Διαβήτης και στοματική υγιεινή

Χαμογελάστε: εδώ θα βρείτε όλους τους συμμάχους για την καλύτερη δυνατή υγεία των δοντιών και του στόματός σας

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο διαβήτης αντιμετωπίζεται καλύτερα με ομαδική προσέγγιση. Η ομάδα σας περιλαμβάνει τους ιατρούς σας για τον διαβήτη (γιατρούς, νοσηλευτές και βοηθούς γιατρούς), ειδικούς φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη, διαιτολόγους, ειδικούς στην άσκηση, νοσοκόμες, φαρμακοποιούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και, το πιο σημαντικό, εσάς! Γνωρίζατε όμως ότι η ομάδα σας πρέπει να περιλαμβάνει και ειδικούς οδοντιάτρους; Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια συνεχή σχέση με έναν οδοντίατρο για τη φροντίδα της στοματικής σας υγείας. Ο οδοντίατρος θα πραγματοποιήσει έναν επαγγελματικό καθαρισμό και θα σας δώσει οδηγίες για τη συνήθη φροντίδα και καθαρισμό στο σπίτι για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της στοματικής υγείας, κι επιπλέον θα πραγματοποιήσει στοματική εξέταση και θα διαγνώσει καταστάσεις όπως τερηδόνα, ουλίτιδα και μύκητες ή/και μυκητιάσεις. Ως μέρος της φροντίδας σας, θα πρέπει επίσης να λάβετε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του στόματος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο.

Στην πραγματικότητα, η φροντίδα του στόματος και των δοντιών σας είναι ένα μεγάλο μέρος της υγείας σας για τον διαβήτη. Είναι πολύ σημαντικό να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσετε ότι τηρείτε τις καθημερινές πρακτικές στοματικής υγιεινής σας και να προγραμματίζετε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας για καθαρισμούς και εξετάσεις στοματικής υγείας.

Η οδοντιατρική σας εργαλειοθήκη

Ένα υγιές στόμα ξεκινά με τη σωστή συντήρηση. Έχετε πάντα κοντά σας μια οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα. Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ, ιδανικά μετά τα γεύματα και τα σνακ. Οι οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες είναι οι καλύτερες για τον καθαρισμό των δοντιών και κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Οι σκληρές ή σταθερές τρίχες μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα σας και να τα αναγκάσουν να υποχωρήσουν (ή να τραβήξουν μακριά από τα δόντια) με την πάροδο του χρόνου. Βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσά σας είναι σε καλή κατάσταση, με τρίχες που δεν είναι λυγισμένες ή ξεφτισμένες. Φροντίστε να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας περίπου κάθε τρεις μήνες. Η οδοντόβουρτσά σας πρέπει να έχει ένα άνετο μέγεθος για το στόμα σας. Μια πολύ μεγάλη οδοντόβουρτσα μπορεί να δυσκολέψει την πρόσβαση σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών και να περιορίσει το εύρος κινήσεών σας –τη δυνατότητα να μετακινείτε την οδοντόβουρτσα–  ενώ βουρτσίζετε.

Το αν θα χρησιμοποιήσετε χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα εξαρτάται από εσάς. Ωστόσο, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας προτείνει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα εάν δει ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον επιμελή καθαρισμό με μια χειροκίνητη βούρτσα. Εάν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική βούρτσα, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να τη φέρετε σε μια από τις επισκέψεις σας στο γραφείο, ώστε να σας δείξουν πώς να τη χρησιμοποιήσετε.

Για να χρησιμοποιήσετε μια χειροκίνητη βούρτσα, θα πρέπει να κρατάτε την οδοντόβουρτσα υπό γωνία και να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μικρές κυκλικές κινήσεις, φροντίζοντας να καλύπτετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής των ούλων. Όταν χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική βούρτσα, το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης γίνεται για εσάς, αλλά θα συνεχίσετε να θέλετε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θυμηθείτε, ο στόχος του βουρτσίσματος είναι να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών και την «κολλώδη» πλάκα που μπορεί εύκολα να χάσετε κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Το βούρτσισμα όλων των δοντιών σας θα πρέπει να διαρκέσει περίπου δύο λεπτά.

