Τα τέσσερα καλύτερα λάδια για μαγείρεμα

Από το σημείο καπνού, τα λιπαρά και τη γεύση, πώς να επιλέξεις το λάδι που σου ταιριάζει

Πέρασαν οι εποχές που το λίπος θεωρούνταν σχεδόν καταστροφικό. Ευτυχώς, μάθαμε πολλά από εκείνη την εποχή – το λίπος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειαζόμαστε για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της δομής των κυττάρων και της απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K. Το δύσκολο πράγμα σχετικά με τα διατροφικά λίπη, ωστόσο, είναι ότι μερικά είναι πιο υγιεινά από άλλα.

Τα λίπη που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου ονομάζονται ακόρεστα λίπη και βοηθούν στο χτίσιμο των κυτταρικών μεμβρανών, στην προστασία των νεύρων και στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Όταν πρόκειται για υγρά λίπη ή έλαια, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε. Μερικά ταιριάζουν καλύτερα για μαγείρεμα, ενώ άλλα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως για ντρέσινγκ σαλάτας, γαρνίρισμα ή για να βουτάτε το ψωμί.

Σκέψεις για το μαγειρικό λάδι

Ανεξάρτητα από το είδος λαδιού με το οποίο μαγειρεύετε, θυμηθείτε να αποθηκεύετε τα λάδια σας μακριά από τη θερμότητα και το φως. Διατηρήστε τα λάδια σας σε δροσερό, σκοτεινό μέρος (όπως το ντουλάπι της κουζίνας σας) για έως και ένα χρόνο (αν το λάδι είναι κλειστό, μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο). Θα ξέρετε αν το λάδι σας είναι ταγγισμένο, καθώς θα έχει μια περίεργη γεύση. Ένα ταγγισμένο λάδι μπορεί επίσης να είναι κάπως κολλώδες.

Ορισμένα λάδια συντηρούνται καλύτερα στο ψυγείο για να διατηρούν τη φρεσκάδα. Αυτά περιλαμβάνουν αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο και σησαμέλαιο. Μπορείτε να καταψύξετε οποιοδήποτε λάδι, αν και ορισμένα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να στερεοποιηθούν. Εάν συμβεί αυτό, μην το πετάξετε – απλώς αφήστε το να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά για να ζεσταθεί.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα λάδι είναι το σημείο καπνού του. Το σημείο καπνού ενός λαδιού είναι η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να καπνίζει και να καίγεται. Εάν συμβεί αυτό, το φαγητό σας θα έχει μια άσπρη και καμένη γεύση λόγω της διάσπασης του λαδιού.

Καλύτερο λάδι #1: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας. Το ΕΠΕ είναι ψυχρής έκθλιψης, σε αντίθεση με άλλα είδη ελαιολάδου που είναι πιο εκλεπτυσμένα. Έρευνες δείχνουν ότι αυτό το αρωματικό έλαιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Αυτό εξηγεί, εν μέρει, γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι τόσο υγιεινή.

Σημείο καπνού: 177 °C, 350°F έως 410°F

Ιδανικό για: Σοτάρισμα, ντρέσινγκ για σαλάτες

Καλύτερο λάδι #2: Φυστικέλαιο

Όπως το ΕΠΕ, το φυστικέλαιο είναι ένα άλλο «έξυπνο» λάδι για την καρδιά, χάρη στο υψηλό επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών που συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Ε. Το φυστικέλαιο χρησιμοποιείται συχνά σε ασιατικά πιάτα και είναι μια εξαιρετική επιλογή για το τηγάνισμα και το σοτάρισμα.

Σημείο καπνού: 232 C, 450°F

Ιδανικό για: Σοτάρισμα, τηγάνισμα, ψήσιμο, ψήσιμο στη σχάρα

Καλύτερο λάδι #3: Λάδι Canola

Το έλαιο Canola παρασκευάζεται από τους θρυμματισμένους σπόρους του φυτού canola, μιας ευρέως καλλιεργούμενης καλλιέργειας στον Καναδά. Αυτό το λάδι είναι πλούσιο σε υγιή ακόρεστα λίπη και έχει τη χαμηλότερη ποσότητα κορεσμένων (ανθυγιεινών) λιπαρών από τα κοινά μαγειρικά έλαια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. επιτρέπει στο λάδι canola να φέρει έναν έγκυρο ισχυρισμό υγείας ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου όταν χρησιμοποιείται στη θέση του κορεσμένου λίπους. Υπήρξε κάποια ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του ελαίου canola, λόγω της χρήσης ενός εξανίου, ενός διαλύτη, για την εξαγωγή ελαίου από τους σπόρους canola. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ελάχιστος λόγος ανησυχίας σχετικά με τα ίχνη εξανίου στο λάδι canola. Μπορείτε να αγοράσετε μη επεξεργασμένο, ψυχρής έκθλιψης λάδι canola, αλλά είναι ακριβό και δεν είναι πάντα εύκολο να το βρείτε. Δύο λόγοι για να χρησιμοποιήσετε το λάδι canola είναι το υψηλό σημείο καπνού και η ουδέτερη γεύση του (καθιστώντας το ιδανικό για ψήσιμο).

Σημείο καπνού: 232 C , 375°F έως 450°F

Ιδανικό για: Ψήσιμο, τηγάνισμα, σοτάρισμα, ντρέσινγκ για σαλάτες

Καλύτερο λάδι #4: Σησαμέλαιο

Το σησαμέλαιο παρασκευάζεται από σπόρους σουσαμιού. Κάποιο σησαμέλαιο παρασκευάζεται από φρυγανισμένους σπόρους σουσαμιού και αυτό το λάδι έχει σκούρο καφέ χρώμα με γεύση ξηρού καρπού και πλούσιο, καβουρδισμένο άρωμα. Το μη φρυγανισμένο ή ωμό σησαμέλαιο παρασκευάζεται από μη φρυγανισμένους σπόρους σουσαμιού. Αυτό το λάδι είναι πολύ πιο ανοιχτόχρωμο και έχει μια πιο ουδέτερη γεύση, παρόμοια με το λάδι canola. Πολλά ασιατικά πιάτα παρασκευάζονται με φρυγανισμένο σησαμέλαιο, το οποίο δίνει στο φαγητό μια πολύ ζεστή, ξηρή γεύση. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά που ονομάζονται σησαμόλη και σησαμινόλη που, μαζί με τη βιταμίνη Ε, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Το σησαμέλαιο μπορεί να είναι ένα καλό υποκατάστατο για το φυστικέλαιο.

Σημείο καπνού: 210°C-230°C, 410°F έως 446°F

Ιδανικό για: Σοτάρισμα, τηγάνισμα, τηγάνισμα

Με τόσα πολλά έλαια για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων άλλων που δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα (όπως λάδι αβοκάντο, καρυδέλαιο και ηλιέλαιο), ίσως θελήσετε να πειραματιστείτε και να επιλέξετε ένα λάδι με βάση τον τύπο του πιάτου που μαγειρεύετε. Αν σας αρέσει να ψήνετε, τα έλαια με ουδέτερη γεύση, όπως το λάδι κανόλας και το καρθαμέλαιο, μπορεί να είναι οι καλύτερες επιλογές σας.

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα