Γιορτάστε τα Χριστούγεννα χωρίς πρόσθετο βάρος

χριστούγεννα βάρος

Οι γιορτινές προετοιμασίες με αγορές, μαγειρέματα,διακόσμηση του σπιτιού, που προστίθενται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, μπορούν να γίνουν εξαντλητικές.
Για εκείνους που παλεύουν με την τάση να παίρνουν εύκολα υπερβολικό βάρος, η γιορτινή περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη με την αφθονία σε γλυκά και άλλα παχυντικά φαγητά. Και ξαφνικά βρισκόμαστε ξανά στον Ιανουάριο με τις συνήθεις καλές προθέσεις για μια καινούρια χρονιά με πιο υγιεινές συνήθειες. Δυστυχώς όμως κάθε Χριστούγεννα προστίθενται κιλά που δύσκολα χάνονται.
Πως λοιπόν μπορούμε να συνδυάσουμε το τερπνό με το ωφέλιμο και να αποφύγουμε τα έξτρα κιλά, χωρίς ταυτόχρονα να στερηθούμε;
Είναι απόλυτα δυνατό να περάσετε τις γιορτές χωρίς να καταστρέψετε τις προσπάθειες σας τους προηγούμενους μήνες. Για να πετύχει κανείς υγιεινότερο βάρος θα πρέπει να τα καταφέρει ακόμα και στις “δύσκολες συνθήκες” των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Να λοιπόν μερικές καλές συμβουλές για να περάσετε τις γιορτές χωρίς να προσθέσετε βάρος:

  1. Αποφεύγετε να πηγαίνετε σαν πεινασμένος λύκος σε γιορτινό τραπέζι. Πριν φύγετε από το σπίτι, φροντίστε να φάτε ένα υγιεινό σνακ, όπως μια μικρή  χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα με λίγο γιαούρτι. Η πρωτείνη που περιέχουν θα σας μειώσει σημαντικά την πείνα και έτσι δεν θα φάτε υπερβολικά αργότερα.
  2. Πριν φύγετε από το σπίτι, βρείτε ένα ήσυχο μέρος, κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να φαντασθείτε ότι είστε στην ουρά του μπουφέ και κάνετε ενσυνείδητα πιο υγιεινές επιλογές. Αυτή είναι μια καλή άσκηση που θα ενισχύσει την θέλησή σας.
  3.  Όταν βρεθείτε μπροστά από μπουφέ, πρώτα πάρετε μια γενική εικόνα του τι προσφέρεται πριν να αποφασίσετε τι θα βάλετε στο πιάτο σας. Διαλέξτε πιο συχνά ψάρια και θαλασσινά, εάν υπάρχουν, όπως και λαχανικά. Φάτε κρέας, αλλά αποφύγετε το ορατό λίπος. Προπαθείστε να αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ άμυλο όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά. Τρώτε φρούτα και επιδόρπια και γλυκά που δεν είναι βασισμένα στο αλεύρι. Τρώτε αργά και απολαύστε το φαγητό και την παρέα.
  4. Προσοχή τι πίνετε. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ συντείνει στην αύξηση βάρους, ιδιαίτέρα  η μπίρα και ποτά που αναμιγνύονται με αναψυκτικά με ζάχαρη. Επιλέξτε καλύτερα το κρασί και απολαύστε το αργά.
  5. Κρατήστε την νέα στρατηγική για τον εαυτό σας. Όταν θα έχουν περάσει τα Χριστούγεννα, θα είστε υπερήφανοι για τον εαυτό σας και για το ότι καταφέρατε να περάσετε τις γιορτές χωρίς πρόσθετο βάρος, ενώ πολλοί γύρω σας θα παλεύουν με κακή συνείδηση και θα ξεκινούν για μια ακόμη ακραία δίαιτα.

Θυμηθείτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας για όσα θα έχετε επιτύχει, αλλά όχι με γλυκά και φαγητό γενικά. Ίσως ένα νέο φόρεμα, μια μέρα σε SPA ή μια εκδρομή να είναι μια καλή ιδέα. Θυμηθείτε ότι η καλύτερη διατροφή και υγιεινός τρόπος ζωής είναι κάτι που θα σας επιβραβεύσει για το υπόλοιπο της ζωής σας.
Σας εύχομαι ευτυχισμένα και ειρηνικά Χριστούγεννα!
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα