: η παρακολούθηση της γλυκόζης είναι βασικό στοιχείο της φροντίδας του διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση στα μηχανήματα και τις προμήθειες που χρειάζονται.
  • Πρόσβαση στην εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη: οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη χρειάζονται συνεχή εκπαίδευση για να διαχειριστούν την ασθένειά τους. Πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση για το διαβήτη.
  • Πρόσβαση σε υγιεινό φαγητό, και ασφαλές μέρος για να ασκηθούν: οι άνθρωπο που ζουν με το διαβήτη ή που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής του, χρειάζεται να έχουν πρόσβαση σε υγιεινό φαγητό και ένα μέρος να ασκούνται. Και τα δύο είναι βασικά στοιχεία της φροντίδας και της πρόληψης του διαβήτη.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα επίσης έρχεται σε μια στιγμή που ο κόσμος συνεχίζει να ζει στην σκιά της πανδημίας του Covid-19, που έχει αναταράξει τη ζωή των ανθρώπων με διαβήτη με διάφορους τρόπους: Αφενός, ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου σοβαρής νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι με διαβήτη χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αλλά αποτελεί και παράγοντα αύξησης του κινδύνου θανάτου. Επιπλέον, σύμφωνα με τις στατιστικές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει παρεμποδιστεί η τακτική παρακολούθηση και η συνταγογράφηση από τους γιατρούς.
το συντριβάνι της ομόνοιας φωτίστηκε μπλε
Για την προώθηση της ενημέρωσης για το διαβήτη και των εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, έχουν προγραμματιστεί διάφορες δράσεις από φορείς στην Ελλάδα. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

ΣΥΔΑ

Στις 14 Νοεμβρίου 2021, ο ΣΥ.ΔΑ διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις και καλεί τα μέλη του τις οικογένειες  τους και φίλους της κοινότητας να παρευρεθούν σε αυτές.
Το πρωί της 14ης Νοεμβρίου , ο ΣΥ.Δ.Α. θα βρίσκεται  μπροστά στην είσοδο του Μετρό Συντάγματος από τις 12μ.μ – 16:00 μ.μ. για να ενημερώσει και να συζητήσει με το κοινό για τον Διαβήτη.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρα, ο ΣΥ.ΔΑ δίνει ραντεβού στις 16:50 μπροστά στο συντριβάνι της πλατείας Ομονοίας (από τη μεριά των φούρνων ΑΤΤΙΚΑ, οδός Αγίου Κωνσταντίνου) για να δώσει το μήνυμα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς την  κοινωνία και την πολιτεία την ώρα που θα φωταγωγηθεί το  συντριβάνι της Ομόνοιας στο μπλε χρώμα του Διαβήτη. Το συντριβάνι θα φωταγωγηθεί  στις  17: 15 με τη δύση του ηλίου. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Ο Δήμος Πειραιά, ανταποκρινόμενος θετικά σε σχετικό αίτημα του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη και θα φωταγωγήσει, συμβολικά, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 18:30, το ρολόι στο γραφικό Πασαλιμάνι, με το μπλε, το διεθνές χρώμα του Διαβήτη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Η ενημερωτική εκστρατεία της ΕΔΕ για την Παγκόσμια Ημέρα περιλαμβάνει ένα βίντεο διάρκειας 40”, το οποίο θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα, μετά την έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), καθώς και ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικός οδηγός Εκστρατείας για τον Διαβήτη, το οποίο θα υπάρχει αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδους Διαβήτη, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ντύνει το Δημαρχείο στο μπλε χρώμα του διαβήτη!

ΧΑΝΙΑ

Φωταγωγήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τον σακχαρώδη διαβήτη.

ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο πλαίσιο του 34ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας (ΔΕΒΕ), διοργανώνεται Διαδραστική Εορταστική Ημερίδα για το κοινό με θέμα: «100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης».

ΕΛ.Ο.ΔΙ.

Η ΕΛ.Ο.ΔΙ. φέτος, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της Ινσουλίνης και την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη συνεχίζει τις δράσεις της για τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Έχοντας πάντοτε υπόψη τη σημασία της γνώσης διοργανώνει ακόμη μία διαδικτυακή ημερίδα (Webinar), με πλούσια θεματολογία που αφορά τη σωστή διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη. » Το webinar έχει τίτλο «100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης: από την αρχή της ελπίδας, στα θαύματα του σήμερα» (Κυριακή 14/11/2021, 17:00 – 19:45).
 
Glykouli.gr

Total
147
Shares
Σχετικά άρθρα
Κινδυνεύουν να χάσουν τη χρόνια υποψήφιοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για το τμήμα Εικαστικών της ΑΣΚΤ
Περισσότερα

Κινδυνεύουν να χάσουν τη φετινή χρόνια οι υποψήφιοι που θέλουν να φοιτήσουν στο τμήμα Εικαστικών της ΑΣΚΤ

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, έστειλαν επιστολή στην…