Τα συμπληρώματα κουρκουμίνης μπορεί να αναστέλλουν την πρόοδο της νεφρικής νόσου

Τα συμπληρώματα κουρκουμίνης μπορεί να αναστέλλουν την πρόοδο της νεφρικής νόσουΤα συμπληρώματα κουρκουμίνης μπορεί να αναστέλλουν την πρόοδο της νεφρικής νόσουΤα συμπληρώματα κουρκουμίνης μπορεί να αναστέλλουν την πρόοδο της νεφρικής νόσου
Τα συμπληρώματα κουρκουμίνης μπορεί να αναστέλλουν την πρόοδο της νεφρικής νόσου

Η πρόσληψη συμπληρώματος κουρκουμίνης μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της προόδου της χρόνιας νεφρικής νόσου, μεταβάλλοντας τα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών του σώματος που προκαλούν τοξικότητα στα νεφρά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.
Ο κουρκουμάς είναι ρίζα που συχνά χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, ιδιαίτερα στην Ινδική κουζίνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τον γνωρίζουν ως μια πορτοκαλοκίτρινη σκόνη, η οποία έχει ήπια πικάντικη γεύση. Η πρόσληψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης διαφέρει αρκετά από την κατανάλωση της ρίζας ή του μπαχαρικού, γιατί σε οποιοδήποτε συμπλήρωμα καλής ποιότητας, τα ενεργά συστατικά της κουρκουμίνης βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Τα συστατικά αυτά – γνωστά ως κουρκουμινοειδή, το πιο γνωστό από τα οποία είναι η κουρκουμίνη – ανήκουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα ωφέλιμων χημικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε συγκεκριμένα φυτά – όπως τα μούρα, το κακάο, τα φασόλια και οι καρποί – και είναι γνωστό ότι διαθέτουν μια σειρά οφελών για το σώμα. Ένα πιθανό όφελος είναι ότι διατηρούν την λειτουργία του εγκεφάλου κατά την γήρανση. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι έχει μια σειρά οφελών για την υγεία – όπως στον έλεγχο του σακχάρου και στην καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και στην καταπολέμηση του καρκίνου. Υπάρχουν επίσης και μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθά την διατήρηση της υγείας των νεφρών. Αυτό είναι και το όφελος που θέλησαν να μελετήσουν οι ερευνητές στην πιο πρόσφατη έρευνα.
Οι ερευνητές μελέτησαν κυρίως με ποιόν τρόπο η πρόσληψη συμπληρώματος κουρκουμίνης επηρέασε τα επίπεδα των αποκαλούμενων ουρεμικών τοξινών. Τα χημικά αυτά παράγονται από συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου, και θεωρείται ότι συμβάλλουν στην πρόοδο της νεφρικής νόσου. Στην έρευνα συμμετείχαν 24 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με νεφρική νόσο, καθώς και ομάδα ελέγχου 20 ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έπασχαν από νεφρική νόσο. Οι συμμετέχοντες που έπασχαν από νεφρική νόσο έλαβαν συμπλήρωμα κουρκουμίνης με 100 ml κουρκουμινοειδών δύο φορές την ημέρα, ενώ οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος, κοπράνων και άλλες σωματικές μετρήσεις στην αρχή της έρευνας, μετά από τρεις μήνες και μετά από 6 μήνες.

Το συμπλήρωμα κουρκουμίνης συνδέθηκε με βελτιωμένο προφίλ εντερικών βακτηρίων

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη του συμπληρώματος κουρκουμίνης, μετέβαλλε το προφιλ των βακτηρίων του εντέρου των συμμετεχόντων προς μια πιο υγιή κατεύθυνση, αυξάνοντας τα επίπεδα τριών ποικιλιών που είναι γνωστό ότι διαθέτουν οφέλη για την υγεία (λακτομπασιλάκεια, πρεβοτελοειδή, και λαχνοσπίρα). Κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν παρατηρήθηκε αύξηση σε δύο ξεχωριστές τοξίνες του αίματος που είναι γνωστές ως ουρεμικές, όπως θα ήταν αναμενόμενο σε ανθρώπους με νεφρική νόσο πιθανά, εν μέρει λόγω της μεταβολής αυτής στο προφίλ των βακτηρίων του εντέρου των συμμετεχόντων. Μάλιστα, τα επίπεδα μιας από αυτές τις τοξίνες στο αίμα μειώθηκαν τρεις μήνες, και έξι μήνες μετά την έναρξη πρόσληψης συμπληρώματος κουρκουμίνης.
Το πιο εκπληκτικό ίσως εύρημα, ήταν ότι η πρόσληψη του συμπληρώματος κουρκουμίνης, μπορεί να είχε όφελος στη σωματική σύνθεση, καθώς κατά τη διάρκεια της έρευνας παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού λίπους στους συμμετέχοντες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην καθοδήγηση που δόθηκε σε σχέση με τη διατροφή στα πλαίσια της έρευνας, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται και σε μεταβολικές διαφορές που προήλθαν από διαφορετικό προφίλ στα βακτήρια. Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες από τους συμμετέχοντες που έλαβαν συμπλήρωμα κουρκουμίνης.
«Η πιλοτική μας έρευνα έδειξε τα πολλά υποσχόμενα οφέλη των συμπληρωμάτων κουρκουμίνης στην αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου» κατέληξαν οι ερευνητές, καθώς σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε έρευνα μεγαλύτερης εμβέλειας, όπου το συμπλήρωμα κουρκουμίνης θα ελεγχθεί απέναντι σε εικονικό φάρμακο σε ανθρώπους με χρόνια νεφρική νόσο.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
34
Shares
Σχετικά άρθρα