Ροχαλητό και διαβήτης, πότε είναι ανησυχητικός συνδυασμός

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια αιτία που καλό θα ήταν να έχετε υπό έλεγχο

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM) εκτιμά ότι «περίπου οι μισοί άνθρωποι ροχαλίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους». Μπορεί να έχετε έναν σύντροφο που ροχαλίζει συνεχώς τη νύχτα ή ίσως σου έχουν πει ότι ροχαλίζεις επίσης. Και ενώ το ροχαλητό είναι ενοχλητικό, δυνατό και αρκετά δυσάρεστο στο άκουσμα, μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης ή διαταραχής ύπνου, ειδικά εάν έχετε διαβήτη.

Γιατί ροχαλίζουν οι άνθρωποι;

Το ροχαλητό είναι πιο συχνό στους άνδρες: Περίπου το 57% των ανδρών ροχαλίζει, σε σύγκριση με περίπου το 40% των γυναικών. Ακόμη και τα παιδιά μπορούν να ροχαλίσουν.

Το ροχαλητό εμφανίζεται όταν παρεμποδίζεται η ροή του αέρα μέσω του στόματος ή της μύτης. Όταν ο αέρας πρέπει να ταξιδέψει μέσα από ένα εμπόδιο, οι ιστοί στο στόμα, τον λαιμό και τη μύτη χτυπούν ο ένας τον άλλον, προκαλώντας θόρυβο που μπορεί να ποικίλλει σε ένταση, που κυμαίνεται από απαλούς αναπνευστικούς έως δυνατούς ήχους που ακούγονται σαν φορτηγό τρένο.

Μια μεγάλη ποσότητα ιστού του λαιμού, μια μακρά μαλακή υπερώα (το πίσω μέρος της οροφής του στόματος) ή η ουλίτιδα ή ο κακός μυϊκός τόνος μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό, λέει η Johns Hopkins Medicine. Ένα διάφραγμα με απόκλιση, ρινικοί πολύποδες ή ακόμα και μια μικρή γνάθο ή μικρά ρουθούνια μπορεί να είναι ο ένοχος. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο ροχαλητό κατά τη διάρκεια, ας πούμε, της περιόδου αλλεργίας ή όταν έχουν κρυολόγημα ή λοίμωξη του κόλπου.

Το Sleep Foundation αναφέρει ότι η κατανάλωση αλκοόλ ή η λήψη ηρεμιστικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει το ροχαλητό χαλαρώνοντας τους μυς που υποστηρίζουν τους ιστούς που καλύπτουν τον αεραγωγό. Και οι καπνιστές τείνουν να ροχαλίζουν περισσότερο από τους μη καπνιστές, πιθανώς λόγω φλεγμονής και οιδήματος των ανώτερων αεραγωγών.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο ροχαλητό περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Μεγαλύτερη ηλικία
  • Οικογενειακό ιστορικό ροχαλητού ή αποφρακτικής άπνοιας ύπνου
  • Υποθυρεοειδισμός ή χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης
  • Ακρομεγαλία, μια ορμονική διαταραχή που οδηγεί σε υπερβολική αυξητική ορμόνη
  • Υπογοναδισμός ή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
  •  Ο ύπνος ανάσκελα
  • Επιπλοκές του ροχαλητού

Μπορεί να πιστεύετε ότι το ροχαλητό, ενώ είναι ενοχλητικό αν το ακούτε, δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι το ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μία από αυτές τις σοβαρές καταστάσεις είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου ορίζει την αποφρακτική άπνοια ύπνου ως «μια αναπνευστική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο που περιλαμβάνει μείωση ή πλήρη διακοπή της ροής του αέρα παρά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για αναπνοή». Με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, οι μύες χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας τον μαλακό ιστό στο λαιμό να καταρρέει και να φράζει τον αεραγωγό. Αυτή η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει παύσεις στην αναπνοή που μπορεί να διαρκέσουν από 10 δευτερόλεπτα έως 60 δευτερόλεπτα ή περισσότερο.

Η έλλειψη αναπνοής σημαίνει ότι τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε μια σύντομη διέγερση από τον ύπνο για την αποκατάσταση της αναπνοής. Όταν συμβαίνει αυτό, το άτομο κάνει συχνά κοφτούς αναπνευστικούς ήχους καθώς ανοίγει ο αεραγωγός του. Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επειδή η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι τόσο ενοχλητική στον καλό βραδινό ύπνο, ένα άτομο με αυτήν την πάθηση συχνά νυστάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχει πρόβλημα συγκέντρωσης και αισθάνεται ευερέθιστο. Οι πιο σοβαρές συνέπειες της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο:

  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Αρρυθμία
  • Καρδιακή ασθένεια
  • Εγκεφαλικό
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Κατάθλιψη
  • Αύξηση βάρους
  • Πρόωρος θάνατος

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, καούρα και αυξημένο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος (λόγω υπνηλίας).

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2 και αποφρακτική άπνοια ύπνου, μπορεί να δυσκολευτείτε περισσότερο να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας. Το να μην κοιμάστε αρκετά ποιοτικά μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο φροντίζετε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχάσετε να πάρετε το φάρμακο για τον διαβήτη ή να ελέγξετε το σάκχαρό σας. Μπορεί να μην έχετε κίνητρο να ασκηθείτε ή να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Θεραπεία για το ροχαλητό

Εάν ροχαλίζετε (ή κάποιος στο σπίτι σας σας έχει πει ότι ροχαλίζετε), αναφέρετε το στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Πιθανότατα θα κάνουν μια φυσική εξέταση και μπορεί να παραγγείλουν περαιτέρω εξετάσεις, καθώς και μια μελέτη ύπνου για να καθορίσουν εάν έχετε αποφρακτική άπνοια ύπνου. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι δεν έχουν όλοι όσοι ροχαλίζουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το ροχαλητό. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Χάνοντας κάποιο βάρος
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Να μην πίνετε αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου
  • Αλλάξτε τη θέση του ύπνου σας για να μην ξαπλώνετε ανάσκελα
  • Χρησιμοποιώντας επιστόμιο ή τσιρότα κατά του ροχαλητού
  • Χρησιμοποιώντας ρινικές ταινίες για να κρατήσετε τις ρινικές οδούς ανοιχτές

Εάν τα μέτρα για τον τρόπο ζωής δεν βοηθούν στην επίλυση του ροχαλητού, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα στεροειδές ρινικό σπρέι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση ενός σωματικού προβλήματος, όπως η περίσσεια ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού ή η αφαίρεση αμυγδαλών ή αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Επιπλέον, εάν η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι η αιτία του ροχαλητού, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει τη χρήση συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP).

Διαβάστε ακόμα: Quantified Self:  Ύπνος, Διαβήτης και Συστήματα Συνεχούς Καταγραφής Δεδομένων – Γλυκούλι (glykouli.gr)

4 άγνωστα -και αναπάντεχα- συμπτώματα του διαβήτη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Δυσκολίες στον ύπνο και αντιμετώπιση – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
63
Shares
Σχετικά άρθρα