Το νήμα και ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό και συνιστάται ως καθημερινή πρακτική. Ο οδοντίατρος σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιος τύπος νήματος ή συσκευής οδοντικού νήματος είναι καλύτερο για να καθαρίσετε αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές. Το νήμα είναι μια μαθημένη δεξιότητα και η επιλογή του καλύτερου μεσοδόντιου καθαριστικού θα πρέπει να συνιστάται από τον οδοντίατρο, με ατομικές οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του. Ενώ το οδοντικό νήμα είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς ανθρώπους, άλλα εργαλεία, όπως το νήμα σε μια οδοντική λαβή, τα μεσοδόντια βουρτσάκια ή τα Stimudents, μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν στη διάσπαση και την αφαίρεση της πλάκας και των παγιδευμένων τροφών που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Με βάση τη σύστασή τους, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή να σας δείξει πώς να χρησιμοποιείτε ένα από τα άλλα εργαλεία μεσοδόντιου καθαρισμού για να διευκολύνετε εάν έχετε αρθρίτιδα ή δυσκολία στην κίνηση των χεριών σας. Θα πρέπει να ασκείτε καλή οδοντιατρική φροντίδα σε καθημερινή βάση και να προγραμματίζετε μια επίσκεψη με τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για καθαρισμό και έλεγχο στοματικής υγείας.

Διαβήτης και οδοντικές παθήσεις

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οδοντικές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν ασθένειες των ούλων, απώλεια δοντιών και ξηροστομία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ουλίτιδα ή άλλες λοιμώξεις. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση λέει ότι μία στις πέντε περιπτώσεις απώλειας δοντιών συνδέεται με διαβήτη και ότι το 22% των ατόμων με διαβήτη έχουν ασθένεια των ούλων. Εάν έχετε διαβήτη και είστε καπνιστής, ο κίνδυνος για ουλίτιδα είναι 20 φορές υψηλότερος.

Υπεργλυκαιμία και το στόμα σας

Η υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) μπορεί να επιδεινώσει πολύ τα οδοντικά προβλήματα. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, αυξάνεται επίσης η γλυκόζη στο σάλιο σας, η οποία παρέχει «τροφή» στα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα σας, βοηθώντας τα να αναπτυχθεί. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορούν να κάνουν το σάλιο σας παχύρρευστο και να αυξήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων, γεγονός που αυξάνει την ποσότητα της πλάκας. Η πλάκα είναι μια μαλακή, κολλώδης μεμβράνη που μπορεί να βρεθεί πιο συχνά στη γραμμή των ούλων. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί με το σωστό βούρτσισμα και το νήμα, μπορεί να μετατραπεί σε πέτρα, η οποία είναι σκληρή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το συνηθισμένο βούρτσισμα και το νήμα. Η πέτρα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρό σας. Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας που δεν αφαιρείται μπορεί να οδηγήσει σε πρησμένα, φλεγμονώδη ούλα που γίνονται ευαίσθητα, κόκκινα και αιμορραγούν εύκολα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ουλίτιδα και το 50% έως 90% των ανθρώπων παγκοσμίως την έχουν, αλλά είναι αναστρέψιμη.

