Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΑΜΕΑ για περικοπές σε ανθρώπους που λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη αναπηρίας και χηρείας

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΑΜΕΑ για επικείμενες περικοπές σε ανθρώπους που λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη αναπηρίας και χηρείας
Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΑΜΕΑ για επικείμενες περικοπές σε ανθρώπους που λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη αναπηρίας και χηρείας

Η Ε.Σ.Α.μεΑ έστειλε επιστολή στον υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για περικοπές σε ανθρώπους που λαμβάνουν ταυτόχρονα σύνταξη αναπηρίας και χηρείας. 
Βασιζόμενη σε νόμο του 2016 που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, η κυβέρνηση έρχεται τώρα να περικόψει «το 70% από το τμήμα της εθνικής σύνταξης που λάμβανε ο συνταξιούχος λόγω χηρείας».
Αναδημοσιεύουμε το δελτίο τύπου της ΕΣΑΜΕΑ.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αναπηρικές συντάξεις – Η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει φτωχότερους τους ήδη ευάλωτους από την αναπηρία συνταξιούχους!

Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις δραματικές περικοπές συντάξεων τις οποίες προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας για συνταξιούχους, οι οποίοι εκτός από την αναπηρική σύνταξη, λαμβάνουν και σύνταξη χηρείας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο: «Εθνική σύνταξη και κατώτατα όρια σε περίπτωση σώρευσης – Συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία», από τις 30.11.2021 προβλέπεται μείωση των συντάξεων σε όλους όσοι λαμβάνουν σωρευτικά σύνταξη αναπηρική και σύνταξη θανάτου. Ειδικότερα, περικόπτει το 70% από το τμήμα της εθνικής σύνταξης που λάμβανε ο συνταξιούχος λόγω χηρείας, με το αιτιολογικό ότι η ασφαλιστική νομοθεσία δεν επιτρέπει το τμήμα της εθνικής σύνταξης που λαμβάνει συνταξιούχος ή δικαιούχος τόσο από τη σύνταξη θανάτου όσο και από τη σύνταξη αναπηρίας (δηλαδή είτε μεμονωμένα είτε ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) να υπερβαίνει το ύψος μιας πλήρους εθνικής σύνταξης, δηλαδή 384 ευρώ.
Ως αιτιολογία για την περικοπή, γίνεται αναφορά στον ν. 4387/2016, ο οποίος ορίζει ότι «σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη». Ωστόσο, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ακολουθώντας και την εγκύκλιο που εκδόθηκε αργότερα από τον τότε υφυπουργό κ. Πετρόπουλο, δεν έκριναν ότι νομιμοποιούνται να προχωρήσουν και σε νέες μειώσεις στις συντάξεις των αναπήρων, αναγνωρίζοντας εμμέσως την ανάγκη αποφυγής των περικοπών που είχαν επιβληθεί υπό την πίεση των δανειστών. Κι αυτό σεβάστηκαν και οι μετέπειτα υπουργοί Εργασίας.
Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι επί πέντε χρόνια οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εφάρμοζαν ή ερμήνευαν λανθασμένα τον ν.4387/2016, είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει τώρα μια «διόρθωση» που κάνει φτωχότερους τους ήδη ευάλωτους από την αναπηρία συνταξιούχους.
Οι μειώσεις των αναπηρικών συντάξεων θα δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Η ΕΣΑμεΑ αξιώνει την άμεση ανάκληση αυτής της απαράδεκτης εγκυκλίου!
Πηγή: ΕΣΑΜΕΑ

Total
32
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Καλές προθέσεις, αλλά… χωρίς λύση για τα αναλώσιμα του διαβήτη – Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών

Η διαβεβαίωση προέρχεται από το μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γρηγόρη Λεοντόπουλο, με…