Ωστόσο, μια κατάσταση που ονομάζεται περιοδοντίτιδα δεν είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αναπτυχθεί εάν η ουλίτιδα σας δεν αντιμετωπιστεί. Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση των ούλων που προκαλεί απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια και σχηματισμό κενών ή «τσέπες» γύρω από τα δόντια. Αυτές οι τσέπες συλλέγουν υπολείμματα τροφών και βακτήρια και περιορίζουν την ικανότητά σας να καθαρίζετε τα δόντια σας στο σπίτι. Χωρίς σωστό καθαρισμό, αυτές οι τσέπες μπορεί να μολυνθούν. Καθώς αυτές οι λοιμώξεις εξαπλώνονται μεταξύ των δοντιών και κάτω από τη γραμμή των ούλων, μπορεί να αρχίσουν να βλάπτουν τα οστά και τους ιστούς των ούλων που υποστηρίζουν τα δόντια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρά δόντια, δυσκολία στη μάσηση και τελικά απώλεια δοντιών.

Η περιοδοντική νόσος είναι ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τον διαβήτη. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για διαβήτη στα οδοντιατρεία είχε ως αποτέλεσμα έως και 30% των ατόμων να διαγνωστούν με προδιαβήτη ή διαβήτη όταν παραπέμπονται στον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η αιμορραγία και η φλεγμονή των ούλων μπορεί να είναι ένα παράθυρο για το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα. Τα βακτήρια από τα μολυσμένα ούλα μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος με κανονικές δραστηριότητες όπως το φαγητό, το νήμα ή το βούρτσισμα των δοντιών σας. Μόλις αυτά τα βακτήρια εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να ξεκινήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση στο αμυντικό σύστημα του σώματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στόμα και σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Αυτή η αύξηση στο αμυντικό σύστημα μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες και να οδηγήσει σε περισσότερη φλεγμονή, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, κάνοντας το σώμα σας πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη. Επιπλέον, η υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση τραυμάτων και λοιμώξεων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πρήξιμο των ούλων και αιμορραγία των ούλων, αυξημένη βλάβη των θυλάκων και των οστών και ορισμένες λοιμώξεις.

Η υπεργλυκαιμία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για ξηροστομία και μια στοματική μυκητίαση γνωστή και ως καντιντίαση. Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία μειώνοντας την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι ένα από τα φυσικά όπλα του σώματος για την προστασία της στοματικής σας υγείας. Το σάλιο ξεπλένει τα υπολείμματα τροφών και επίσης αραιώνει τα επιβλαβή οξέα από τα τρόφιμα και τα βακτήρια. Χωρίς αρκετό σάλιο, τα βακτήρια και τα οξέα μπορούν να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν σε προβλήματα στα δόντια και σε ασθένειες των ούλων. Η καντιντίαση προκαλείται όταν ένας μύκητας που εμφανίζεται συνήθως στο στόμα αρχίζει να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα. Τα επώδυνα λευκά ή κόκκινα μπαλώματα μπορούν να βρεθούν στην οροφή του στόματος, στα ούλα, στη γλώσσα και στα μάγουλα, προκαλώντας πόνο και δυσφορία, ειδικά με το φαγητό και το ποτό. Φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθεί από τον οδοντίατρό σας ή τον πάροχο φροντίδας για τον διαβήτη για τη θεραπεία της καντιντίαση;. Η οδοντόβουρτσά σας (καθώς και οτιδήποτε άγγιξε το στόμα σας κατά τη διάρκεια της εστίας) πρέπει να αντικατασταθεί.

Οδοντιατρικοί ορισμοί

  • Ουλίτιδα
  • Κόκκινα, πρησμένα και αιμορραγικά ούλα που προκαλούνται από φλεγμονή από την πλάκα.
  • Περιοδοντίτιδα
  • Ασθένεια των ούλων που προκαλείται από μόλυνση στα ούλα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη στα δόντια, τα οστά και τους ιστούς.
  • Πλάκα
  • Κολλώδης μεμβράνη που περιέχει βακτήρια που βρίσκονται κατά μήκος των ούλων.
  • Πέτρα
  • Σκληρή πλάκα που δεν έχει αφαιρεθεί.
  • Καντιντίαση
  • Ένας φυσικός μύκητας που αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα, προκαλώντας λευκές κηλίδες στο στόμα που μπορεί να εξελιχθούν σε ανοιχτές πληγές. Γνωστή και ως καντιντίαση.
  • Ξεροστομία
  • Έλλειψη σάλιου στο στόμα ή «ξηροστομία», που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, σκασμένα χείλη και στοματικές πληγές.

Συμβουλές για να παραμείνετε σε καλό δρόμο

Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να περιορίσετε τον κίνδυνο οδοντικών προβλημάτων. Εάν έχετε διαβήτη και ανησυχείτε για τη στοματική σας υγεία, λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές για να σας κρατήσουν στο σωστό δρόμο:

Μείνετε συνδεδεμένοι με τον πάροχο φροντίδας του διαβήτη και τον ειδικό φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη για βέλτιστο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Διατηρήστε τα ούλα σας όσο το δυνατόν πιο υγιή στο σπίτι χρησιμοποιώντας καλές πρακτικές οδοντιατρικής φροντίδας.

Ελέγχετε συχνά το στόμα σας για τυχόν σημάδια κόκκινων, πρησμένων ή αιμορραγικών ούλων.

Φροντίστε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και ζητήστε του να συζητήσει τα μέτρα που λαμβάνει για να ελέγξει τα ούλα σας για εκδορές και τυχόν σημάδια ζημιάς.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας! Επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο πριν από το ραντεβού σας για να συζητήσετε τα φάρμακά σας και πόσο χρόνο θα διαρκέσει η επίσκεψη, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε τα γεύματα.

Πάρτε το φάρμακο για τον διαβήτη και τρώτε τα γεύματά σας σύμφωνα με το κανονικό σας πρόγραμμα. Εάν το φάρμακό σας μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) ή εάν η επίσκεψη επηρεάσει την ώρα του γεύματός σας, προγραμματίστε να φέρετε μαζί σας ένα σνακ ή μια πηγή θεραπείας στο γραφείο.

Έχετε το μετρητή γλυκόζης του αίματός σας σε ετοιμότητα για να ελέγξετε τα επίπεδά σας πριν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο και όσο βρίσκεστε εκεί, εάν είναι απαραίτητο.

Μιλήστε με τον πάροχο φροντίδας για τον διαβήτη και τον οδοντίατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας για το ραντεβού σας.

Τέλος, εάν καπνίζετε, συνεργαστείτε με τον παροχέα φροντίδας του διαβήτη σας για να κάνετε ένα σχέδιο διακοπής του καπνίσματος. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες των ούλων, καρκίνους του στόματος και του λαιμού και μυκητιασικές λοιμώξεις στο στόμα όπως η τσίχλα. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για πολλές άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Καλά νέα

Η έρευνα δείχνει ότι ο ενδελεχής, τακτικός οδοντιατρικός καθαρισμός στο σπίτι και οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι μπορούν να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη στοματική υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή των δοντιών και των ούλων και βελτιώνοντας ουσιαστικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η θεραπεία της σοβαρής ουλίτιδας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα A1C (μακροπρόθεσμο μέτρο ελέγχου της γλυκόζης), με το όφελος να είναι περίπου το ίδιο με αυτό που θα μπορούσατε να βιώσετε εάν ο πάροχος φροντίδας διαβήτη σας προσθέσει άλλο φάρμακο για τον διαβήτη. Τώρα αυτό είναι κάτι για να χαμογελάσετε!

Δείτε εδώ περισσότερα: Αναζητήσατε στοματική υγιεινή – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
61
Shares
Σχετικά άρθρα
stress
Περισσότερα

Ρίξτε το στρες και απομακρύνετε το διαβήτη

Το χρόνιο στρες, είναι ένας ακόμα σημαντικός προγνωστικός παράγοντας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύουν όλο και περισσότερες μελέτες. Οι στρεσσογόνες εμπειρίες και καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν το διαβήτη, τόσο στην εμφάνιση του όσο και την επιδείνωση του.